Accés usuaris

E-mail

Contrasenya

Neix Festivals Terres de l'Ebre, un nou segell que aglutina 16 festivals professionals del territori

Publicat el 15/05/2024 10:46

DeltebreTortosa

La directora de la marca considera que la proposta permet "dignificar i donar visibilitat" als seus integrants
Setze festivals de les Terres de l'Ebre s'han unit sota un nou segell amb el propòsit de contribuir al desenvolupament comunitari local, territorial i global a través de la promoció i la professionalització de l'art, la cultura i la creativitat. La proposta s'ha presentat aquest dimarts a Barcelona on la directora, Xènia Gaya, ha defensat que permetrà "dignificar i donar visibilitat" als seus integrants. Entre els festivals adherits hi ha A Cel Obert, Artèria Tortosa, Deltebre Dansa, EbreLumen, Eufònic o Les Nits de Tyrika, entre d'altres. El director d'aquest darrer festival, Àlex Espuny, en declaracions a l'ACN ha valorat positivament la iniciativa, recordant que actualment hi ha una gran "efervescència cultural" a les Terres de l'Ebre.Gaya ha assegurat que la marca sorgeix d'una necessitat identificada que van poder copsar des del Col·lectiu Cultura, l'empresa de les Indústries Culturals amb seu a Terres de l'Ebre que treballa per dignificar i visibilitzar el teixit professional cultural a territoris no metropolitans. Segons la directora de la iniciativa, van parlar amb diferents responsables de festivals, que van compartir la necessitat "d'ajuntar-se per tenir més força".


La proposta es va consolidar en un segell que engloba un total de 16 propostes de diferents disciplines com per exemple la música, la dansa, l'arquitectura o el cinema. El projecte – que va ser menció especial del Premi Impulsa Cultura del 2023 – s'ha presentat aquest matí a Barcelona, precisament per mostrar el seu funcionament a altres àrees de diferents territoris.


Segons Gaya, es tracta d'una aposta pionera, ja que fins ara no s'havia fet una cosa similar des d'una iniciativa privada. "Estem treballant també perquè en un futur la cultura sigui també un vehicle per unificar altres sectors del territori, com per exemple l'agroalimentari o el turístic", ha especificat. En la mateixa línia s'ha pronunciat la vicepresidenta del Patronat de Turisme de la Diputació Terres de l'Ebre, Iris Castell, que ha subratllat que és un dia "important" pel sector.


"Al final el que es fa és englobar en una programació i en un mapa concret diversos festivals que ja son de referència al territori", ha insistit, "volem reivindicar que la cultura de les Terres de l'Ebre és de qualitat i que el turisme que pot venir també, tot plegat amb un vessant que ha de ser sostenible".


Una bona proposta


A Cel Obert, Artèria Tortosa, Deltebre Dansa, EbreLumen, Eufònic. Arts sonores, visuals i digital-performatives, FRONT. Mostra Internacional de Cinema de Conflicte i Pau, Mostra de Jazz de Tortosa, In-FCTA, Jornades Musicals de l’Ermita de la Pietat, Les Nits de Tyrika, Músiques en Terres de Cruïlla, Proto-FEST, Rihihiu, Terres Travel Festival, Som(Riu) i TOCA'M formen part del segell Festivals Terres de l'Ebre.


Els diferents responsables dels certàmens han valorat positivament la proposta, com és el cas de l'Àlex Espuny, que està al capdavant de Les Nits de Tyrika. "Ens ajuda a no contraprogramar-nos, ajudar-nos i anar sumant", ha insistit, "la singularitat que tenim a les Terres de l'Ebre és que sempre hem estat allà, sense que ningú ens hagi fet massa cas, i per això venim aquí a explicar-ho, esperant que sigui inspirador per a tothom".


També l'Amela Serret, de Som(Riu), ha qualificat d'"orgull" formar part de la iniciativa i ha posat en valor la possibilitat de tenir "una xarxa" per ajudar-se. A banda, ha remarcat que hi havia molts aspectes que potser desconeixien i que ara els ajudaran a tirar endavant els seus respectius projectes.


Finalment, pel que fa al director del Festival Eufònic, Vicent Fibla, ha explicat que el panorama que les comarques que formen part de les Terres de l'Ebre ha anat canviant i creixent durant els darrers quinze anys. "El segell ens permet articular una sèrie de propostes que passen per anar més lluny. És lògic que es perdi part de la singularitat de cadascú, però també és veritat que al final cadascú manté el seu to, focus, objectius, mentre al mateix temps transmetem una idea comuna que passa per com ens relacionem amb el territori", ha conclòs.

Comparteix aquesta noticia


Fés el teu comentari