Accés usuaris

E-mail

Contrasenya

La temporalitat llasta el creixement de l'ocupació a les Terres de l'Ebre durant el tercer trimestre de 2018

Publicat el 04/12/2018 09:34

AmpostaDeltebreL' AldeaUlldecona

L'economia de les Terres de l'Ebre ha continuat creixent durant el tercer trimestre d'aquest 2018 però ho fa llastada per la temporalitat en l'ocupació i alguns símptomes de desacceleració. Així ho plasma el Butlletí d'Anàlisi de la Conjuntura Local elaborat per la Càtedra d'Economia Local i Regional del Campus Terres de l'Ebre de la URV. Si bé el nombre d'afiliats a la Seguretat Social segueix en augment en termes interanuals, 52.125 en total, 911 més que el trimestre de 2017 –un 1,8% interanual més-, l'estudi ha detectat una davallada de 1.921 respecte l'anterior trimestre. Amposta i Deltebre són els municipis que major creixement de les afiliacions han registrat.


"Això s'explica per la temporalitat del sector turístic i ens hi trobem sempre quan analitzem el tercer trimestre de l'any", ha explicat el director de la Càtedra, Juan Antonio Duro, a l'hora de comparar les xifres dels dos últims períodes consecutius. “Hem d'estar atents, a veure què passa en el proper trimestre”, ha afegit, sobre l'evolució d'aquesta tendència a la desacceleració.

Pel que fa als sectors econòmics, al llarg del tercer trimestre tots han tingut creixements interanuals positius i en aquest punt destaquen la construcció, amb el creixement més elevat d'aquest 2018 (3,9%), seguit de la indústria (3,7%), els serveis (1,1%) i l'agricultura (0,5%). "Ja ho hem apuntat en d'altres ocasions, però és important remarcar que l'ocupació en la indústria ha tornat a créixer. És una dada molt positiva que indica que aquest sector amb poca implantació al territori està guanyant múscul”, ha argumentat.

Per municipis, Amposta, amb un creixement del 7,5% del nombre d'afiliats, amb el sector serveis al capdavant, i Deltebre, amb el 5,4%, amb la construcció, lideren l'evolució positiva de les afiliacions per municipis. Només Móra d'Ebre, Ulldecona, l'Aldea i Sant Carles de la Ràpita han experimentat decreixements.

D'altra banda, segons les dades del Departament d'Empresa i Ocupació, l'atur registrat ha continuat caient amb força durant el tercer trimestre del 2018. De mitjana mensual trimestral, el nombre d'aturats s'ha situat en 9.393, és a dir, 670 menys que en el tercer trimestre del 2017. En termes relatius, aquesta disminució ha suposat una caiguda del 6,7%, el que suposa 0,6 punts percentuals menys de disminució que el trimestre anterior. Es tracta d'una dada positiva, però es torna a confirmar que s'ha frenat la baixada de l'atur. Per comarques, l'atur ha continuat disminuint en totes i cada una de les quatre comarques. Destaca el Baix Ebre amb una davallada de 8,9 punts percentuals, seguida de la Terra Alta amb una davallada de 8,0 punts percentuals.

La caiguda ha sigut generalitzada en tots i cada un dels nivells de formació. Un trimestre més, el col·lectiu que més ha contribuït a la caiguda de l'atur ha estat el col·lectiu amb educació general-estudis secundaris. El sector servei és el que més ha contribuït al descens. Finalment, els contractes laborals formalitzats a les Terres de l'Ebre el tercer trimestre de 2018 han estat 5.149 – 459, indefinits, i 4.690, temporals-. En relació al mateix període el 2017, s'han signat 147 contractes més, 68 indefinits, i 79 temporals.


Comparteix aquesta noticia


Fés el teu comentariAquesta web utilitza cookies propies i de tercers per oferir una millor experiència i servei. Al navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptas l'ús que fem.