Accés usuaris

E-mail

Contrasenya

Alcanar mou fitxa perquè el 8-M sigui cada dia

Publicat el 04/03/2024 09:50

AlcanarGarcia

Al segle XXI ja no s’hauria de reivindicar la igualtat entre homes i dones. Però malauradament encara ens cal commemorar els èxits i victòries assolits per les nostres avantpassades i demostrar així que tots som iguals. Ho fem, en massa, el 8 de marçDia Internacional de les Dones, però cal fer-ho també la resta de l’any. És per això que l’Ajuntament d’Alcanar ha decidit moure fitxa perquè el 8-M sigui cada dia.


“No només la regidoria de polítiques d’igualtat ha de fer èmfasi en l’empoderament de la dona, farem un pas més perquè totes les carpetes municipals treballin juntament per aconseguir un Alcanar més feminista i igualitari”, assegura Mar Sancho, regidora de Polítiques d’Igualtat i LGTBI. Així, aquest 8-M és el punt de partida perquè l’Ajuntament d’Alcanar acceleri en la seva lluita per la igualtat entre els homes i les dones.


Els actes de la jornada al municipi es basen en dos pilars fonamentals. D’una banda, la cultura, per arribar al màxim de públics possibles. El Teatre Auditori José Antonio Valls Subirats d’Alcanar, en col·laboració amb la regidoria de Cultura capitanejada per Xavi Barrera, aposta per posar la igualtat a l’escenari. Des del 23 de febrer i fins al 24 de març, el recinte cultural té en cartellera quatre espectacles protagonitzats, creats o que reivindiquen les dones fortes i empoderades. • Divendres 23 de febrer a les 20.30h > Concert de Clara Peya, amb el seu disc Corsé

 • Diumenge 10 de març, a les 19h > Pel·lícula El mestre que va prometre el mar, de Patricia Font

 • Divendres 22 de març, a les 20.30h > Espectacle multidisciplinari de teatre, música i dansa Jo, travesti de la Companyia Roberto G. Alonso

 • Diumenge 24 de març, a les 18h > Espectacle de teatre, titelles, gegants, bestiari i màscares per a tota la família La petita Capmany


 


Entrellaçant l’àmbit cultural i d’educació, i amb l’objectiu de donar veu a dones silenciades, l’Escola Municipal de Música d’Alcanar ha preparat dos accions per a reivindicar les dones en el món de la composició: • Dijous 21 de març a les 19.30h, al Casal Cívic Trinitari Bel > Concert de Dones compositores a càrrec de l’alumnat i professorat de l’EMMA.

 • Divendres 22 de març, a les 18:30h, a la sala menuda de l’Auditori J.A Valls > Xerrada “La dona al món de la composició contemporània” a càrrec d’Elisa Garcia i Mar Caballer, estudiants de Grau Superior en l’especialitat de Composició.


 


I, de l’altra, l’educació. “És fonamental entrar en l’àmbit educatiu perquè així conscienciem i treballem amb el col·lectiu jove”, emfatitza Sancho, que recorda que aquest grup poblacional és el que té més recorregut a la societat “per aconseguir-la igualitària i feminista”. En aquest sentit, l’Institut Sòl de Riu també serà protagonista del 8-M.


Tenir un grup d'alumnes, creat arrel de la coordinació entre l’àrea de polítiques d’igualtat de l’ajuntament i l’institut, que siguin referents en la detecció de violències masclistes i la promoció de la igualtat de gènere. Aquest és l'objectiu del grup lila i multicolor que la canareva Anna Chillida, directora general de l’Alumnat de la Generalitat de Catalunya, vindrà a presentar i inaugurar a l’institut del poble, el quart de tot Catalunya en posar en marxa la iniciativa.


A més, aprofitarà la visita per presentar i explicar el grup lila i multicolor a l’alumnat de 6t de primària de les escoles Joan Baptista Serra d’Alcanar i Marjal de les Cases, alumnat que el proper curs començarà a l’institut, per tant, esdevindran agents lila.


 


Grup lila i multicolor a les aules


Un "grup lila i multicolor" en un institut generalment es refereix a un grup divers i heterogeni d'estudiants que s'uneixen i es formen entorn de la inclusió, la diversitat i la igualtat. El terme "lila" sovint s'associa amb moviments feministes i de gènere, mentre que "multicolor" pot al·ludir a la diversitat en termes d'identitat sexual, ètnica, cultural o de qualsevol altra mena.


El grup lila i multicolor té diferents objectius i activitats, com ara:
• Promoure la igualtat de gènere: Advocar per la igualtat de drets i oportunitats entre homes i dones, així com desafiar els estereotips de gènere. • Crear consciència sobre la diversitat sexual:Sensibilitzar sobre la diversitat en l'orientació sexual i la identitat de gènere, fomentant un entorn escolar inclusiu i respectuós per a totes les persones, independentment de la seva orientació sexual o identitat de gènere.

 • Combatre el racisme i la discriminació ètnica:Treballar per eliminar el racisme i promoure la inclusió de persones de diverses ètnies i cultures en la comunitat escolar.
  • Celebrar la diversitat cultural: Organitzar esdeveniments i activitats que celebren les diferents cultures representades en la comunitat escolar, promovent l'enteniment intercultural i l'acceptació de la diversitat.

 • Oferir suport i recursos:Brindar un espai segur i de suport per aquells estudiants que puguin enfrontar discriminació o assetjament a causa del seu gènere, orientació sexual, origen ètnic o altres característiques.


Un grup lila i multicolor en un institut és una iniciativa que busca promoure la inclusió, la diversitat i la igualtat, contribuint així a crear un ambient a les aules més tolerant i respectuós per a tot l’alumnat.Formació del grup lila i multicolor a les aules


Els membres del grup lila i multicolor de l'institut seran un total de 14 estudiants de 1r i 2n d'ESO, ja que són els que tenen més recorregut per a fer a les aules i, per tant, més temps per formar-se com a agents lila. Aquest grup tindrà la responsabilitat d'identificar i prevenir situacions d'inequitat i/o violència a les aules, així com de respondre a les necessitats dels seus companys i companyes.
La formació d'aquest grup començarà al final del curs actual o al principi del següent, segons el calendari escolar. Les sessions de formació estaran coordinades amb l'Ajuntament i l'equip del departament d'Igualtat i Feminismes de les Terres de l'Ebre, liderat per Mar Lleixà, qui ha format part en el procés de creació del nou grup lila per a l'Institut Sòl de Riu d'Alcanar.


Comparteix aquesta noticia


Fés el teu comentari