Accés usuaris

E-mail

Contrasenya

Ports de la Generalitat finalitza les obres d'emergència al port de les Cases d'Alcanar, amb una inversió de 192.000 euros

Publicat el 27/08/2020 12:33

AlcanarL' Ametlla de MarL' Ampolla

Les obres han consistit en la reconstrucció del tram final del dic de recer més pròxim a la bocana amb la reposició dels blocs d’escullera, així com l’arranjament del paviment d’una part del moll
Les actuacions d’emergència per reparar els danys estructurals del temporal Gloria suposen una inversió de 13 milions d’euros distribuïts entre nou ports de la costa catalana

 
El port de les Cases d’Alcanar (Montsià) va patir danys estructurals a la punta del dic del costat de la bocana, així com la pèrdua de blocs d’escullera al llarg del dic de recer, a causa del temporal excepcional Gloria, ocorregut el gener passat. Les obres d’emergència han consistit en la reparació de l’extrem del dic o morrot, la reposició de blocs d’escullera al llarg del dic i l’arranjament d’un tram del moll. L’actuació ha acabat abans dels cinc mesos previstos i ha suposat un cost de 192.000 euros.


El director general de Ports de la Generalitat, Joan Pere Gómez Comes, acompanyat de l’alcalde d’Alcanar, Joan Roig,  ha visitat aquest dijous el port de les Cases d’Alcanar, on han finalitzat les obres d’emergència per pal·liar els efectes del temporal Gloria. Joan Pere Gómez ha valorat l’actuació feta i ha comentat: “Hem destinat 192.000 euros al port de les Cases d’Alcanar per reparar els danys estructurals ocasionats pel Gloria i garantir la protecció de les persones, les activitats que s’hi desenvolupen i les instal·lacions”.


Obres de reparació


Les obres d’emergència han permès reparar el tram final del dic o morrot, reposar blocs d’escullera a la part exterior del dic de recer, rehabilitar un tram de moll afectat i pavimentar la zona afectada. En total s’han col·locat 3.200 tones d’escullera en blocs d’entre 4 i 6 tones per unitat. Els blocs de major tonatge s’han ubicat a les zones que reben major acció del temporal i els més petits a la part on l’onatge té menys impacte.


A la tardor, es preveu fer l’assaig en una piscina de model físic d’una maqueta del port de les Cases d’Alcanar a la Universitat d’A Corunya. Ara, estan treballant en tasques prèvies i tan bon punt s’obri de nou aquesta universitat, paralitzada com la resta d’activitats docents per la crisi de la Covid-19, es faran la prova i l’estudi pertinents. Gómez Comes ha destacat que “de l’estudi que sortirà de l’assaig, es redactarà el projecte constructiu que ha d’aportar solucions per millorar l’agitació interior que afecta les instal·lacions portuàries quan hi ha forts temporals”.


 13 MEUR en actuacions per reparar els danys del Gloria


Ports de la Generalitat destina 13 milions d’euros a l’execució d’obres d’emergència per reparar els danys estructurals ocasionats pel temporal Gloria a nou ports catalans: Palamós, Sant Feliu de Guíxols, Blanes, Arenys de Mar, Garraf, l’Ametlla de Mar, l’Ampolla, Sant Carles de la Ràpita i les Cases d’Alcanar.


En el cas de la costa ebrenca, un cop finalitzades les obres d’emergència dels ports de la Ràpita i les Cases d’Alcanar, s’estan executant les obres de reparació dels ports de l’Ampolla, amb una inversió de 3,7 milions d’euros, i l’Ametlla de Mar, amb una inversió de 3,9 milions d’euros, dues actuacions que es preuen acabar a finals d’any. En conjunt, les inversions en obres d’emergència als ports ebrencs suposen el 60% de la inversió total en reparacions que s’han fet o s’estan fent als nous ports afectats.


Aquestes actuacions d’emergència s’han pogut realitzar amb celeritat gràcies al fet que Ports de la Generalitat és una empresa pública que s’autofinança amb recursos propis provinents de l’activitat portuària, i la gestió eficient d’aquests recursos ha produït un romanent de tresoreria a l‘empresa. Sobre l’autofinançament el director general de Ports de la Generalitat ha explicat que “el principi de sostenibilitat econòmica que regeix el sistema portuari català i la implicació de l’equip humà de Ports de la Generalitat ha possibilitat la prestació d’un servei públic de qualitat amb una gestió eficient dels recursos econòmics, permeten disposar del romanent de tresoreria generat en exercicis anteriors per fer front a les obres per reparar els danys del Gloria”.


 


Comparteix aquesta noticia


Fés el teu comentari