Accés usuaris

E-mail

Contrasenya

La 17a edició del Premi Federico Mayor Zaragoza se centra en les relacions personals i les xarxes socials

En la convocatòria d’aquest concurs de creació hi ha participat 69 vídeos elaborats per 24 centres educatius i entitats, principalment de les Terres de l’Ebre, però també d’arreu de Catalunya.


“Les relacions personals i les xarxes socials” ha estat la temàtica al voltant de la qual ha girat la XVII edició del Premi Federico Mayor Zaragoza amb l’objectiu de sensibilitzar sobre l’impacte de les nostres actuacions en aquestes plataformes i la importància de comunicar-nos amb respecte. El concurs de creació de clip metratges, organitzat per l’Associació d’Amigues i Amics de la UNESCO de Tortosa i la Universitat Rovira i Virgili (URV), va lliurar dissabte al matí els premis de la convocatòria d’aquest curs 2023-2024.


En aquesta edició s’hi ha presentat un total de seixanta-nou vídeos elaborats per vint-i-quatre centres educatius i entitats, dels quals vint centres són de les Terres de l’Ebre (Alcanar, Amposta, Batea, Flix, Jesús, La Ràpita, Móra la Nova, Roquetes, Tortosa, Ulldecona, Vinallop), mentre que la resta són instituts i entitats d’altres indrets de Catalunya.


L’exdirector general de la UNESCO i president de la Fundació Cultura de Pau, Federico Mayor Zaragoza, va assistir a l’acte on va pronunciar la conferència “Nosaltres, els pobles” durant la qual va posar èmfasi en els deures que tenim com a comunitat “de crear una societat global sostenible basada en el respecte a la natura, els drets humans universals, la justícia econòmica i la cultura de pau”. De cara al futur Mayor Zaragoza va fer una crida a la consciència “per evitar deixar a les generacions properes un llegat de l’horror i un planeta Terra deteriorat”.


Josep Pallarès, rector de la URV, per la seva banda, va centrar el seu discurs en “la responsabilitat individual que tenim en l’ús que fem de les plataformes socials i l’exemple que donem als joves i


adolescents, així com l’afectació que tenen aquestes eines en les nostres relacions interpersonals”.


Pallarès també va destacar la rellevància dels premis en el sentit que els centres educatius participants


“treballen videocreacions que posen al centre valors fonamentals com la tolerància, la convivència i el respecte”.


A l’acte, també van assistir-hi Jordi Jordan, alcalde de Tortosa, Consol Sagrera, presidenta de l’associació Amigues i Amics de Tortosa per a la UNESCO, i Joan Enric Carreres, vicepresident del Consell Social de la URV. Els discursos dels qual van centrar-se en els valors universals i els drets humans, així com en la deshumanització que pot provocar la tecnologia si no s’utilitza adequadament.


Els guanyadors de les cinc categories del certamen van ser: en la categoria de Cicle Superior d’Educació primària el primer premi va ser per a l’Escola Enric Grau Fontseré de Flix; en la categoria de Primer Cicle d’ESO el centre premiat va ser l’Institut Escola El Temple de Tortosa; el primer premi de la categoria de Segon Cicle d’ESO es va atorgar a l’Institut Dertosa de Tortosa, i en el cas de la categoria de Batxillerat i Cicles Formatius, el primer premi va ser per l’Institut de l'Ebre de Tortosa. Els primers premis en la categoria d’Universitats i en la d’Entitats, institucions i altres, van ser per al Campus Terres de l’Ebre de la URV i per PIL EBRE, Programa d’Inserció Laboral de la UTE Fundació Mercè Fontanilles-Resilis, respectivament.


En total es van lliurar vint-i-tres premis: els sis citats dotats amb 400 € cadascun, sis segons premis de 250 €, quatre tercers premis de 150 €, i set accèssits de 125 € per aquelles categories amb major participació. Les personalitats encarregades de lliurar els premis van ser Jordi Jordan, alcalde de Tortosa; Consol Sagrera, presidenta de l’associació Amigues i Amics de Tortosa per a la UNESCO; Federico Mayor Zaragoza, exdirector general de la UNESCO i president de la Fundació Cultura de Pau; Josep Pallarès, rector de la URV, i Joan Enric Carreres, vicepresident del Consell Social de la URV.


Durant l’acte, conduit per la periodista Sílvia Tejedor, també es van visionar resums dels clip metratges presentats a cada categoria i l’alumnat de l’Institut Escola El Temple va interpretar dues actuacions d’arts escèniques.


Comparteix aquesta noticia


Fés el teu comentari