Accés usuaris

E-mail

Contrasenya

S'inicia la quarta edició del cicle "Batalla de la Memòria: llegir per recordar" per promoure la difusió de la memòria democràtica i la cultura de la pau mitjançant la literatura

Batalla de la Memòria: llegir per recordar, que impulsen el COMEBE i el Departament de Cultura, és un projecte de foment de la lectura, de la memòria democràtica i de la cultura de la pau que es va iniciar el 2021 i que continua, enguany, amb la quarta edició del cicle, amb l’organització d’activitats presencials diverses, tant infantils com d’adults a les biblioteques públiques de les Terres de l’Ebre i, com a novetat pel 2024, amb un club de lectura virtual


El Consorci Memorial dels Espais de la Batalla de l’Ebre (COMEBE) i la Direcció General de Promoció Cultural i Biblioteques del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya inicien, per quart any, el projecte cultural de foment de la lectura centrat en la recuperació de la memòria democràtica i la promoció de la cultura de la pau Batalla de la Memòria: llegir per recordar.


L’objectiu és difondre la història recent i fomentar la cultura de la pau i els valors democràtics tenint la literatura com a eix vertebrador. La Batalla de l’Ebre, per la seva importància històrica i l’impacte devastador que va tenir a les Terres de l’Ebre, continua sent la protagonista, però també es posarà el focus en la Guerra Civil Espanyola en general i la resistència durant la postguerra, a més d’obrir la mirada a conflictes contemporanis.


El programa d’activitats de Batalla de la Memòria: llegir per recordar s’articula mitjançant diferents accions i formats. Durant l’edició d’enguany, es faran 4 clubs de lectura adreçats a públic infantil i 8 clubs de lectura adreçats a públic adult.


Com a novetats aquest 2024, es durà a terme una trobada amb els participants de quatre clubs de lectura dissabte 8 de juny a Corbera d’Ebre i, també, s’ha iniciat un club de lectura virtual que traspassa les fronteres de les Terres de l’Ebre i s’ofereix a tota persona interessada en la temàtica del projecte, es trobi on es trobi. Enguany el cicle d’activitats ha començat el mes de març, en què s’ha iniciat l’activitat del club de lectura virtual i es fa el primer club de lectura presencial d’adults a la Biblioteca de Camarles Guillem de Sunyer i continuarà a la resta de biblioteques durant el primer semestre de 2024.


Clubs de lectura


Les lectures escollides, amb el rerefons de conflictes armats, estan adreçades a diferents públics.


Públic infantil


Fill de rojo, amb text de Joan Portell i il·lustracions d’Ignasi Blanch (Tantàgora, 2007), guanyador del Premi Llibreter 2008 —que concedeix el Gremi de Llibreters de Barcelona i Catalunya— en la categoria d'àlbum il·lustrat. És un àlbum adreçat als infants i joves sobre la Guerra Civil Espanyola i les seves conseqüències.


Aquestes sessions es faran a les biblioteques públiques dels municipis de Móra d’Ebre, Amposta, Gandesa i Tortosa. A les trobades finals dels club de lectura assistirà presencialment l’autor del llibre, Joan Portell.


Públic adult


Com vas perdre el braç, Balchowsky? de Toni Orensanz (Normal, 2022). El periodista reconstrueix la figura del pianista manc de Chicago, membre de les Brigades Internacionals, que va perdre el braç dret a la Batalla de l'Ebre i que va esdevenir una llegenda de la contracultura als Estats Units.


Aquestes sessions per a adults es faran a les biblioteques de La Ràpita, Les Cases d’Alcanar, Deltebre i La Sénia. L’autor del llibre, Toni Orensanz, assistirà a la trobada final de cada club de lectura.


Florencio Pla “La Pastora”, la dignitat robada d’Elena Solanas (Sembra Llibres, 2023). En el llibre, la besnedoba de «la Pastora» fa una aproximació molt personal a la figura de la famosa maqui.


Aquestes sessions de club de lectura es faran a les biblioteques de Camarles, Benissanet, Ulldecona i Móra la Nova. L’autora del llibre participarà a la trobada del 8 de juny a Corbera d’Ebre.


Les primeres trobades amb els autors es faran a Móra d’Ebre, amb Joan Portell, el 18 d’abril, i a La Ràpita amb Toni Orensanz el 9 de maig.


Club de lectura virtual


El club de lectura virtual es durà a terme mitjançant la plataforma Tellfy a través de l’enllaç: https://t.co/Wcsm3BCBHA


Les lectures d’aquest club, estan accessibles a les biblioteques del Sistema de Lectura Pública de Catalunya i a través de la #BiblioDigitalhttps://t.co/YlwK10ZFJn.


Les lectures escollides per al club de lectura virtual són:



  • La noia amb la Leica d’Helena Janeczek (Edicions 62, 2019) 


Fins on arriba la memòria de Pere Anglàs 8Columna, 2023)


Com vas perdre el braç, Balchowsky? de Toni Orensanz (Normal, 2022)


Línea de fuego d’Arturo Pérez-Reverte (Alfaguara, 2020)


El moderador d’aquest club de lectura és el periodista Oriol Gracià, organitzador de FRONT: Mostra Internacional de Cinema de Conflicte i Pau.


Trobada clubs de lectura


Dissabte 8 de juny es farà una trobada dels quatre clubs de lectura del territori que hauran llegit Florencio Pla “La Pastora”, la dignitat robada d’Elena Solanas. Aquell dia es projectarà un documental sobre la figura de la Pastora i hi haurà un debat amb l’autora del llibre, l’historiador especialista en maquis, Raül González Devís, i el director del documental, Andreu Garcia. La taula serà moderada pel periodista Oriol Gracià.


Durant la jornada, es farà una visita guiada al Poble Vell de Corbera i a l’exposició «Invisibles però decisives. Dones a la guerra civil i la Batalla de l'Ebre».


 


 

Comparteix aquesta noticia


Fés el teu comentari