Accés usuaris

E-mail

Contrasenya

Lluís Soler, alcalde de Deltebre: “Estem en ple procés de transformació”

Publicat el 29/05/2024 15:05

Deltebre

En el moment de parlar amb Lluís Soler, alcalde de Deltebre, la ciutat acabava de tancar la mostra Mescla. El primer balanç diu que aquesta edició ha sigut la més exitosa, superant les 94.000 degustacions. L’alegria i la satisfacció estan més que justificades. Però aquesta no és la única raó de l’alcalde per estar satisfet. La principal és que amb el seu equip de govern i una majoria aclaparadora de 12 regidors sobre 17, està transformant Deltebre. Lluís Soler ho explica en aquesta entrevista en exclusiva per al Diari Més Ebre.


Alcalde, Mescla s’ha convertit en un aparador de primer ordre per a Deltebre. T’has de sentir satisfet per força, oi?


Estem molt contents perquè ha sigut un èxit absolut. Hem superat totes les previsions que teníem. L’any passat, que era la sisena edició de Mescla, va marcar rècords en degustacions. Pensàvem que havíem tocat sostre amb 67.000 degustacions, 30 expositors, 15 showcookings amb algunes estrelles Michelin importants, però la veritat és que enguany hem superat de llarg les 94.000 degustacions de vins, caves i tapes. També hem arribat als 50 expositors, 9 mescles a bord en els vaixells del riu que van fins a l’illa de Gràcia... música, degustacions, estrelles Michelin, 10 cuiners locals de prestigi projectant la gastronomia, el producte local i el talent d’aquí. Per tant, un èxit brutal.


Us heu marcat un llistó molt alt de cara a la següent edició...


Vam començar Mescla l’any 2015, quan vaig tenir el goig i l’honor de rebre la confiança ciutadana. Un dels objectius fixats era fer una fira gastronòmica, però després de l’experiència d’Ebre Gourmet, ens van dir que ho teníem difícil, que Deltebre no s’ho podia permetre ni per pressupost ni per envergadura. Doncs bé, portem 7 edicions. Les 4 primeres no superàvem les 10.000 degustacions, però vam insistir-hi lligant gastronomia amb paisatge i turisme. Abans del Covid vam rebre el reconeixement com la millor fira del territori, i va ser després de la pandèmia que ens vam proposar recuperar el Mescla amb un teixit de sinèrgies amb el sector de la restauració, els productors, la imatge cap enfora, la presentació de diferents agents turístics. La primera edició després de la pandèmia vam arribar a les 27.000 degustacions. L’any passat en van ser 67.000 i dilluns passat, a les 9 de la nit, estàvem en més de 94.000. Crec que podem estar molt i molt contents.


És un gran projecte, sens dubte. Essent Deltebre un municipi tan actiu, quins altres pots destacar?


Aquest és el tercer mandat municipal que tenim l’honor de tenir la confiança ciutadana ratificada i incrementada amb una majoria mai vista abans, amb 12 regidors de 17. Ara bé, no hem notat que haguem passat les eleccions fa un any, perquè ni durant la campanya electoral vam parar, i després de la nova investidura l’activitat de l’Ajuntament de Deltebre segueix sent frenètica. Tenim més de 15 obres en marxa, estem acumulant xifres d’inversió que superen els 60 MEUR i més que en planifiquem per als propers mesos.


Pots donar més detalls d’aquestes obres?


Estem amb una activitat de cohesió social molt important. Hem constituït diferents Consells de Participació Ciutadana, ampliant l’escola bressol, construint l’àgora de Riumar, arreglant l’entrada principal de Deltebre, finalitzant la primera etapa del passeig Lo Carrilet, i ara engeguem un procés de participació ciutadana per actualitzar les ordenances de Policia i Bon Govern. Tenim moltíssims expedients oberts per garantir la bona ciutadania i això ens permet prevenir ocupacions, tenir una via pública amable, fer pedagogia amb les persones que tenen animals domèstics i fer partícip de tot a la ciutadania.


Molt sovint, l’obra de govern no és tan visible com inaugurar un edifici per exemple, perquè es dedica a accions que són invisibles però necessàries...


Cert. D’obres que no es veuen en tenim moltes, començant per una nova concessió de la gestió de l’aigua potable i clavegueram. Veníem d’un 70% de pèrdues de rendiment de l’aigua potable. Vol dir que per cada litre que passava per les canonades, més de la meitat es perdia. Hem arribat a un acord amb la concessió, engegar un nou contracte i fer la inversió necessària per resoldre-ho. Això que sembla tan fàcil, és molt difícil, però ho hem pogut solucionar. És una acció silenciosa que marcarà un abans i un després. El mateix passava amb els residus, però amb la gestió pròpia de l’Ajuntament de Deltebre, s’han aconseguit uns estalvis i una contenció de la taxa del servei d’escombraries que ens ha permès mantenir la taxa i crear categories que fins ara no tributaven, un fet molt important per a generar activitat. Pel que fa a l’àmbit de la justícia social, tenim una línia pròpia d’urgències socials i també la línia de l’Eurodelta per crear noves oportunitats i ajudar a famílies que tenen greuges puntuals. Ho creiem necessari per ajudar aquelles famílies que ho necessiten, amb tota la discreció i sensibilitat possibles.


De cara enfora, Deltebre és una població molt turística, dins el parc natural del delta, situats en un punt estratègic clau al costat del riu. Com fomenteu la gestió del tema turístic?


Deltebre estava d’esquena al turisme i la nostra economia tenia una part consolidada al sector primari, i una altra part en la construcció. El que hem fet durant aquests anys és acompanyar el sector primari en la defensa de les seves problemàtiques tot garantint que les empreses tinguin el seu encaix en la projecció de l’economia municipal. I sobretot, hem fet polítiques dirigides al turisme. Per això vam crear la regidoria d’Enfocament Turístic. Volem que el motor de l’economia de Deltebre acabi focalitzant-se en aquest entorn i paisatge meravellós que tenim. També volem crear servei privat de primera qualitat, acompanyant les empreses del sector, generant llocs de treball, i serveis públics que van en la línia d’un millor enfocament turístic.


En aquest aspecte el vostre enclavament us ajuda i afavoreix. A casa vostra, tot l’any és estiu?


Deltebre que té un 8,6% de les platges de tot Catalunya i per tant, hem creat un servei de manteniment de platges durant tot l’any. La desestacionalització és bàsica perquè el turisme de birdwatching, keysurf, pesca esportiva, o gastronòmic, no té dates. A aquest turisme  especialitzat, a Deltebre li donem una gran importància. Per tant, estem creant molta estructura de servei públic bàsic: neteja de platges, senyalització turística, carrils bicicleta, enllumenat, moltes accions i inversions perquè la gent que ve a l’hivern disposi, per exemple, d’unes bones platges.


Alcalde, has dit una paraula clau: transformació. Com es veurà de transformat Deltebre d’aquí a 3 anys?


El primer mandat municipal 2015-2019 va ser per desanquilosar Deltebre. La gent estava poc il·lusionada, hi havia una hisenda municipal mal gestionada. Per tant, ens vam moure per posar ordre. Al segon mandat, 2019-2023, vam prioritzar enlairar l’orgull de la ciutadania, la marca Atracció Natural de Deltebre de cara enfora. Aquest mandat és per transformar, per exemple, la xarxa d’aigua potable, la façana nord del municipi, les vies públiques amb una nova pavimentació, alguns equipaments. Essència i ànima per transformar. Quan acabem aquest mandat municipal volem que aquesta renovació continuï més enllà del 2027, amb un nivell alt de consecució d’objectius.


Fa uns dies donàveu compte de la liquidació de l’any 2023 al plenari. Esteu satisfets en aquest sentit?


Així és. Acabarem aquest any 2024 amb una ràtio d’endeutament del 43%, amb un romanent de tresoreria, que vol dir estalvi de l’any passat que podem utilitzar per a despeses d’enguany, de pràcticament 1 MEUR. El període de pagament als proveïdors és de 7 dies, tot i que la llei ens permet fins a 30 dies. Aquesta bona salut econòmica també ens permet transformar Deltebre. Si no es diuen, aquestes coses no es veuen.


Comparteix aquesta noticia


Fés el teu comentari