Accés usuaris

E-mail

Contrasenya

El govern de Tortosa fa "un balanç positiu" del primer any de mandat i de la vintena de grans projectes en marxa

Publicat el 12/06/2024 17:40

RoquetesTortosa

Movem-PSC i ERC reivindiquen el nou model de ciutat desplegat, tot i "l'oposició destructiva" de Junts.
El govern municipal de Tortosa, format per Movem-PSC i ERC, fan "un balanç positiu" del seu primer any de mandat. Aquest dimarts es compleix el primer aniversari del pacte de les formacions d'esquerres i progressistes per governar la capital ebrenca. L'alcalde Jordi Jordan ha subratllat una vintena dels projectes en marxa del nou model de ciutat, "més justa, verda i amb les persones al centre", que l'equip de govern es van comprometre a desplegar. Les noves llars d'infants, l'ampliació de l'Auditori, la rehabilitació del Balneari del Porcar o la recuperació de les fortificacions i muralles són algunes de les propostes que Jordan ha destacat haver desplegat en els primers mesos, tot i "l'oposició destructiva i tòxica" de Junts.Jordan ha valorat positivament l'execució en un any del pla d'actuacions 23-27 que Movem-PSC i ERC van acordar fa un any per governar Tortosa, un programa de quatre eixos per fer una ciutat "més sostenible, amb més dinamització econòmica, més transformadora i amb les persones al centre".


D'aquests primers mesos de govern, l'alcalde de Tortosa ha remarcat "la bona sintonia" entre els socis del pacte i també amb la CUP, qui va comprometre's a garantir l'estabilitat governamental des de l'oposició. La CUP ha permès aprovar els pressupostos d'enguany i el batlle ha agraït que faci "propostes en positiu, aporti a la ciutat, i negociï i vulgui ajudar a millorar Tortosa". En canvi, ha lamentat que Junts per Tortosa "faci tot el contrari", una oposició "destructiva, tòxica, basada en la mentida i la manipulació".


Una vintena de grans projectes en marxa


L'alcalde ha fet un extens repàs als principals projectes que l'equip de govern de Tortosa està treballant. Destaquen les dues llars d'infants públiques – que estaran funcionant el curs 25/26 – i per a les quals ha anunciat una nova subvenció de la Diputació de Tarragona, de 370.000 euros. També s'instal·laran enguany plaques solars finançades per l'ens provincial, amb 196.000 euros del Pla Impulsa, i que "reduiran la factura de la llum de la ciutat a partir de l'any que ve.


El consistori comptarà també amb un ajut de 300.000 euros d'Acció Climàtica per canviar la climatització del Mercat Municipal que no funciona, i un altre de 79.000 euros de Cultura per a la renovació del sistema de climatització del Museu de Tortosa, que costarà 263.000 euros i que és necessari per obrir la nova sala d'exposicions i rebre obres del Museu del Prado i el Museu Nacional d'Art de Catalunya.


Inversió patrimonial


En l'àmbit patrimonial, es farà una rehabilitació integral i estructural de la fortificació de Bonete, un projecte amb una inversió prevista de 328.000 euros, que va lligada al Circuit Verd de les Muralles (de 886.000 euros finançats pels Next Generation). També es rehabilitarà el Balneari del Porcar, un dels únics pavellons que queda dret tot i que en estat de ruïna. Cultura subvencionarà 160.000 euros dels 360.000 que costa el projecte. L'Ajuntament de Tortosa també està en converses amb Patrimoni per fer prospeccions arqueològiques i redactar el projecte del nou edifici que albergarà l'Arxiu històric allí.


Al nucli històric, també es reformula el projecte per fer un equipament esportiu, però alhora social i cultural, a l'antic col·legi dels Josepets. El govern espanyol ha prorrogat la subvenció d'1,5 milions d'euros concedits al projecte. També es farà un concurs d'idees per decidir com s'urbanitza l'espai obert amb l'enderroc de les cases en ruïna de la plaça de l'Absis (treballs que han costat 250.000 euros) i s'hi descarta construir habitatges. On es farà una nova promoció d'habitatges per a joves és al carrer Felip Neri. Serà la primera després de molts anys a la ciutat.


"Política d'aparador" sense manteniment


Jordan també ha destacat que està en marxa l'ampliació del Teatre Auditori Felip Pedrell, que tindrà una tercera sala per a 300 persones, i que el consistori ha inclòs en el projecte la reparació de la climatització de la sala gran i dels desperfectes i goteres de la coberta.


L'alcalde de Tortosa ha lamentat "la política d'aparador" de l'antic govern municipal, amb "projectes faraònics" que després no han tingut prou manteniment rutinari, o que es van presentar sense estudis de viabilitat econòmica ni finançament. "Eren propaganda electoral", ha defensat Jordan apuntant als Josepets o la plaça d'Alfons XII. "Fem un balanç positiu del pacte de govern de progrés i estem impulsant, rellançant i portant un nou projecte de ciutat realista", ha afegit.


Els terrenys de l'hospital, a examen


L'alcalde de Tortosa ha lamentat que Junts pressioni per la modificació del POUM i el canvi d'usos dels terrenys del Pla Parcial Camí de Roquetes on es proposa fer el nou hospital de referència de les Terres de l'Ebre. El consistori ha incoat l'expedient per encarregar a l'arquitecte Sebastià Jornet, redactor de POUM de Tortosa, els informes per fer la modificació urbanística que no serà "gens senzilla". Jordan ha recordat que la complicació està en la part tècnica de "justificar molt bé" la ubicació del centre hospitalari, sobretot pel que fa als estudis d'inundabilitat.


Mentrestant, l'Ajuntament de Tortosa espera que Urbanisme i la CHE autoritzin incloure la ciutat en el règim especial de zones de flux permanent (inundabilitat). El batlle també ha apuntat que la petició sobre el règim especial no s'ha resolt, tot i que s'han complert els terminis perquè els organismes competents es pronunciïn.


Sense cap d'aquests dos tràmits no es podrà construir un equipament sanitari en els terrenys comprats. "Estem treballant perquè siguin viables i si no ho permet la normativa, perquè no es tracta de voluntat política, llavors haurem de contemplar un altre escenari", ha insistit.


Jordi Jordan ha instat a Junts per Tortosa a "demanar perdó" per haver "enganyat" a la ciutadania i haver "amagat durant un any" que, en els terrenys adquirits per cedir-los a Salut, no es podia construir un nou hospital. "S'haurien d'amagar davall d'una pedra en lloc de demanar que s'acceleri el tràmit i facin crítica. Si tinguessin ètica, callarien", ha dit.

Comparteix aquesta noticia


Fés el teu comentari