Avui s’ha inaugurat oficialment a l’IRTA La Ràpita el Centre de Demostració en Aqüicultura Restaurativa de la Mediterrània. D’aquesta manera, la Comissió General de Pesca del Mediterrani (CGPM) de l’Organització de les Nacions Unides per a l’Alimentació i l’Agricultura (FAO) amplia fins a set el nombre de centres reconeguts dedicats a aquesta matèria a la Mediterrània i al mar Negre. El nou centre, únic a Espanya, se suma als d’Egipte, Turquia, Grècia, Tunísia, Bulgària i Romania.
L’objectiu del Centre de Demostració en Aqüicultura Restaurativa de la Mediterrània és servir centre regional de referència per a la innovació i el desenvolupament de capacitats de l’aqüicultura restaurativa. Les pràctiques conegudes com a aqüicultura restaurativa inclouen una àmplia gamma d’activitats, com ara la producció d’algues, la cria d’eriçons de mar, la cria de bivalves, els sistemes integrats d’aqüicultura multitròfica, i la repoblació.
Aquest tipus de pràctiques té una importància estratègica com a eina per millorar els serveis dels ecosistemes, oferint beneficis ecològics, creant oportunitats per a les comunitats locals, i abordant el canvi climàtic mitjançant estratègies d’adaptació i mitigació, per produir aliments i proteïnes nutritives d’alta qualitat de forma sostenible i integrada amb el medi natural.
El director general de Política Marítima i Pesca Sostenible, Antoni Espanya, que ha participat en la inauguració, ha afirmat que “es tracta d’una aqüicultura de baix impacte o fins i tot d’impacte positiu en el medi. En espècies herbívores, o de baix nivell tròfic i filtradores, en el cas del musclo o les ostres, té un efecte beneficiós, ja que millora la qualitat de l’aigua”.
“El sector aqüícola del Delta està molt interessat a desenvolupar noves línies de treball i adaptar-se als reptes que li suposa el canvi climàtic, amb l’increment de la temperatura i el nivell del mar”, ha subratllat Espanya.
El director general de l’IRTA, Josep Usall, que també ha participat en la inauguració, ha subratllat que “el Mediterrani té un paper estratègic en el desenvolupament de l’aqüicultura regenerativa.Des de l’IRTA La Ràpita, amb el primer centre mediterrani d’aqüicultura restaurativa, estem demostrant que és possible produir aliments —musclos, ostres, macroalgues o llísseres— i, alhora, recuperar hàbitats degradats, millorar la qualitat de l’aigua i reforçar la resiliència dels ecosistemes davant el canvi climàtic”. Segons Usall, “la combinació de recerca puntera, cultius multitròfics integrats i col·laboració internacional fa que el nostre litoral marqui el rumb cap a una economia blava que crea llocs de treball, assegura aliments sans i redueix la petjada ambiental. Catalunya i el Mediterrani estem cridats a liderar aquesta transformació sostenible que beneficia el planeta i les persones”.
El delta de l’Ebre té l’oportunitat d’esdevenir un lloc de referència de la Mediterrània en el desenvolupament de sistemes sostenibles de producció d’organismes aquàtics, i un espai per a la transferència de coneixement i innovació en aquests temes. Un exemple d’aquest esperit transformador és el taller internacional que s’organitzarà a l’IRTA La Ràpita, en què més de 20 investigadors, tècnics i professionals dels àmbits de l’empresa i l’administració parlaran del cultiu d’algues, bivalves i peixos.
Remodelar el sector de l’aqüicultura
En el centre es durà a terme l’anàlisi d’espècies, com ara macroalgues, microalgues, eriçons de mar, bivalves, holotúries, i de sistemes integrats d’aqüicultura multitròfica. Aquests estudis han de permetre remodelar el sector de l’aqüicultura, combinant coneixements tradicionals amb tecnologies avançades i garantint la viabilitat a llarg termini dels ecosistemes aquàtics i de les comunitats que en depenen.
A més, el centre proporcionarà instal·lacions i experiència per a l’intercanvi de coneixements, la recerca, la formació i el desenvolupament de pràctiques d’aqüicultura sostenibles i resilients al clima.
Al delta de l’Ebre ja s’ha dut a terme amb èxit una primera prova pilot de producció d’algues per a consum humà; un sector que es vol començar a desenvolupar com a complement a la tradicional producció de musclos i ostres de les badies dels Alfacs i del Fangar. Es preveu que en els propers anys es duguin a terme una dotzena de projectes d’aquest tipus.
Un exemple n’és la llavorera d’ostra que està impulsant la Direcció General de Política Marítima i Pesca Sostenible del Departament amb la col·laboració de l’IRTA, per abastir el sector (FEPROMODEL) amb llavor d’ostra local i produir-ne a les badies del delta de l’Ebre. S’espera que aquesta ostra s’adapti millor a les condicions climàtiques de la zona, i millori la supervivència enfront de les malalties o el canvi climàtic. El projecte busca transferir tota la tecnologia i coneixement al sector, per tal que s’abasteixi de la seva pròpia llavor i sigui menys dependent de les importacions de tercers països.
El cap del programa d’Aqüicultura de l’IRTA, Enric Gisbert, ha explicat que “l’IRTA lidera projectes innovadors en cultius multitròfics, restauració d’ecosistemes aquàtics i adaptació al canvi climàtic, i es consolida com a centre de referència en aqüicultura regenerativa a la Mediterrània. Aquesta posició ens facilita la col·laboració amb altres centres i organismes, assegura l’accés a finançament i projectes internacionals, i permet impulsar l’economia blava i la resiliència dels sectors aqüícola i mariner locals, tot garantint la generació de beneficis socials, ambientals i econòmics per al territori”.
L’aqüicultura restaurativa, clau per l’economia blava
El Centre tindrà per objecte esdevenir un espai de referència de recerca i transmissió del coneixement en la matèria. Aquest propòsit encaixa plenament amb l’Estratègia marítima de Catalunya, que té entre les seves fites desenvolupar el potencial de l’economia blava del seu espai marítim, tot garantint l’equilibri social i territorial, i basant-se en uns ecosistemes resilients, biodiversos i plenament funcionals que generin uns serveis de màxima qualitat a la societat.
Així, el finançament d’aquest centre per als propers 4 anys és de 631.907 euros, a través del cofinançament de fons provinents del pressupost del Departament amb el cofinançament del FEMPA (70%) i una part provinent del pressupost de l’IRTA.
El secretari executiu de la CGPM, Miguel Bernal, ha explicat que “els centres de demostració d’aqüicultura (ADC) són una eina clau de la CGPM per impulsar una aqüicultura sostenible a la Mediterrània i al mar Negre. La inauguració del nou centre de la Ràpita representa un pas important en la promoció de l’aqüicultura restaurativa, aportant-hi coneixement, innovació i cooperació tècnica. Aquest centre no només reforça la capacitat local, sinó que també contribueix activament a la xarxa regional d’ADC, un espai fonamental per a l’intercanvi de coneixement i bones pràctiques entre tots els actors del sector”.
La CGPM es va comprometre a organitzar anualment unes jornades internacionals de transferència del coneixement en el centre de la Ràpita. Bernal ha anunciat que la primera d’aquestes jornades tindrà lloc el propers dies 7, 8 i 9 d’octubre.
El Centre de Demostració en Aqüicultura Restaurativa de la Mediterrània es troba ubicat a les instal·lacions de l’IRTA al delta de l’Ebre, i compta amb la participació del Departament i de la CGPM de la FAO.