El delegat del Govern a les Terres de l’Ebre, Joan Castor Gonell Agramunt, juntament amb la directora general per a l’Erradicació de les Violències Masclistes del departament d’Igualtat i Feminisme, Ana Belén Gallo García, ha encapçalat aquest dilluns la Mesa Institucional del circuit d’abordatge de les violències masclistes a les Terres de l’Ebre.
“Les institucions i les entitats hem d’anar d’acord i treballar coordinadament per millorar la informació i l’atenció i hem de perseverar per erradicar qualsevol actitud masclista en qualsevol àmbit”, ha destacat el delegat Castor Gonell.
Durant la sessió s’ha presentat el Pacte Català contra les Violències Masclistes, un acord per al consens entre diferents agents polítics, socials i sindicals per blindar les polítiques de les institucions i de la societat civil organitzada per avançar amb contundència cap a l’erradicació de les violències masclistes. “És una eina de consens polític, social, territorial, sectorial i d’agents sindicals per lluitar contra les violències masclistes, hem de renovar el consens polític i social davant discursos negacionistes i que confronten, neguen i rebutgen les polítiques feministes”, ha dit la directora general per a l’Erradicació de les Violències Masclistes del departament d’Igualtat i Feminisme, Ana Belén Gallo García.
També s’ha aprovat el nou protocol d’actuació davant dels feminicidis, que incorpora noves mesures de rebuig i condol, amb l'objectiu de fer transversal la lluita contra les violències masclistes a totes les institucions catalanes. El Protocol té per objectiu millorar la coordinació institucional, especialment dels serveis i figures implicades en la intervenció davant dels feminicidis i en compliment de l’estàndard de deguda diligència, un concepte recollit pel Protocol marc per una Intervenció amb Diligència Deguda en Situacions de Violència Masclista.
En el Protocol d’actuació davant dels feminicidis es recull el marc genèric de les accions que es coordinen amb els diversos serveis del territori de Catalunya, per tal de garantir l’equitat territorial en les intervencions. Aquest marc genèric s’ha d’integrar amb els protocols locals i comarcals preexistents en diferents territoris i/o ens locals davant dels feminicidis.
A la sessió hi han assistit representants institucionals i tècnics del departament d’Igualtat i Feminisme, dels diferents Serveis Territorials, dels Consells Comarcals, i de la Fiscalia de Tarragona. La Mesa Institucional del circuit d’abordatge de les violències masclistes a les Terres de l’Ebre és l’òrgan territorial de la Comissió Nacional per a una Intervenció Coordinada contra les Violències Masclistes, el màxim òrgan de coordinació de les polítiques públiques que aborden les violències masclistes a Catalunya.