Accés usuaris

E-mail

Contrasenya

A partir de demà divendres: Pla de Contingència donada la situació epidemiològica i previsió d’augment dels ingressos hospitalaris

Publicat el 05/11/2020 18:55

AmpostaTortosa

La Regió Sanitària Terres de l’Ebre dóna un pas més en el Pla de Contingència donada la situació epidemiològica i una previsió d’augment dels ingressos hospitalaris


 



A partir de demà divendres s’iniciarà la derivació inversa des dels serveis d’urgències hospitalàries als CAP i a la Clínica Terres de l’Ebre


 



El SEM instal·larà dues àrees assistencials, una a l’HTVC i una altra a la CTE


 



La Regió Sanitària Terres de l’Ebre (RSTE), coordinadament amb els proveïdors del territori, avancen en el Pla de Contingència de la regió donada la situació desfavorable actual pel que fa les dades epidemiològiques i a l’augment de la pressió assistencial tant en atenció primària com en l’àmbit hospitalari.


 



En el moment actual tots els hospitals de la RSTE atenen a persones covid. L’Hospital de Tortosa Verge de la Cinta (HTVC) atendrà pacients crítics, semicrítics, aguts d’alta i mitjana complexitat; l’Hospital Comarcal d’Amposta (HCA) i l’Hospital Comarcal de Móra d’Ebre (HCME) atendrà aguts i pacients d’atenció intermèdia i l’Hospital de la Santa Creu de Jesús (HSC) atendrà pacients d’atenció intermèdia.


 



Tot i que la RSTE s’organitza per tal que tots els pacients de les Terres de l’Ebre siguin tractats dins de la regió, quan sigui necessari el Sistema d’emergències Mèdiques (SEM) coordinarà el trasllat de pacients a d’altres centres hospitalaris d’altres regions sanitàries.


 



Tots els centres hospitalaris habilitaran espais addicionals per poder disposar de més llits sempre i quan puguin dotar-los de professionals. Si fos necessari s’habilitarà un hotel salut a la regió sanitària.


 



Des de la RSTE es recorda a la ciutadania, ara més que mai fer ús responsable dels recursos i s’insisteix en la trucada prèvia al 061 abans d’acudir al servei d’urgències i demana seguir les indicacions que es donin per utilitzar els dispositius indicat.


 



Desprogramació d’activitat


 



En aquesta situació de pandèmia i d’aplicació del Pla de Contingència, com ja es va fer en la primera onada, el diferents proveïdors prioritzen i, a partir del dia d’avui desprogramen l’activitat que sigui necessària per donar resposta a les necessitats, tant pel que a consultes com a activitat quirúrgica i realització de proves diagnòstiques.


 



La primera activitat quirúrgica que es desprograma és aquella que comporta un ingrés hospitalari associat per tal de poder alliberar llits i així donar resposta a les necessitats actuals. Es preservarà, en tots els centres, la cirurgia oncològica i urgent i, sempre que sigui possible, es programarà Cirurgia Major Ambulatòria o de curt ingrés.


 



Aquesta activitat es recuperarà tan aviat com sigui possible per garantir l’activitat covid i no covid que des del Departament de Salut vol preservar-se en aquesta segona onada.


 


 


 


Derivació inversa des de les urgències hospitalàries


 



A partir de demà divendres, 6 de novembre a les 15.00 h, s’iniciarà la derivació inversa des dels serveis d’urgències hospitalàries als Centres d’Atenció Primària o a la Clínica Terres de l’Ebre (CTE). Això significa que una vegada realitzat el triatge al servei d’urgències hospitalàries si es considera que el nivell d’urgència es pot resoldre des de l’atenció primària o a la CTE s’indicarà a l’usuari acudir a aquest recursos.


 



En el cas de l’HTVC es derivarà a la CTE o al CAP de referència. En el cas de l’HCME i l’HCA es derivaran als centres d’atenció primària corresponent.


 



Clínica Terres de l’Ebre


 



Les urgències de la CTE s’utilitzaran com a Centre d’Urgències d’Atenció Primària (CUAP) a partir de demà divendres a les 15.00 hores. El SEM hi instal·larà una àrea assistencial per fer triatge de les persones derivades pels dispositius que activi el SEM. Mentre sigui possible, l’activitat quirúrgica de la CTE es mantindrà activa, tot i que quan sigui necessari s’anul·larà la programació quirúrgica, excepte la CMA, per disposar de llits per ingressos derivats de l’HTVC.


 



Hospital de Tortosa Verge de la Cinta


 



L’HTVC atendrà covid aguts, crítics i semicrítics, així com situacions agudes complexes (codi ictus, codi infart, sepsis) i maternoinfantil. S’ubicarà una àrea assistencial del SEM. Aquesta àrea servirà com a trànsfer de pacients pendents de trasllat o alta, o persones que esperen derivacions.


 



En la situació actual, la prioritat del centre serà donar atenció a totes les necessitats de crítics de la Regió Sanitària. Per això, a més dels espais habituals de la UCI, ja s’ha crescut en diferents estructures amb una capacitat màxima actual de 29 llits, a l’espera de poder tenir en funcionament la nova unitat de semicrítics que actualment està en obres.


 



Les diferents unitats de l’HTVC es reorganitzen per disposar de llits convencionals per poder atendre a persones covid. Aquests és un dels motius pels quals es desprograma activitat quirúrgica o ingressos programats i també es deriva les urgències traumatològigues que requeriran cirurgia i ingrés posteriors a l’Hospital Comarcal de Móra tal com es va fer en la primera onada, unificant els equips de professionals.


 



Hospital Comarcal de Móra d’Ebre


 



L’HCME atendrà perfil de persones covid de mitjana complexitat aguts i intermèdia covid i també els no covid habitual. També assumirà, com en la primera onada, la cirurgia urgent ortopèdica i traumatològica que es pugui derivar a partir del dilluns 9 de novembre amb un equip mixt de professionals de l’HCME i de l’HTVC.


 


 


 


Hospital Comarcal d’Amposta


 



L’HCA atendrà perfil de persones covid de mitjana complexitat aguts i intermèdia covid i també els no covid habitual. Quan sigui necessari disposar de més llits, s’obrirà el dispositiu de l’antiga residència per a persones amb baixa intensitat de cures com a centre annex a l’HCA.


 



Hospital de la Santa Creu de Jesús


 



Atendrà persones que requereixen atenció intermèdia, covid i no covid.


 



Atenció Primària Terres de l’Ebre


 



L’Atenció Primària, mentre sigui possible, mantindrà l’assistència als diferents centres per garantir la continuïtat assistencial, tot i que es veurà afectada l’activitat ordinària.


 



En la situació actual es prioritzarà:


 



El seguiment clínic de pacients COVID tant de  manera presencial com telemàtica.


 


Seguiment als usuaris de residències  incrementant la intensitat en cas de brots.


 


Seguiment de pacients crònics i d’usuaris d’Atenció Domiciliaria (ATDOM) al tractar-se d’usuaris vulnerables


 


L’atenció a les urgències i emergències tant a centre com al domicili 7 dies a la setmana 24 hores al dia.


 


Les activitats de promoció de la salut com ara la vacunació de la grip i altres vacunes


 


Les cures de ferides que no es puguin realitzar en autocura


 


Aquesta activitat es podrà veure afectada segons l’evolució de la pandèmia i l’afectació dels professionals, així com l’impacte d’aquesta en els equips de professionals.


 



Fundació Pere Mata Terres de l’Ebre


 



La Fundació Pere Mata Terres de l’Ebre potenciarà l’atenció i seguiment telemàtic per part de l’equip terapèutic dels seus usuaris per donar continuïtat assistencial i resposta a la ciutadania. A més preservarà l’atenció assistencial en la mesura del possible en funció de l’impacte de la pandèmia en els seus equips i professionals. Potenciarà l’atenció domiciliària per evitar trasllats i derivacions. També donarà suport a la ciutadania i als professionals que ho necessitin.


 



En el cas de suport psicològic a professionals sanitaris es constitueix un equip mixt del SEM, Fundació Pere Mata Terres de l’Ebre i l’ICS Terres de l’Ebre amb l’objectiu de donar resposta a les necessitats emocionals i psicològiques.


 



Pel que fa a les residències es continuarà amb una coordinació entre el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies i el Departament de Salut Pública per garantir l’atenció sanitària a les persones que hi viuen. S’ha establert una coordinació estreta entre professionals del TASF, Salut Pública l’Atenció Primària i els professionals dels centres residencials. Aquesta coordinació s’intensifica davant l’aparició de brots que requereixen incrementar l’atenció. Per aquest motiu s’han constituït equips d’intervenció ràpida per donar resposta a aquetes situacions.


 



Situació d’ingressos i professionals


 



Actualment, als dispositius de la Regió Sanitària Terres de l’Ebre hi ha 17 pacients covid positius a la UCI de l’Hospital de Tortosa Verge de la Cinta, 21 positius ingressats a planta; 5 ingressats a l’Hospital Comarcal de Móra d’Ebre; 20 positius a l’Hospital Comarcal d’Amposta i 18 positius a l’Hospital de la Santa Creu de Jesús, fent un total de 81 ingressats per la covid a la RSTE.


 



Pel que fa a l’afectació de la pandèmia als professionals dels diferents centres hospitalaris de la Regió Sanitària Terres de l’Ebre, actualment hi ha 70 treballadors covid positiu i 76 en aïllament.


 



La gerent de la Regió Sanitària Terres de l’Ebre, Mar Lleixà, recorda “la importància de seguir les mesures de protecció, de no abaixar la guàrdia per poder continuar doblegant la corba i així disminuir la pressió assistencial dels centres hospitalaris. Demanem, una vegada més, la col·laboració de tota la ciutadania i la comprensió de totes les mesures implementades en aquest Pla de Contingència amb una visió territorial i amb l’objectiu de donar resposta a les prioritats excepcionals del moment esperant recuperar tan aviat com sigui possible una situació que sigui més favorable que permeti revertir aquestes mesures”. A la vegada agraeix “la implicació de tots els proveïdors i de tots els professionals implicats en aquesta coordinació i reorganització tant important per fer front a la situació provocada per la pandèmia. Estem en un moment excepcional i calen mesures i accions excepcionals”.


 


 


 


 


Comparteix aquesta noticia


Fés el teu comentari