Accés usuaris

E-mail

Contrasenya

El CatSalut destina 255.000 euros addicionals al pla de reforç d’estiu a la Regió Sanitària Terres de l’Ebre

Es recuperen tots els Punts d’Atenció Continuada (PAC) del territori


Amb aquests recursos es contractaran 33 professionals que donaran servei a través dels equips d’atenció primària de l’ICS Terres de l’Ebre 


La gerent de la Regió Sanitària Terres de l’Ebre (RSTE), Mar Lleixà, ha explicat com serà el reforç d’estiu aquest 2020. Lleixà ha afirmat que “l’adaptació davant les noves necessitats requereix fer un nou plantejament en l’organització del reforç d’estiu d’enguany. El fet d’haver de mantenir l’atenció presencial diferenciada als pacients amb patologia aguda dels possibles pacients COVID dels no COVID ens obliga a mantenir un doble circuit també pel que fa referència als usuaris no assignats als equips d’atenció primària”.


El CatSalut ha aprovat una mesura vinculada al Pla d’Estiu per reforçar els equips d’atenció primària amb import addicional de 5 milions d’euros per tot Catalunya dels quals a la RSTE li corresponen 255.000 euros. Aquest Pla d’Estiu s’emmarca en la lluita contra la covid per tant presenta diferències als plans d’estiu d’anys anteriors. La principal és l’atenció dels usuaris garantint la seguretat a l’igual que la seguretat dels professionals, la identificació precoç dels possibles nou casos covid i dels contactes per poder aturar transmissió i contagis i a la vegada seguint intensificant l’atenció sanitària a les residències. A més, donar cobertura per substituir als professionals que han de descansar després dels mesos covid per tal de poder estar preparats una possible segona onada a la tardor.


Amb els recursos destinats a la RSTE serà possible contractar 33 professionals de la salut en l’àmbit d’atenció primària dels quals 7 seran metges, 13 seran infermeres, 7 auxiliars administratius i 6 tècnics de cures auxiliars d’infermeria que donaran servei a través dels equips d’atenció primària de l’ICS Terres de l’Ebre.


 Reforcem l’atenció primària recuperant i en alguns casos incrementant el reforç d’estiu als municipis de costa.


Així mateix, Lleixà ha recordat que actualment dins pla gradual de retorn a la nova realitat de RSTE tots els CAP i Consultoris locals han recuperat la seva activitat però amb cita prèvia. En aquest sentit als Consultoris locals es realitzarà l’activitat presencial com a mínim un cop per setmana segons programació dels professionals sanitaris.


Pel que fa a l’accessibilitat des de la RSTE es recorda a la ciutadania que ha de contactar prèviament per les diferents vies amb el seu centre i que s’hi vagi presencialment al CAP si és realment necessari i si ho ha indicat un professional sanitari.


Les vies de contacte previ són: trucant per telèfon al 93 326 89 01 o al CAP corresponent, a través del web de programació de visites de l’ICS Terres de l’Ebre www.icsebre.cat/wgcontacta, accedint digitalment a La Meva Salut o trucant al 061.


Durant tot el període de pandèmia, l’Atenció Primària ha desplegat diferents formes de relació amb l’usuari no presencial. Per Lleixà “també en el reforç d’estiu, és necessari potenciar les fórmules d’atenció telemàtiques i demanar a la ciutadania que només vagi presencialment als CAP si és realment necessari i els ho ha indicat un professional sanitari. És també per aquesta raó que és imprescindible el treball proactiu de tots els professionals implicats per garantir una ordenació de la demanda i dels usuaris que finalment accedeixen als centres”.


La RSTE recupera l’atenció continuada amb els mateixos horaris previs anteriors al covid a l’Ametlla, Alcanar, Horta, la Sénia i Santa Bàrbara, les 24 hores i a Xerta els caps de setmana i festius amb 12 hores diürnes. Els PAC d’Horta, la Sénia, Santa Bàrbara i Xerta tindran un triatge previ i aquells casos de sospita covid seran derivats als CAP capçalera. Per això, continuem recomanant la trucada prèvia al 061.


La Regió Sanitària Terres de l’Ebre reforçarà aquest estiu del 22 de juny fins al 13 de setembre els diferents dispositius amb aquesta distribució:


Sant Carles de la Ràpita i Alcanar


3 equips de dilluns a diumenge per tal de donar cobertura a:


De dilluns a diumenge 12 hores al CAP Sant Carles de la Ràpita, s’incrementa la cobertura de reforç d’estiu en caps de setmana i festius respecte al 2019


De dilluns a diumenge 6 hores a Alcanar, incrementant la cobertura caps de setmana i festiu respecte al 2019.


Tant a Sant Carles com a Alcanar s’incrementa la cobertura respecte el 2019 en cap de setmana i festius. 


El reforç de les Cases d’Alcanar es realitzarà al CAP d’Alcanar per problemes estructurals que no permeten garantir espais diferenciats. 


L’Ametlla de Mar


2 equips de dilluns a diumenge per donar cobertura 12 hores diürnes inclosos els cap de setmana i festius.


Deltebre


1 equip de dilluns a dissabte 1 torn. 


L’Aldea-Ampolla


Reforç al CAP de l’Ampolla 1 equip de dilluns a diumenge 1 torn 


A més cal assenyalar que la RSTE comptarà amb ambulància de suport vital bàsic de 12 hores a les Cases d’Alcanar i de 24 hores a l’Ametlla de Mar igual que en estius anteriors. Es recomana, un cop més, trucar al 061 abans d’acudir als serveis d’urgències hospitalàries i serveis d’atenció continuada, així com un ús responsable dels dispositius sanitaris.


Inversions a la Regió Sanitària


Lleixà ha recordat com es troben diferents infraestructures relatives a l’Atenció Primària a la Regió. Pel que fa al Consultori Local de Jesús, la licitació per a la redacció del projecte bàsic, projecte executiu i direcció d’obra finalitza el pròxim dilluns. La licitació d’aquest encàrrec compta amb un pressupost de 180.000 euros.


Així mateix, en els pròxim dies s’inicien les obres del Consultori Local de Benifallet que compta amb un pressupost d’execució de 438.000 euros. Aquesta obra té un termini d’execució de 10 mesos.


Finalment, Lleixà ha recordat que es troba en fase de finalització l’obra del Consultori Local de Garcia, que assumeix l’Ajuntament del municipi però que el CatSalut equiparà un cop finalitzada l’obra civil. 


Campanya d’estiu


Ens trobem a les portes d’un estiu diferent i excepcional i com tots els anys s’activa el Pla d’actuació per prevenir onades de calor sobre la salut de l’1 de juny al 30 de setembre amb les recomanacions d’hidratació, evitar temperatures elevades, vigilar l’exposició de temperatura de persones vulnerables com nens i gent gran i insistint amb l’ús de la mascareta i les mesures de prevenció higièniques i de distanciament de la covid. Qualsevol persona amb simptomatologia relacionada amb la covid ha de trucar al seu CAP, al 061 o fer de l’app Stop-covid.


 


Comparteix aquesta noticia


Fés el teu comentari