Accés usuaris

E-mail

Contrasenya

La proposta d’ordenances fiscals d'Amposta per al 2025 ajustarà el rebut de la brossa als costos del servei, amb un increment del 12%

Publicat el 15/10/2024 14:49

Amposta

La resta d’ordenances, taxes i preus públics queden congelats d’acord amb allò aprovat l’octubre del 2023. No obstant, cal recordar que s’aplicaran els increments aprovats l’any passat.


El rebut de la brossa haurà de pujar l’any que ve un 12,5% per acabar de fer front al cost real de la gestió de la recollida d’escombraries tal com obliga la Llei 7/2022 de 8 d’abril, de residus i sòls contaminats per a una economia circular. Així ho ha explicat aquest dimarts al matí l’alcalde d’Amposta, Adam Tomàs, en la roda de premsa on ha presentat el projecte d’ordenances fiscals per al 2025, que es portarà a debat aquest divendres en ple extraordinari. Tomàs ha recordat que, tal com ja es va avançar a finals del 2023 quan es van aprovar les ordenances per al 2024, amb un increment del 36% de la taxa d’escombraries, el rebut s’ha de tornar a incrementar "per donar compliment a la llei de l’Estat que obliga els ajuntaments a repercutir el 100% del cost de les escombraries a la ciutadania".


L’alcalde, acompanyat del regidor d’Hisenda, Tomàs Bertomeu, i de la primera tinent d’alcalde i regidora d’Acció Climàtica i Medi Rural, Núria Marco, també ha posat en valor allò que des del consistori s’ha fet ja per tal d’aconseguir que la gestió de les escombraries no incrementi de cost. "Aquells que reciclen, han de seguir fent-ho i aquells que no, ho han de començar a fer. Si no, el rebut anirà incrementant", ha assenyalat l’alcalde.


La regidora d’Acció Climàtica i Medi Rural, per la seva banda, ha detallat aquelles accions que s’han dut a terme amb la voluntat d’afavorir el reciclatge, així com també les que hi ha planificades. Per una banda, ha recordat la posada en funcionament de la sala de residus refrigerada del Mercat, on s’ha pogut incrementar la quantitat d’orgànica que es recicla, també ha destacat la posada en funcionament de la mini deixalleria per afavorir el reciclatge correcte de petits residus que no poden anar als contenidors convencionals o el Punt Verd al Poble Nou. Marco també ha recordat que a principis de 2024 es va implementar la recollida porta a porta d’orgànica entre els grans productors de la zona Delta, principalment entre la restauració d’aquesta zona. "En una segona fase s’implementarà el mateix sistema per als grans productors del nucli urbà d’Amposta, que no seran només la restauració sinó altres tipus de comerços", ha explicat, "i ara, precisament, estem analitzant quin tipus d’establiments s’han d’acollir a aquest tipus de recollida". Finalment, en una tercera fase, treballarem amb el tancament intel·ligent dels contenidors primer d’orgànica i després de resta per poder analitzar l’ús que fa cadascú dels contenidors.


Taxa de drets d’exàmens


La proposta d’Ordenances que es debatrà divendres també incorpora una taxa de drets d’exàmens de 20 euros per a tots els processos de selecció de l’Ajuntament, amb una bonificació del 50% per a persones aturades i una bonificació del 50% per a famílies nombroses. "Actualment estem amb molts processos de selecció i estabilització i ens trobem en la situació que es poden arribar a inscriure 50 o 60 persones –amb totes les tasques de preparació de l’examen per a totes estes persones que això comporta- i, al final, només s’acaben presentant 8 o 10 persones", ha explicat l’alcalde, "amb aquesta taxa volem evitar aquestes situacions i assegurar que qui s’inscrigui tingui realment un interès de presentar-se a l’examen".


Un altre dels canvis que incorpora la proposta d’ordenances per al 2025 és l’eliminació de la bonificació per a vehicles de més de 25 anys, ja que els vehicles de més de 30 anys es podran acollir a la catalogació de vehicle històric que atorga l’Estat i que els permetrà, llavors, acollir-se a la bonificació de l’impost de circulació per vehicle històric d’acord amb el nou Reglament de Vehicles Històrics de l’Estat.


Finalment, també s’han eliminat dues bonificacions: les previstes per a les taxes d’Esardi per a famílies monoparentals i per a discapacitats i les previstes per a la brossa per a famílies monoparentals. "Malgrat l’actual equip ha estat qui les va implementar el 2020, els serveis jurídics de la casa ens indiquen que aquestes bonificacions no s’ajusten a llei i per tant no es poden aplicar", ha dit l’alcalde.           


La resta d’ordenances, taxes i preus públics queden congelats d’acord amb allò aprovat l’octubre del 2023. No obstant això, cal recordar que s’aplicaran els increments aprovats l’any 2023 que finalment no es van aplicar el 2024 per l’increment de participació de l’Estat.


Modificació de pressupost de 700.000 euros


El ple de divendres també portarà a votació una modificació de pressupost de 734.000 euros per poder fer front al tram final de l’any "amb aquells recursos que encara tenim disponibles". Per una banda, tal com ha explicat l’alcalde, es complementaran partides com Fires; Cultura o Turisme. També s’incrementaran 30.000 euros a la partida del Servei d’Atenció Domiciliària o es complementaran partides de serveis per a fer camins, clavegueres, conservació de la via pública, xarxa pluvial, etc.


L’alcalde també ha destacat, d’aquesta modificació, 200.000 euros per tirar endavant la licitació d’arranjament del parquet del pavelló esportiu, danyat per un dels últims aiguats. Finalment, també ha assenyalat que 60.000 euros del Fons de contingència es destinaran per a crear la partida per pagar una part d’indemnització (300.000 euros) als propietaris de terrenys d’Eucaliptus que des del 2010 hi havia oberta per una qualificació urbanística mal feta als Eucaliptus. "Hem arribat a un acord d’indemnització amb l’empresa holandesa que va denunciar la urbanització d’Eucaliptus, a qui se li va fer malament la qualificació dels terrenys i tampoc se’l va indemnitzar", diu l’alcalde, "i hauria pogut ser de fins a 3 milions". D’aquests, per llei, 700.000 els han de costejar els veïns i veïnes i "ara internament s’està refent la urbanització i repassant 952 quotes d’urbanització d’aquella època per saber què ha de pagar cadascú".


Comparteix aquesta noticia


Fés el teu comentari