El titular d’Empresa i Treball en la reunió de treball que va mantenir el passat mes d'abril amb els alcaldes de la zona a la seu del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre.
Les empreses amb projectes per millorar la competitivitat en el territori afectat pel tancament de les centrals nuclears podran optar, a partir de demà dimarts 1 de juliol, a la nova línia de finançament impulsada pel Departament d’Empresa i Treball amb Fons de Transició Nuclear que destina 35 milions d’euros en ajuts per a projectes de noves inversions; de generació de llocs de treball; de digitalització i transició ecològica; de creixement; d’emprenedoria d’alt valor afegit, i cooperatius entre companyies. La convocatòria, gestionada per l’agència per la competitivitat de l’empresa ACCIÓ, estarà oberta tot el mes de juliol, fins al dia 31, i la informació està disponible en aquest enllaç.
Aquests nous ajuts tenen com a objectiu esdevenir recurrents tot afavorint les inversions de l’àmbit territorial del Fons de Transició Nuclear que inclou municipis de les Terres de l’Ebre, el Camp de Tarragona i Lleida ja que s’aniran obrint noves convocatòries durant els propers anys".
Aquesta línia ha estat dissenyada i acordada amb els amb els agents econòmics i socials del territori (Cambres de Comerç, PIMEC, UGT, CCOO, els ajuntaments d’Ascó i Vandellòs)i ha comptat amb el vistiplau de tots els membres de l’Òrgan de Govern del Fons.
El Fons de Transició Nuclear té per objectiu impulsar i diversificar l’economia de les zones afectades pel tancament de les centrals nuclears a Catalunya, Ascó i Vandellòs, previst per al 2030 i 2031, respectivament.
La línia d’ajuts es dirigeix a empreses ubicades o en procés d’ubicar-se en un dels municipis beneficiaris del Fons de Transició Nuclear i subvenciona sis tipus d’activitats:
Per complir amb les exigències del Fons de Transició Nuclear i promoure el reequilibri territorial, en el repartiment dels ajuts es tindrà en compte la ubicació dels projectes en una de les dues zones de planificació: la zona I del PENTA (10 quilòmetres de les centrals) i la zona II del PENTA (municipis de menys de 12.000 habitants a 30 quilòmetres de les centrals). Les empreses ubicades a la zona I rebran més puntuació en la valoració dels seus projectes.
Projectes d’inversió empresarial: Subvencionarà, entre d’altres, l’adquisició de terrenys, edificacions, maquinària, equipament i instrumental de laboratori i instal·lacions així com la inversió en transferència de tecnologia mitjançant l’adquisició de drets de patents, llicències, know-how o coneixements tècnics no patentats i adquisició de software vinculat al procés productiu. La quantitat de l’ajut serà, en general, d’un màxim de 300.000 euros.
Projectes de creació d’ocupació: Subvencionarà aquells que creïn un mínim de 3 nous llocs de treball. L’ajut cobrirà el cost laboral dels 12 primers mesos del nou personal contractat La quantitat de l’ajut podrà arribar, en general, a un màxim de 300.000 euros si s’arriba al límit de contractacions.
Projectes de creixement i noves oportunitats de negoci: Aquesta línia subvenciona projectes de canvi estratègic, de canvi estructural i de captació de talent.
Projectes cooperatius: Destinats a projectes de millora de la competitivitat que realitzin conjuntament un grup d’empreses d’entre 3 i 8 participants. L’ajut cobrirà el 75% de les despeses de contractació de serveis a tercers i externes, de personal i de coordinació i el 100% de les despeses d’auditoria amb un màxim de 200.000 euros.
Projectes d’emprenedoria d’alt valor afegit: L’ajut és per actuacions relacionades amb el desenvolupament del pla de negoci de l’empresa emergent d’alt valor afegit en la fase inicial. L’ajut màxim total serà de 50.000 euros. Es consideren empreses emergents d’alt valor afegit aquelles que compleixin almenys una d’aquestes característiques:
Projectes d’innovació tecnològica: Es subvencionaran projectes que fomentin una transformació tecnològica, digital i verda de les empreses i aconsegueixin la millora de la seva competitivitat gràcies a la incorporació de tecnologies avançades en el sector. Els ajuts cobriran les despeses de col·laboracions externes i subcontractació com serveis especialitzats d’enginyeria o disseny, i serveis d’assajos i proves de concepte així com per l’adquisició d’equipament, de software o de llicències d’ús de software necessari per a la realització del projecte. L’ajut màxim serà de 150.000 euros. Aquesta línia es complementarà amb més paquets d’ajuts així com amb propostes de millora d’infraestructures que s’aniran acordant en els següent mesos.
Conseller d'Empresa i Treball, Miquel Sàmper
"Aquests nous ajuts tenen com a objectiu esdevenir recurrents tot afavorint les inversions de l'àmbit territorial del Fons de Transició Nuclear que inclou municipis de les Terres de l'Ebre, el Camp de Tarragona i Lleida ja que s'aniran obrint noves convocatòries durant els propers anys".
"L'objectiu d'aquesta nova línia de finançament és impulsar iniciatives amb capacitat de creixement per pal·liar el futur efecte del tancament de les centrals nuclears."
Secretari d'Empresa i Competitivitat, Jaume Baró
"Els Fons de Transició Nuclear han de ser molt pròxims a les necessitats i realitats dels municipis afectats pel tancament de les centrals nuclears i, a la vegada, ambiciosos per fomentar la transformació econòmica del territori".