Accés usuaris

E-mail

Contrasenya

Joan Rovira: “Ho tenim tot a punt per celebrar els 10 anys de carrera, i a l’escenari ho donarem tot”

Publicat el 15/03/2024 13:45

L' Aldea

L’any 2014 el cantant Joan Rovira emocionava el seu públic amb el llançament d’un primer disc anomenat “Peix sense espina”. A aquest van seguir “Encara tenim temps”, “Dies millors”, i el darrer fins ara, “El meu lloc preferit”.


Aquest 2024 celebra 10 anys de carrera amb un concert al Mitics Club de l’Aldea que promet ser inoblidable. Parlem amb Joan Rovira en aquesta entrevista en exclusiva per al Diari Més Ebre.


Per celebrar els teus 10 anys de carrera has escollit el Mitics Club de l’Aldea. Com el planteges aquest concert?


El Mítics Club és al Restaurant Masia Pla dels Catalans, on des de fa uns anys tenen un espai meravellós per fer festes i grans concerts en els quals el públic pot xalar i ballar. Al delta ens falten sales en les que convocar molta gent per fer-hi un concert festiu. El lloc és molt interessant perquè és una carpa com de circ, en la qual s’hi està molt bé. Per això és un espai ideal per aquest concert tan especial per a mi. Tocar a casa sempre és emocionant i a banda, recuperaré cançons que fa temps que no toco perquè les cançons noves substitueixen les més antigues. Per tant, dissabte recuperarem l’essència d’aquell primer disc creat a les Terres de l’Ebre.


En 10 anys tens quatre discos. Del primer al darrer, com ha sigut la teva evolució musical?


10 anys ja! han passat volant. Penso que mantinc l’essència del principi en els meus discos. Per la meva forma de ser procuro fer un repertori intimista, que toqui la fibra, però combinat amb la música festiva, perquè per a mi és tan important escoltar una cançó en un moment difícil, per exemple, que fer un concert amb tota la banda, com el de dissabte, i que la gent balli. Hi ha cantautors que només fan música intimista, i hi ha grups que només fan música festiva, però a nosaltres ens agrada aquesta dualitat. A cada disc tinc unes quantes cançons de cantautor i unes altres més festives. Aquesta combinació ens encanta.


Tens un bon nombre de cançons, amb un disc cada dos anys aproximadament...


Sí, el primer pas sempre és escriure les cançons i després gravar el primer disc. A partir del moment en el qual s’entra en el circuït comercial ja cal plantejar-se treure un disc cada dos anys. Llavors el compromís ja és un altre, perquè un primer disc posa el llistó del que ja no es pot baixar. Llavors augmenta la pressió perquè hi ha persones que tenen el primer disc i volen el segon. Tot i els canvis que hi pot haver sempre em moc dins la mateixa línia. Jo crec que l’essència del primer disc i la de l’últim és similar.


Com la definiries aquesta essència?


A l’hora de fer cançons procuro fer lletres molt clares, com si estiguéssim fent un cafè i mentre, t’explico una història. Penso que les cançons han d’explicar històries i crear ambients si són més íntimes. En canvi, en les cançons més festives m’agrada injectar positivisme i energia de la bona, que conviden a viure, a ballar, a llevar-se al matí i emprendre el dia.


El teu darrer disc és “El meu lloc preferit”. Si et dono un full de paper i un llapis i et dic dibuixa’m el teu lloc preferit, què dibuixaries?


Doncs el Delta de l’Ebre, per descomptat; però tinc un altre lloc preferit, i això poca gent ho sap. Després de la pandèmia vaig començar a restaurar la casa familiar per la que han passat totes les carolines de la família. Es diu Casa Les Carolines, perquè la meva germana, la meva mare, l’àvia, la besàvia, totes es deien Carolina. Doncs bé, restaurant aquesta casa, picant les parets de pedra, retrobant-me amb les arrels familiars, aquesta casa també s’ha convertit en el meu lloc preferit. A la cançó faig molta referència a les parets de pedra i es pot entendre com una metàfora, però en realitat parla d’aquesta casa. Tot i que s’entén que la cançó parla d’algú (el meu lloc preferit ets tu). Llavors, de més a menys, els meus llocs preferits són el delta, la casa familiar, i després aquell algú, que pot ser la parella, una amiga, un amic...


Els teus concerts són diversos, ja sigui que actuïs amb la banda o en solitari. Com és un concert i altra?


Quan toquem tota la banda, que està composta per 6 grans músics, el repertori és més festiu. Habitualment toquem en escenaris més grans i en festivals, on tot ens demana un ambient més energètic. Són concerts d’estiu i de festa major en els quals els ajuntaments contracten una programació d’orquestres i grups. Això ens permet tocar a l’aire lliure, estant de festa, i ve de gust un tipus de cançó més alegre, que tocada amb la banda és bestial. Al llarg del concert van passant coses i sovint l’allarguem més perquè hi ha més distracció. Pel contrari, hi ha escenaris més íntims, en els quals, per espai, ja no entra la banda. Llavors el repertori permet un toc més proper. Escullo temes més tranquils que en solitari entren bé, en un ambient amb el públic assegut, en un mini-teatre. Es crea una complicitat que em permet parlar més entre cançó i cançó, i és com si estiguéssim al menjador de casa.


Estàs escrivint cançons noves?


Ara mateix he començat a fer idees musicals. Sempre començo per la música, agafant idees per després escriure la lletra. Escriure música requereix un estat d’ànim molt concret i les músiques van sortint. Ara estic molt centrat en els concerts i les actuacions que tinc al davant celebrant aquest 10è aniversari de carrera. A banda, tinc un projecte propi que es diu Vol de Flamencs, en el qual faig vols de paramotor pel delta. Llavors amb Vol de Flamencs, des de fa cinc anys, cada cap de setmana combino la música amb el paratrike.


Engresca’ns per venir al teu concert d’aquest dissabte


El concert serà a les 7 de la tarda al Mítics Club, però la festa comença abans. Qui vulgui apuntar-se menjar calçots, la calçotada començarà a les 2. Després, a les 5 de la tarda actuarà el Dj Dani Jove, a les 7 faré el concert amb la banda, i després a les 9 actuarà el Dj Raul Sech. S’ha plantejat com una gran festa d’aniversari per poder celebrar-ho fort. Començarà, per a qui vulgui, amb la calçotada, i la festa s’allarga fins a les 12 de la nit. Amb el preu de l’entrada, que són 15€ es podrà accedir a totes les actuacions. Les entrades estan a joanroviramusic.cat o a la web de miticsclub.cat. Vull que la gent del territori vingui, perquè son 10 anys de carrera i els vull celebrar amb tothom. Hem arribat fins aquí junts i a l’escenari ho donarem tot.


Comparteix aquesta noticia


Fés el teu comentari