Accés usuaris

E-mail

Contrasenya

Enric Adell, vicepresident segon de la Diputació de Tarragona: "La Diputació de Tarragona beneficiarà encara més els municipis petits i amb risc de despoblament amb el Pla ImpulsDipta"

Publicat el 12/03/2024 17:22

CaseresMasdenvergeTortosa

Menys tràmits i més recursos per als petits. Els municipis de les Terres de l’Ebre, i del conjunt de la demarcació, comptaran des d’aquest 2024 amb els recursos econòmics i tècnics del Pla ImpulsDipta de la Diputació de Tarragona, un nou programa que injectarà uns 48,7 M€ als ajuntaments les Terres de l'Ebre perquè puguin fer millor la vida dels seus veïns i veïnes.


Aquesta setmana heu presentat els avenços del nou Pla ImpulsDipta, ens pots explicar en què consisteix aquest Pla?


El Pla ImpulsDipta és una solució per fer més àgil la nostra relació amb els ajuntaments i per dotar-los de més recursos i més adaptats a cada cas, de manera que cada municipi pugui planificar tots els projectes que vulgui fer amb la col·laboració de la Diputació a quatre anys vista, que això, pels pobles menuts, és molt important! A partir d’ara, els equips de govern de cada municipi sabran amb quins recursos econòmics compten per part nostra i, des de l’autonomia municipal (qui millor sap què necessita el seu poble és el seu alcalde o alcaldessa), podran decidir a què els volen destinar. L’equip de la Diputació els acompanyarà en tot aquest procés per tal que tots els municipis puguin treure el màxim rendiment a aquests recursos econòmics.


Quins municipis en sortiran més beneficiats?


Està clar: els menuts i els que pateixen risc de despoblament. Des del govern de la Diputació som conscients que els ajuntaments dels pobles més petits han de fer front a moltes dificultats, no només per manca de recursos econòmics, sinó també humans i tècnics. Sabeu quin munt de tràmits burocràtics hem de fer diàriament també des de les administracions? Aquesta situació pot arribar a ofegar un ajuntament d’un municipi petit. Per això, des de la Diputació teníem clar que era un objectiu prioritari reduir al mínim el nombre de tràmits que fem fer als ajuntaments. Amb el Pla ImpulsDipta, disminuiran un 75%, una xifra molt important i que és un gran pas endavant!


Com ho fareu, perquè els municipis petits i despoblats siguin els que treguin més profit del pla?


Doncs molt senzill: establint uns criteris que garanteixin la discriminació positiva. Per començar, el risc de despoblament, que fins ara no s’havia tingut en compte a l’hora d’atorgar els ajuts. Però també hi haurà el criteri de nombre d’habitants, de nombre de nuclis o d’habitants per superfície, que també servirà per donar més suport als que més ho necessiten. El Pla està basat en un model que té en compte tots aquests criteris de forma precisa i així ho demostren les xifres. Per exemple, un municipi petit com Caseres rebrà, per habitant, 2.864€ del Pla ImpulsDipta en aquests propers quatre anys. O un altre com Masdenverge, 650 euros per habitant. En el cas de Tortosa, aquesta xifra se situa en 47 euros per habitant. Hem de pensar que el 87% de pressupost del pla, 130 M€, s’injectaran als municipis de menys de 10.000 habitants, que aquí a l’Ebre, són la majoria.


Quins projectes o actuacions creieu que els municipis faran amb el Pla ImpulsDipta?


Moltíssims. El ventall de projectes que s’hi poden acollir és molt gran. Això sí, caldrà que compleixin amb unes obligacions de mínims, en àmbits que des del govern de la Diputació considerem que són estratègics per a la demarcació. Per això, tots els ajuntaments hauran de destinar un mínim d’un 5% a actuacions de Cultura o Interès Ciutadà, com programacions de música, teatre, festivals o esports; un mínim del 10% en Salut Pública, que es concretarà en la lluita contra plagues, mosquits, analítiques d’aigua, etc.; i un mínim del 15% en Transició Ecològica, un àmbit fonamental per al nostre present i per al nostre futur, que ha de permetre que tots els ajuntaments de la demarcació puguin desenvolupar actuacions en matèria d’ordenació forestal, lluita contra els incendis, gestió de residus o inversions per a la millora de l’eficiència energètica. Probablement hi haurà ajuntaments que hi destinaran percentatges més elevats a cadascun d’aquests àmbits, però el pla garanteix que, com a mínim, en els pròxims 4 anys, des de la Diputació injectarem 22,3 M€ en transició ecològica, 14,8M€ en Salut Pública i 7,4 M€ en Cultura. Són xifres importants, sens dubte.


A banda de les obligacions en cultura, transició ecològica i salut pública, en tenen alguna altra?


Des de la Diputació treballem per fer de la sostenibilitat ambiental, econòmica i social un valor principal de les nostres comarques. Per això, sempre des del respecte a l’autonomia municipal, volem impulsar que els municipis treballin en aquest sentit. La millor manera és incentivant-los perquè inverteixin en projectes d’àmbits que nosaltres considerem prioritaris. Es tracta de qualsevol inversió que tingui a veure amb el cicle integral de l’aigua, amb polítiques per millorar l’habitatge municipal, la transició ecològica i la mobilitat sostenible, l’adequació d’equipaments a la normativa i també en un àmbit molt rellevant en l’actualitat, la ciberseguretat. Els municipis que tirin endavant projectes en aquest sentit, sempre dins el capítol d’inversions, comptaran amb el finançament del 98% per part de la Diputació, sumat a un acompanyament tècnic important. En canvi, els que apostin per altres tipus d’inversions, que és molt legítim, obtindran com a màxim el 90% del finançament.


Per acabar, com beneficiarà a la ciutadania de Terres de l’Ebre el Pla ImpulsDipta?


Els ajuntaments són les administracions més pròximes a la ciutadania, des d’on els veïns i veïnes dels pobles i ciutats de l’Ebre reben molts serveis públics. Si l’ajuntament funciona, el municipi funciona. El Pla ImpulsDipta permetrà que els alcaldes i alcadesses puguin planificar a quatre anys vista i treballar així de manera més estratègica. A més, el Pla està pensat perquè, amb l’acompanyament de l’equip humà de la Diputació, els governs locals culminin els seus projectes i, d’aquesta manera, aprofitin fins a l’últim cèntim dels recursos atorgats. També es notarà perquè el pla alliberarà de tràmits feixucs al personal de l’ajuntament, que podrà dedicar-se a altres coses, la qual cosa serà bona per a la ciutadania. I, sobretot, els pobles més petits i amb més risc de despoblament notaran que, més que mai, compten amb el suport de la Diputació de Tarragona.


Comparteix aquesta noticia


Fés el teu comentari