El delegat del Govern a les Terres de l’Ebre, Albert Salvadó Fernandez, ha presidit aquest divendres, 12 d’abril, la Mesa Institucional del Circuit de les Terres de l’Ebre per a l’abordatge i coordinació de la violència masclista. Salvadó ha condemnat el feminicidi d’una veïna a Amposta confirmat el dilluns 1 d’abril i ha posat el focus en la prevenció. “La violència masclista ens interpel·la a tothom, sobretot en la seua prevenció”, ha assegurat el delegat del Govern, que ha destacat també els recursos que s’hi estan destinant des del Govern i la importància de “la xarxa institucional que hi ha a les Terres de l’Ebre, efectiva, i les eines per ser més eficaços”.
Durant la reunió, el subdirector de Sensibilització i Prevenció del departament d’Igualtat i Feminismes, Ruben Sánchez Ruiz, ha explicat els punts principals del Llibre blanc de la prevenció de les violències masclistes, que té com a objectiu proporcionar pautes comunes que acompanyin i enforteixin el disseny, la implementació i l’avaluació de les polítiques de prevenció de Catalunya, tant nacionals com locals, i que permetin així maximitzar la incidència dels recursos humans i materials que s’hi destinen.
El subdirector de Sensibilització i Prevenció també ha explicat el Pla nacional de prevenció de les violències masclistes i la creació d’una Xarxa Lila de país, el capítol referent a l’adolescència de Protocol Marc per a una intervenció amb la diligència deguda en situacions de violències masclistes i el nou model català d’abordatge dels matrimonis forçats. “Consens, coordinació i treball en xarxa són la clau per l’abordatge de les violències masclistes”, ha assegurat Sánchez.
“Aquesta Mesa Institucional és important per compartir punts en comú perquè l’abordatge de les violències masclistes és i ha de ser una prioritat de país i de territori i hem de treballar de forma coordinada”, ha dit la directora dels Serveis Territorials d’Igualtat i Feminismes a les Terres de l’Ebre, Mar Lleixà Fortuño, afegint que “quan parlem de violències masclistes hem de parlar de recursos”. “Les dones han de saber que no estan soles i tenen eines a nivell de territori”.
A la sessió hi han assistit representants institucionals i tècnics dels diferents Serveis Territorials, dels Consells Comarcals, de la Diputació de Tarragona, dels ajuntaments de Tortosa i Amposta, dels sindicats amb representació a les Terres de l’Ebre, de la Universitat Rovira i Virgili (URV) i la UNED, de la Intercol·legial de Col·legis Professionals de Catalunya, de la Fiscalia de Tarragona i la Subdelegació del Govern a Tarragona.
La Mesa Institucional del Circuit de les Terres de l’Ebre per a l’abordatge de la violència masclista és l’òrgan territorial de la Comissió Nacional per a una Intervenció Coordinada contra la Violència Masclista, on participen representants de les diferents administracions públiques, incloent-hi els ens locals, i de tots els agents socials implicats en aquestes polítiques, com ara les entitats de dones; i l’òrgan coordinador de país de totes les polítiques d’abordatge de les violències masclistes.
L’atenció telefònica de la línia 900900120 és un servei gratuït i confidencial, les 24 hores del dia i els 365 dies de l'any. Aquest servei atén les demandes relacionades amb qualsevol forma de situació de violència contra les dones.