Tortosa ja gaudeix de la XXVI Festa del Renaixement i durant uns dies la ciutat recupera l’esplendor del segle XVI amb una programació que inclou deu espectacles nous, quinze de creació pròpia, una desena d’actuacions al carrer, i una dotzena d’actuacions de pagament però més de setanta gratuïtes. Uns espectacles que compten amb la participació de 27 grups catalans, 5 estatals i 7 d’internacionals.
Ahir al vespre va tenir lloc l’acte inaugural a la plaça de l’Ajuntament, amb el pregó a càrrec de la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, que va reivindicar la festa de recreació històrica com un aparador de la cultura de proximitat. Per la seua banda, l’alcalde tortosí, Jordi Jordan, va destacar el paper de la festa com a element de projecció econòmica, i va avançar que en pròximes edicions es potenciarà el rigor històric.
Precisament per aquest motiu, l’estendard del Renaixement es va lliurar a l’historiador i director de l’Arxiu Comarcal del Baix Ebre, Albert Curto. L’alcalde, Jordi Jordan, durant els dies de la festa Procurador en Cap, també va posar de manifest que la Festa del Renaixement és fruit del treball de nombroses persones. “Estem davant d’una festa que organitzem entre tots i totes, una festa que encara hem de projectar més arreu del país, perquè el Renaixement ha de ser també un orgull de festa per tot Catalunya”.
Durant el seu discurs, el regidor de la Festa, Víctor Grau, va fer referència a la implicació de totes les persones que durant els últims 26 anys han permès que tinguem una festa que té el reconeixement de Festa d’Interès Turístic Nacional i Festa Local d’Interès Turístic de Catalunya. A més, el regidor de la Festa ha recordat que enguany serà més inclusiva. “Volem que tothom pugui transportar-se 500 anys enrere sense exclusió, per això hem creat el pictograma de la festa, hem implementat la traducció en llenguatge dels signes en diversos actes, hem impulsat la fila 0 per persones amb mobilitat reduïda o la zona 0 de soroll a la desfilada”.
Després del pregó ha tingut lloc, al Portal del Romeu, la tradicional cerimònia d’obertura de portes, entrada de banderes de la ciutat i de la vegueria a la Tortosa del segle XVI.