Les entitats organitzadores de la jornada defensen la implantació descentralitzada de les energies renovables i rebutgen l'acumulació de macroprojectes al sud de Catalunya. "Pensem que primer s'han d'ocupar els sostres que estan inutilitzant arreu de Catalunya, sobretot a l'àrea metropolitana perquè és on hi ha més demanda d'energia, no té cap sentit produir l'energia a 200 quilòmetres i perdre-la en el transport", ha afegit Josep Juan, membre de l'Associació Sediments.
Segons Juan, l'alternativa a les macrocentrals ha de ser la descentralització de la producció, promovent comunitats energètiques municipals obertes als veïns. Una proposta que ha assegurat que trauria "pressió al medi ambient", en concret també envers el riu Ebre i la gestió dels seus sediments.
Alhora, ha indicat que els fons de transició nuclear podrien destinar-se a l'impuls d'aquestes comunitats. "No té sentit finançar amb diners públics iniciatives privades. Els fons de transició nuclear haurien de fomentar que realment aquestes iniciatives [comunitats energètiques] es quedin al territori", ha afegit Juan, qui ha posat d'exemple la comunitat Solflix a Flix o la impulsada per l'Ajuntament de Godall.
En relació amb l'apagada general del passat 28 d'abril, Juan ha criticat que s'haurien d'haver implementat els sistemes d'estabilització de les energies renovables i ha assenyalat que en una situació de crisi, els punts on compten amb plaques solars haurien de poder tenir autonomia sense que els afectés un problema a la xarxa general.
Amb tot, aquest dissabte la biblioteca de Roquetes acollirà tres ponències a càrrec de Alfons Pérez de la Xarxa per la Sobirania Energètica i Observatori del Deute en la Globalització, el professor de la URV Sergi Saladié i el tècnic de defensa ambiental del GEPEC-EdC Ximo Estellé.