Accés usuaris

E-mail

Contrasenya

Joan Bertomeu, regidor de l’Ajuntament de Sant Jaume d’Enveja: “Serà un cap de setmana d’esport i diversió, però sobretot, de germanor i solidaritat”

Publicat el 31/05/2024 14:34

Aquest cap de setmana de l’1 i 2 de juny Sant Jaume d’Enveja està de festa.


I no, no és la festa major ni cap diada tradicional, sinó que és la data escollida per a la celebració de la tercera edició de la cursa, travessa i caminada “Ens movem per l’ELA”, amb un transfons solidari, de germanor i de sensibilització envers els malalts d’aquesta malaltia, l’esclerosi lateral amiotròfica. Organitzada per l’Ajuntament de Sant Jaume, el seu regidor d’esports, Joan Bertomeu Zaragoza, explica tots els detalls de com ha de desenvolupar-se la jornada de dissabte en aquesta entrevista en exclusiva per al Diari Més Ebre


Ja ho teniu tot a punt per la tercera edició de “Ens movem per l’ELA”?


Sí, a hores d’ara ja està tot programat, tot a punt, els col·laboradors i voluntaris repartits, tothom sap quina és la seva feina, i ara ja només esperem que hi hagi molta afluència de gent que participi en aquesta iniciativa. De moment ja tenim més de 120 inscrits però n’esperem molts més. La causa bé s’ho val.


Aquest any que és la tercera edició de la cursa. Des de la primera edició ha crescut moltíssim i en aquesta ocasió s’allarga durant tot el cap de setmana. A què ho atribueixes?


Al fet que la gent ja coneix l’esdeveniment i se’n fa ressò. Es tracta d’una acció lúdica i esportiva que agrada. Per demà dissabte tenim prevista la celebració de la cursa i la travessa, però a més hi haurà activitats d’entitats, tant del municipi com de fora, que volen col·laborar en la jornada “Ens movem per l’ELA”. Un bon exemple és la Unió Esportiva Sant Jaume, que com que enguany celebra el 75è aniversari, aprofitem per jugar un partit de futbol, diumenge dia 2, entre els veterans de la UE Sant Jaume i els veterans del FC Barcelona. Tot el que es recapti amb la venda de les entrades també serà en benefici de l’ELA. Jo crec que serà un cap de setmana d’esport, però sobretot de germanor i solidaritat, en el qual tots i totes ens veurem implicats amb una malaltia per a la qual, malauradament no es donen les solucions que s’han de donar, com ara aprovar la Llei de l’ELA. Per això nosaltres intentarem fer la miqueta de força que podem fer perquè tota això tiri endavant.


Com es desenvoluparà el cap de setmana?


A banda del partit de futbol, que es jugarà diumenge, per demà dissabte tenim convocada l’activitat solidària i esportiva que consisteix en una travessa nedant, una cursa corrent i una caminada. Qui ho vulgui es pot apuntar a qualsevol d’elles. A la pàgina webtretzsesports.wixsite.com hi ha les diverses opcions d’inscripció i també el dorsal zero per a les persones que vulguin fer el seu donatiu sense participar en cap de les activitats esportives. Començarem a partir de les 10 del matí amb la cursa i la caminada, amb un recorregut de 6 km. Després, a les 11 començarà la travessa nedant pel riu. Tenim dues modalitats: la travessa llarga és de 2 km i la curta de 600 metres i consisteix, bàsicament, en travessar el riu. Llavors, a banda, tindrem una sèrie d’actuacions d’entitats del municipi, com el Grup de Jota Sarabastall o de la Colla Castellera dels Xiquets i Xiquetes de la Ràpita, entre altres. També farem una regata de rem olímpic entre el Club Delta i la Ràpita.


Per participar en aquestes activitats cal anar ben entrenat o estan a l’abast de tothom?


No, està pensat per a tots els públics. La cursa són només 6 quilòmetres en terreny pla tot seguint el Camí de Sirga que va per la vora del riu. Per tant, hi haurà ombra, hem escollit una bona hora enmig d’un paisatge magnífic... i al final, quan els participants de les dues modalitat, cursa i travessa, hagin arribat, calculem que serà cap a les 13.30h, ho rematarem amb una rostida de botifarres, llonganissa, un bon tros de pa amb oli, i a veure el riu. No hem de perdre el que tenim, sobretot.


Enguany és la tercera cursa consecutiva que es celebra a Sant Jaume. Per tant, estem parlant d’un esdeveniment ben assentat. Quin nombre de participants espereu?


Del primer any al segon hi va haver una afluència de participants força elevada i esperem que en aquesta ocasió passem dels 250 participants que s’animin a fer la cursa o la travessa aportant el seu granet de sorra en la lluita contra l’ELA. L’experiència de l’any passat i l’anterior ens diu que hi ha molta gent que s’apunta el mateix dia de la cursa, tot just una estona abans. Per tant, per a la gent del municipi o de fora que vingui, obrirem les inscripcions a les 8.30 del matí de dissabte. Ho hem plantejat com una activitat esportiva, lúdica, familiar... La competició sempre és bona, però de fet l’esdeveniment és més un acte benèfic i amb finalitats solidàries.


Com es gestionaran els beneficis que s’aconsegueixin amb aquesta cursa?


Tots els beneficis aniran a la Fundació d’ELA Miquel Valls, perquè l’Ajuntament de Sant Jaume té un conveni amb aquesta entitat. La Fundació treballa per millorar la qualitat de vida de les persones afectades d’esclerosi lateral amiotròfica i de les seves famílies. En aquest aspecte, vull agrair a la Fundació tot el treball que està fent des que va engegar per lluitar contra la malaltia, valorant tots els malalts, ajudant-los de diverses maneres i fomentant la investigació de la malaltia amb l’esperança d’arribar-la a curar algun dia. 


Sempre hi ha aquesta esperança, naturalment, i tot el suport que faci falta per una voluntat com aquesta. Oi?


Sí, però la llei de l’ELA està aturada al Govern de Madrid, quan els malalts necessiten que aquesta llei faci el seu recorregut i tiri endavant, perquè les persones afectades d’ELA no tenen temps per esperar i necessiten molta ajuda. S’ha de fer el que calgui per ajudar i acostar-nos a solucions, tant per als malalts com per a les famílies. I això s’ha de fer ja.


Accions com la vostra, amb aquesta cursa i travessa visibilitzen que l’ELA és una problemàtica molt greu per a les persones que la pateixen. Com és que sou tan sensibles a aquesta afectació?


Perquè tenim un veí que la pateix des de fa temps. Aquí a l’Ebre diem “qui l’agarra és d’ell” i per tant, si podem posar el nostre granet de sorra amb una acció com la d’aquest dissabte, doncs estem contents de fer el que podem. I agraïts de poder-ho fer amb tots els col·laboradors i patrocinadors que ens acompanyen i que mai ens fallen: empreses, cases comercials, entitats, associacions... La resposta és increïble i des de l’Ajuntament estem profundament agraïts a tots i cadascun d’ells per la seva implicació. Vull destacar l’entrega de les persones, la seva bona voluntat, les ganes de participar i de col·laborar en quelcom ideat per fer un bé i que pensem que el farà amb escreix. Per sort, en causes solidàries la gent es bolca, i de cara al 3 de novembre farem una altra acció semblant per l’esclerosi múltiple. La de demà no és una cursa per competir, sinó que és un dia de germanor, de recolzament i d’amistat. 


Comparteix aquesta noticia


Fés el teu comentari