Accés usuaris

E-mail

Contrasenya

la Línia 900900120 Línia d’atenció a les dones en situació de violència masclista

Publicat el 08/04/2015 18:35

AmpostaGinestarLa FatarellaRasqueraTortosa

L'any passat el telèfon que atén dones en situació de violència masclista va rebre 95 trucades de les Terres de l'Ebre



La presidenta de l’Institut Català de les Dones (ICD), Montse Gatell, ha formalitzat aquest matí diversos acords de col·laboració per a la divulgació de la Línia d’atenció a les dones en situació de violència masclista 900900120. L’objectiu és incrementar el coneixement d’aquest servei entre les dones que el puguin necessitar a través de la distribució estratègica de cartells i adhesius en establiments i serveis del territori.
En primer lloc, la presidenta de l’ICD i el president de la Cambra de Comerç, Industria i Navegació de Tortosa, José Luís Mora, han signat un conveni per col·laborar en la difusió de materials divulgatius d’aquest servei amb l’objectiu d’apropar-lo a les empreses i associacions dins la seva àrea d’influència: Baix Ebre i el Montsià, i les poblacions de Rasquera i Ginestar.
Seguidament, la presidenta de l’ICD s’ha reunit amb l’alcalde de Tortosa, Ferran Bel; el conseller del Consell Comarcal del Baix Ebre, Alfredo Ferré; la presidenta de l’Àrea d’Atenció a les Persones del Consell Comarcal del Montsià, Núria Balagué; i els representants dels consells comarcals de la Ribera d’Ebre i la Terra Alta, Ivan Vilanova i Carles Luz, respectivament. En aquesta reunió s’ha formalitzat l’acord d’adhesió d’aquests ens locals a la campanya de divulgació de la Línia 900900120 en la seva àrea d’influència.
Montse Gatell ha destacat que “donar a conèixer el telèfon 900900120 és important perquè facilita a les dones que pateixen violència masclista l’accés directe a l’assessorament i l’acompanyament especialitzat i als serveis de la Xarxa d'atenció i recuperació integral”. I ha recordat que “és un servei gratuït on totes les dones que travessen una situació de violència masclista o les persones del seu entorn poden trucar per rebre atenció i informació de manera totalment confidencial”.
El telèfon 900900120 que l’Institut Català de les Dones posa a disposició de les dones en situació de violència masclista va atendre l’any passat 95 trucades procedents de les comarques de les Terres de l’Ebre. D’aquestes, 59 procedien del Baix Ebre, 25 del Montsià, 9 de la Ribera d’Ebre i 2 de la Terra Alta.
A Catalunya, les trucades ateses al llarg de l’any passat van ser de 9.227, que suposen 769 trucades mensuals i al voltant de 25 diàries. De la seva anàlisi destaca que el 94,2% de les ocasions es tracta de violència masclista en la parella. En el 68% dels casos es tracta de la parella actual i en el 32% de l’ex-parella. En la resta d’ocasions es tracta de violència familiar, social comunitària i laboral.
La majoria de trucades, el 94,6%, són per violència psicològica; en un 35,1% per violència física; en un 8% per violència econòmica, i en un 2,8% per violència i abusos sexuals. Cal subratllar el fet que el 56% de les dones conviuen amb l’agressor, i dins aquest grup, el 27%, tenen fills/filles menors d’edat vivint dins el nucli familiar, víctimes d’aquesta violència.
L’any passat un total de 114 ens locals van impulsar el coneixement de la Línia 900900120 en el seu territori a través de serveis, xarxa associativa, empresarial i comercial en el marc d’un acord de col·laboració que l’ICD va establir amb l’Associació Catalana de Municipis i Comarques i la Federació de Municipis de Catalunya.
De les Terres de l’Ebre ja s’han sumat a aquesta campanya els ajuntaments d’ Amposta, la Sènia, Móra d’Ebre i la Fatarella.
El telèfon 900900120 ofereix atenció gratuïta, tots els dies de l'any, durant les 24 hores del dia i facilita la comunicació en un total de 124 llengües. És un primer recurs confidencial on les dones poden trucar i expressar la situació viscuda i se’ls ofereix una derivació als serveis de la Xarxa d’intervenció integral contra la violència masclista.
A través del telèfon 900900120 les dones accedeixen directament a un equip de professionals de l’advocacia, la psicologia, el treball social i la medicina. En les situacions més extremes també es realitza el contacte directe amb els serveis d’emergències policials i de salut.

Comparteix aquesta noticia


Fés el teu comentari