Accés usuaris

E-mail

Contrasenya

Els pressupostos de la Generalitat augmenten al Camp de Tarragona i Terres de l’Ebre un 4,5% fins als 85 M€

Publicat el 05/03/2020 10:19

GandesaTivissaTortosaXerta

 

El vicepresident del Govern, Pere Aragonès, presenta el Projecte de pressupostos 2020, davant la Comissió d’Economia del Parlament de Catalunya. Foto: Generalitat de Catalunya

Uns pressupostos al servei de la ciutadania de Catalunya


El vicepresident del Govern i conseller d’Economia i Hisenda, Pere Aragonès, assegura que els pressupostos de la Generalitat per al 2020 són “una proposta al servei de la ciutadania de Catalunya, que no només fa front a les necessitats més urgents de la societat, sinó que també comença a dissenyar com serà la Catalunya del 2030”. Durant la presentació del Projecte al Parlament de Catalunya, el vicepresident va manifestar que els nous comptes “estan dissenyats a partir de valors com l’equitat i la igualtat d’oportunitats, compromesos amb el bé comú i amb la prosperitat compartida”.


El 86,7% de les inversions del Camp de Tarragona es destinaran a Salut, Ensenyament, Treball, Afers socials i Territori 


A Terres de l’Ebre destaquen les inversions destinades a polítiques de salut, carreteres, cicle de l'aigua, educació, habitatge, i actuacions urbanes


El Projecte de llei dels Pressupostos de la Generalitat per al 2020 aprovats pel Govern contemplen una inversió inicial al Camp de Tarragona i a les Terres de l’Ebre que sumen 85,4M€, un augment del 4,5% amb relació als comptes de 2017. Això es tradueix, també, en una inversió per habitant de 122€.


Concretament, al Camp de Tarragona està previst destinar 59,7 M€, import que supera en un 10% els 54,3 M€ que preveien els darrers comptes de 2017, i la inversió per habitant arriba als 115 euros. Pel que fa a Terres de l’Ebre es preveu una inversió inicial de 25,6 M€.


Els quatre objectius principals dels pressupostos de la Generalitat per al 2020, que continuen el seu tràmit parlamentari, són millorar la qualitat dels serveis públics, reduir les desigualtats socials, de gènere i territorials, a més de promoure l’economia productiva i del coneixement. També segueixen criteris de sostenibilitat, atenció especial als joves i als majors de 65 anys i d’emergència climàtica, entre altres.


Inversions al Camp de Tarragona  • Important despesa en contingut social, que suma gairebé 7 M€ en educació, 4,5 M€ en residencies per a la gent gran i més de 2 M€ en sanitat.

  • Destaca la continuïtat de les obres de condicionament de la C-51 del Vendrell a Valls, en concret la variant de Vilardida, a la qual es destinaran 6.396.603 euros.


 


Pla mitjà de la visita a l'escola Arrabassada, amb l'alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, a l'esquerra; el conseller d'Educació, Josep Bargalló, al centre; i l'arquitecte del centre, Santi Vives, a la dreta.

El 86,7% de les inversions del Camp de Tarragona aniran a càrrec dels departaments de Salut, Ensenyament, Treball i Afers Socials i Territori. Pel que fa al repartiment territorial, 28,2 milions s’invertiran al Tarragonès,  14,6 milions al Baix Camp,  11 milions a l’Alt Camp, 2,9 al Priorat i 2,8 a la Conca de Barberà. 


Una de les inversions més important és la continuïtat de les obres de condicionament de la C-51 del Vendrell a Valls, en concret la variant de Vilardida, a la qual es destinaran 6,3 M€. També destaca la inversió que es fa en el cicle de l’aigua, que suma prop de 7 M€, amb la construcció de la nova estació depuradora d’aigües residuals (EDAR) de Botarell, l’ampliació i millora de les instal·lacions de l’EDAR de la Pobla de Mafumet, o l’ampliació i millora de l’EDAR del Pla de Santa Maria. A Cambrils hi ha prevista una inversió de 500.000€ en dragat general.


El delegat del Govern a  Tarragona, Òscar Peris, destaca la important despesa en contingut social”, que suma gairebé 7 M€ en educació, 4,5 en residències per a la gent gran i més de 2 M€ en sanitat. Concretament, Educació destina 3,5 M€  per l’escola Arrabassada de Tarragona,  1,6 milions per l’ampliació de l’Institut dels Pallaresos, 500.000€ per la quarta fase de l’escola Pere Virgili de Vilallonga del Camp, 375.000€ per a l’ampliació de l’Institut  escola l’Agullana del Catllar i 168.701€ per iniciar la construcció de la nova escola a Maspujols.


També destaquen les obres de la Residència de la Gent Gran i Centre de Dia de la Mercè de Tarragona, la Residència i Centre de Dia Gent Gran Jaume I de l’Espluga de Francolí, i les de la Residència de la Gent Gran de Reus. 


I en l’àmbit sanitari, hi ha noves inversions per valor 1,2 milions l’Hospital Joan XXIII, 343.475 euros en el nou servei de rehabilitació del CAP de Falset, 290.000 pel Sociosanitari Francolí de Tarragona o 170.015 per l’Hospital Pius de Valls.


Pel que fa a Justícia i Interior i Agricultura, destaquen els més de 3,1 M€ del Centre Penitenciari Obert de Tarragona i els 1,6 M€ per a la construcció de la nova Comissaria de Torredembarra o els 863.233€ per a les obres de modernització del reg de Valls.


Les inversions a les Terres de l’Ebre  • Es destinaran 13,5 M€ per actuacions a la C-12 i la variant de Gandesa (C-43).

  • Salut preveu invertir 7,7 M€ en el Servei d'Oncologia a l'Hospital de Tortosa, millores a l'Hospital Comarcal de Móra d'Ebre i de diversos CAP.


La inversió inicial per a les Terres de l’Ebre està prevista amb 25,6 M€, que es reparteixen en 11,5 M€ destinats a projectes de la comarca del Baix Ebre; 3,2 M€ per als del Montsià; més de 8 M€ als de la Ribera d'Ebre i gairebé 2,8 per a la Terra Alta.  


Resultado de imagen de Hospital Comarcal de Móra d'Ebre


 Imatge de l'Hospital Comarcal de Mora d'Ebre.

Destaquen especialment les inversions destinades a les polítiques de salut, carreteres, cicle de l'aigua, educació, habitatge, i actuacions urbanes. Els departaments que més augmenten la seva dotació són Territori i Sostenibilitat, amb 13,5 M€ per actuacions a la C-12 i la variant de Gandesa (C-43), la millora de camins forestals, actuacions al Polígon Industrial El Molló; actuacions en sanejaments i depuració d'aigües i també obres als ports de la costa ebrenca, entre altres.


També es preveu invertir 7,7 M€ en el Servei d'Oncologia a l'Hospital de Tortosa, diverses actuacions a l'Hospital Comarcal de Móra d'Ebre, i la millora de serveis a diversos Centres d'Atenció Primària (CAP). Per la seva banda, Educació invertirà 2,2 M€ en obres de millora, reformes i adequacions en diversos centres; i en agricultura destaca també la inversió de més de 950.000€ per a actuacions al regadiu Xerta-Sénia i la consolidació de la zona regable de Tivissa.


El delegat del Govern a les Terres de l'Ebre, Xavier Pallarés va destacar en la presentació del projecte de llei dels pressupostos que es tracta “d'una xifra mínima d'inversions, que s'anirà incrementant ja que hi ha projectes en curs i d'altres compromesos i, per tant, ara caldrà vetllar pel pressupost executat”.


La Generalitat posa a disposició tota la informació del projecte de pressupostos per al 2020 en aquest web


Comparteix aquesta noticia


Fés el teu comentari