Accés usuaris

E-mail

Contrasenya

Albert Pujol, comissari d’Ebrelumen: “Crec que Ebrelumen pot ser una gran oportunitat pel territori i estic segur que la sabrem aprofitar”.

Publicat el 22/05/2024 11:54

El videomapping és una tècnica de projecció utilitzat per crear imatges en vídeo i animació sobre superfícies amb volum, com ara façanes o interiors d’edificis.


Tanmateix, Ebrelumen, el festival de videomapping que es celebra a la Ribera d’Ebre, va més enllà i realitza les seves projeccions en realitat augmentada sobre elements de la natura, esdevenint així un projecte innovador a Catalunya. Albert Pujol és el comissari d’Ebrelumen i explica quines són les principals novetats de l’edició actual, que es celebra entre el 3 de maig i el 7 de juny, en aquesta entrevista en exclusiva per al Diari Més Ebre.


 


Estem en la quarta edició d’Ebrelumen. Es pot considerar que el festival està consolidat?


Efectivament. Vam crear una estratègia a 10 anys vista, en la qual hi ha diverses etapes. La primera és a la quarta edició, l’actual, en la qual, un dels objectius és que els ajuntaments que participen estan esperant el que Ebrelumen oferirà al mes de maig. Això ens diu que estem aconseguint captar l’atenció i la implicació dels ajuntaments, que munten activitats paral·leles, i del públic de les Terres de l’Ebre van venint i repetint en les diferents edicions.


Tant per la seva temàtica com per la seva ubicació, aquest festival és únic. On rau la vostra exclusivitat?


Hi ha dos elements que són el nostre objectiu: l’aplicació tecnològica aplicada al món del multimèdia, i per altra banda, fer el festival a la natura. No és igual projectar a la natura i això fa que cada edició sigui un repte, tenint en compte que la natura canvia cada estació. Això és un repte, però el festival ho va prendre com un fet diferencial. Som l’únic festival de Catalunya centrat en el videomapping que projectem a llocs en contacte amb la natura. El riu ens proporciona una natura tan espectacular com ho pot ser qualsevol catedral, amb infinites possibilitats.


Projectant a la natura també esteu a expenses de la climatologia i les dificultats que en un moment determinat us pot portar. Com ho teniu resolt?


Tenim un protocol que facilita que l’activitat es pugui realitzar en un altre moment perquè tant el públic com la pròpia tecnologia que utilitzem no corrin cap risc. Davant de qualsevol inclemència canviem la data i passem la cita al següent dia disponible. Això ens ha passat en dues de les quatre edicions, i el cert és que no hi ha hagut cap problema. Els ajuntaments són conscients que això pot passar, però treballem tots conjuntament a través del Consell Comarcal, i això és un fet diferenciador. Ajudar-nos ens agrada molt i per això, davant un problema, sempre hi ha l’opció que el mateix ajuntament o en conjunt amb els altres ajuntaments, tirem endavant.


Com està anant el festival d’enguany?


Estem molt contents. A nivell de públic, en alguns casos hem superat els visitants de l’any anterior, i en altres ens hem mantingut. A més, s’han incorporat novetats com ara tastos de vins o de cerveses artesana, i restaurants i bars ofereixen plats amb productes de km 0. En funció del municipi es van implementant activitats paral·leles, que cada cop aniran guanyant més importància. La gent ve a passar una tarda súper agradable, i el punt final és a la nit, amb la projecció del videomapping. Enguany el públic ha vist noves creativitats, algunes sorgides de nou talent de gent jove que està apostant per treballar artísticament el videomapping, i els han agradat molt.


Quines novetats ofereix l’actual edició d’Ebrelumen?


A partir de la tercera edició vam començar a fer sessions de formació a escoles d’art i centres audiovisuals de la província de Tarragona, alguns de les Terres de l’Ebre i altres de Tarragona i Reus. Amb aquesta acció volem que l’alumnat conegui el videomapping, i poc a poc anar-los incorporant a l’altra novetat, que hem començat aquest 2024, que és el concurs de nous talents. L’altra novetat és que, conjuntament amb un projecte amb el COPATE i amb les altres comarques ebrenques, hem realitzat un videomapping sobre la Reserva de la Biosfera en el qual apareixen molts dels nostres municipis i zones molt atractives del territori. Volem que la gent s’adoni que estem en la gran comunitat de la Reserva de la Biosfera, que fem una aposta pel nou talent, i també per valorar el nostre territori.


Ebrelumen té tendència a seguir creixent de cara a properes edicions, oi?


Doncs si. El 2025 incorporarem municipis d’altres comarques ebrenques. Fins ara han sigut els pobles de la Ribera d’Ebre, però els professionals del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre coneixem molt bé els nostres municipis, i amb el COPATE eixamplarem aquesta gestió a totes les Terres de l’Ebre. Volem ajuntar les comarques veïnes i amigues ebrenques, i treballar en un projecte molt més important. Segurament aquesta és la única reserva de la biosfera de tota Espanya que té un projecte d’aquetes característiques fet a la pròpia natura. Després establirem sinèrgies amb altres festivals de l’Estat que tenen alguna simbiosi amb el nostre festival. Tot això ens acabarà portant visitants de fora, però sobretot, els de casa podran gaudir d’una activitat molt original i innovadora.


Quins professionals participen a Ebrelumen?


D’entrada, comptem amb un professional molt important que coordina tots els artistes participants, perquè ell és un artista molt bo: el Ricardo Cançado, que quan va conèixer el projecte se’n va enamorar i ens està ajudant molt amb la seva expertesa. El Ricardo ha guanyat els millors certàmens de videomapping del món, és una persona molt respectada al sector i el tenim al nostre costat. També comptem amb Darklight Studio, que és la productora amb seu a BCN, i també a la gent de Telenoika, que és l’associació d’audiovisual més important que hi ha a Catalunya, de la qual han sortit els millors videocreatius del sud d’Europa. Per últim, esmentar els seleccionats del concurs de nou talent, que porten poc temps en el món del videomapping, però als quals el concurs els ha servit per poder-se esplaiar. Son grups multidisciplinaris  en els quals tothom posa molt de la seva part. Segurament el 2025 començarem a tenir creatius ebrencs. Ho estem treballant de cara a l’any vinent.


Tot plegat estem parlant de tota una mescla d’elements que van d’Ebrelumen una cita cultural i lúdica molt atractiva...


Molt. Especialment aquesta simbiosi entre el producte km 0 i la part tecnològica d’Ebrelumen, entès com una bona plataforma per promocionar els nostres productes. S’està apostant fort per part dels ajuntaments i en properes edicions encara accelerarem una mica més això. El mateix COPATE està veient que amb el món del videomapping pot ajudar a promocionar el producte de marca Reserva de la Biosfera. Venen uns anys que aquesta simbiosi entre el menjar, el veure, el gaudir amb amics i família, i combinar-ho amb la cultura i la tecnologia, ens donarà molt bons fruits. Jo crec que és quelcom que cada tindrà més potencial de cara als propers anys. Parlem d’una activitat agradable, propera, innovadora, per a tots els públics. Considerem que els resultats dels propers anys ens deixaran a tots molt contents. Per tant, crec que Ebrelumen pot ser una gran oportunitat pel territori i estic segur que la sabrem aprofitar.


 


Comparteix aquesta noticia


Fés el teu comentari