Accés usuaris

E-mail

Contrasenya

El Govern invertirà 128 MEUR en construir un tercer carril i una barrera central en 86 quilòmetres de la C-12

Publicat el 15/12/2023 16:27

AmpostaBenifalletFlixTivissa

Les obres començaran el 2024 en dos trams ebrencs, entre Amposta i Vinallop, i entre Tivissa i Móra la Nova.
El Govern destinarà 128 MEUR fins el 2030 en millores a la carretera C-12, entre Amposta i Lleida. S'actuarà en 86,2 quilòmetres de diferents trams i les actuacions consistiran en fer un tercer carril i una barrera central, fet que permetrà augmentar la seguretat de la via i convertir-la en una carretera d'altes prestacions. El 2024 ja començaran els treballs en els dos primers trams, tots dos a les Terres de l'Ebre. El primer té vuit quilòmetres entre Amposta i Vinallop, mentre que l'altre és de cinc quilòmetres entre Tivissa i Móra la Nova. La consellera de Territori, Ester Capella, ha assenyalat que l'objectiu és acabar amb la sinistralitat en aquesta carretera, que de mitjana té tres accidents mortals anuals, i vertebrar el país.La C-12 és una de les carreteres on s'aplicarà el programa 2+1, que consisteix en configurar tres carrils de circulació, on el carril central es va alternant en un sentit i en l'altre, per tal d'habilitar trams d'avançament segurs per als vehicles. A més, s'implanta una separació reforçada dels dos sentits de circulació, que pot ser una barrera física de formigó o d'un altre tipus, senyalització horitzontal o elements d'abalisament. Tot plegat permet reduir els xocs frontals i els frontolaterals, els dos que provoquen més mortalitat.


"Amb el programa actuarem en el 64% de la longitud de la C-12, on hi ha el 73% de l'accidentalitat. On podem incorporar el 2+1 ho fem amb la voluntat de reduir la mortalitat", ha assegurat Capella. Així, dels 86,2 quilòmetres on s'actuarà, 64,3 són a les Terres de l'Ebre.


Els projectes que estan més avançats i es començaran a executar el 2024 són els vuit quilòmetres entre Amposta i Vinallop, amb un pressupost de 18,9 MEUR, i els cinc quilòmetres entre Tivissa i Móra la Nova, per valor de 5,6 MEUR. El primer és un fragment de la millora que s'aplicarà entre Amposta i Benifallet, de 40 quilòmetres i una inversió estimada de 53 MEUR. I el segon està comprès en les millores entre Tivissa i Flix, pressupostades en 47 MEUR per un tram global de 26 quilòmetres. Finalment, a les comarques de Ponent, es faran obres en 19,8 quilòmetres entre la Granadella i Albatàrrec, per valor de 28 MEUR.


L'alcalde d'Amposta, Adam Tomàs, ha afirmat que "la connexió entre el Montsià i el Baix Ebre és prioritària" i s'ha mostrat "satisfet" per ser un dels municipis per on començaran els treballs. També a la C-12, Capella ha exposat que s'està executant la instal·lació fotovoltaica que subministrarà energia a les instal·lacions del túnel de Benifallet. Són setze panells que generaran un 40% de l'electricitat que es consumeix en aquest punt.


Tot plegat forma part del programa de transformació de la xarxa viària catalana, que permetrà fer millores en 418 quilòmetres de 20 carreteres, amb una inversió de 464 MEUR fins el 2030. "Preveiem evitar entre el 80% i el 100% dels accidents mortals en aquests trams", ha remarcat la consellera. Entre les vies beneficiades hi ha, a més de la C-12, la C-35, la C-15, la C-37 o la C-55.

Comparteix aquesta noticia


Fés el teu comentari