Un 14 per cent dels casos globals de COVID-19, és a dir, 4 dels 29 milions confirmats, els han patit treballadors sanitaris, ha destacat avui l'Organització Mundial de la Salut (OMS), que va demanar als governs majors esforços per protegir a aquest sector tan colpejat per la pandèmia.
En la majoria dels països els treballadors sanitaris no representen més de el 2 o el 3 per cent de la població total, de manera que les xifres mostren l'alt risc que aquests treballadors s'enfronten a l'actual pandèmia, en què milers d'ells han perdut la vida.
"La COVID-19 ens ha recordat el paper vital que tenen els treballadors sanitaris a l'hora de salvar vides", va assegurar Tedros, que va afirmar que en l'actual pandèmia no només afronten el risc de contagi, sinó també el de ser discriminats o fins i tot víctimes d'atacs verbals o físics.
En l'actual situació no sorprenen els resultats que ofereixen recents estudis citats per l'OMS segons els quals un de cada quatre professionals de la salut diu haver patit ansietat o depressió durant la pandèmia, i un de cada tres va patir insomni.
Amb motiu de la jornada mundial, l'OMS, en col·laboració amb l'Organització Internacional del Treball (OIT), ha llançat una Declaració sobre la Seguretat dels Treballadors Sanitaris que inclou diferents crides a l'acció per part dels governs.
La declaració demana entre altres coses el desenvolupament de programes nacionals per a la protecció d'aquests empleats, mesures legals per garantir una "tolerància zero" en els atacs a professionals de sector, o millor accés d'aquests a serveis de suport psicològic.
El director general de l'OIT, Guy Ryder, ha afegit que al costat de les "inacceptables condicions" que molts treballadors de la salut pateixen, preocupa l'escassetat d'empleats en el sector, que es calcula podria augmentar fins als 18 milions al llarg d'aquesta dècada.