Accés usuaris

E-mail

Contrasenya

Cinc tortugues marines recuperades pel CRAM tornen al mar a l'Ametlla de Mar

Publicat el 05/07/2018 13:40

L' Ametlla de Mar

Els cinc exemplars havien estat capturats accidentalment per pescadors ebrencs

Cinc tortugues babaues han tornat avui "a casa" a l'Ametlla de Mar. Els cinc exemplars d'aquests rèptils marins havien estat capturades accidentalment per pescadors de les Terres de l'Ebre, que són cada vegada més conscienciats que aquestes tortugues no poden tornar al mar perquè moririen per descompressió. Els animals els recull el CRAM (la Fundació per a la Conservació i Recuperació d'Animals Marins) i allí els recuperen, els marquen i se'ls posa un xip abans de tornar al mar. L'alliberament es ja una festa popular, amb actes que s'obren al públic, com el d'aquest dijous a l'Ametlla de Mar, per conscienciar sobretot els nens i nenes que s'ha de protegir la feina i la biodiversitat que els envolta. Quan les cinc tortugues han marxat mar enllà, els petits han pogut gaudir de diverses activitats lúdiques que han preparat el CRAM i la Diputació de Tarragona a la platja calera de Pixavaques.El delta de l'Ebre és un espai on es troben més tortugues babaues. En primer lloc perquè és una zona d'alimentació i hivernada d'aquesta espècie, també perquè hi ha un dels ports pesquers amb més embarcacions d'arrossegament de tot estat espanyol, com és el Port de Sant Carles de la Ràpita, i finalment perquè es condicions deltaiques permeten que les xarxes es tirin a profunditat molt menor que en altres llocs. Aquests són els principals factors pels quals hi ha a les Terres de l'Ebre més captures accidentals de tortugues marines i per aquest motiu les campanyes del CRAM per conscienciar que els animals han de passar pels centres recuperació abans de tornar al mar, es va iniciar a les Terres de l'Ebre. "L'acollida ha estat molt bona, tots els pescadors col·laboren i la relació amb el CRAM és estupenda", ha destacat Elsa Jímenez, presidenta de la Fundació CRAM.

De fet, més de 20 barques d'arrossegament col·laboren en el programa impulsat per la Generalitat el maig de 2017 per recuperar aquesta espècie vulnerable. En total ja són 57 les tortugues que s'han recollit de mans de pescadors, des d'aquesta data, i se n'han pogut alliberar 36. Les altres tortugues continuen en tractament i s'espera que puguin tornar al mar aviat. Dues tortugues no van superar el procés i van morir a causa de la gravetat de les lesions.

De les que han tornat al mar aquest dijous, quatre eren de mida mitjana-gran (entre 20 i 40 quilos de pes). Havien patit la síndrome de descompressió en ser hissades a bord i se'ls va fer radiografies i se'ls va sotmetre, quan va caldre, a un tractament hiperbàric per a la seva recuperació. El cinquè animal era una tortuga petita, de només 3,2 kg, que va quedar enganxada a la xarxa per l'aleta anterior i va patir una fractura d'húmer. Pel tipus de trencament, se li va haver d'amputar l'aleta sencera, cosa que no li impedirà fer grans migracions o desenvolupar-se normalment com ha demostrat aquest dijous en la seva tornada valenta al mar.

L'alliberament de les tortugues a l'Ametlla de Mar ha comptat amb la presència dels pescadors i les seves famílies, així com dels nens i nenes que participen als casals d'estiu del municipi. L'entorn de la platja s'ha omplert de gom a gom per veure la tornada al mar dels animals.

Des del CRAM també recorden que furant l'estiu, les femelles retornen a les platges a dipositar els seus ous a prop de la mateixa platja on han desclòs. Per protegir i conservar l'espècie, la Generalitat té en marxa una campanya de sensibilització ciutadana que, davant l'albirament d'un animal a la sorra, demana no destorbar-lo i alertar al 112. Cada cop és més habitual trobar-ne al litoral mediterrani, probablement pel canvi climàtic.

A Mataró, per exemple, es manté amb el suport d'entitats i voluntaris la custòdia del niu de tortuga babaua aparegut a la platja de Sant Simó, a mitjans de juny, per protegir els 130 ous que hi ha enterrats i que s'espera que si tot va bé eclosionin a mitjans d'agost.


 


 


IMATGE: Alliberament tortugues babaues alliberades a Tarragona, arxiu. 


Comparteix aquesta noticia


Fés el teu comentariAquesta web utilitza cookies propies i de tercers per oferir una millor experiència i servei. Al navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptas l'ús que fem.