El Departament de Territori i ONU-Hàbitat, el programa de Nacions Unides per a la millora dels assentaments urbans, han celebrat aquest dilluns la darrera sessió de treball del Programa de Resiliència Urbana a les Terres de l’Ebre, que ha reunit una vintena de representants d’institucions i entitats del teixit econòmic i social ebrenc al Centre Marcel·lí Domingo de la Sénia.
A la reunió han participat la directora general d’Agenda i Renovació Urbana, Nel·la Saborit Esteve; el director dels Serveis Territorials del departament de Territori a les Terres de l’Ebre, Miquel Alonso Cruelles; el segon tinent d’alcalde de la Sénia, Víctor Reverté Querol; i el representant d’ONU-Hàbitat, Rodrigo Vargas González.
En les primeres tres sessions a Tortosa, Amposta i Horta de Sant Joan es van identificar els riscos i àrees prioritàries per actuar, mentre que la quarta sessió, a Benissanet, es va centrar en revisar el diagnòstic per concretar els projectes que poden contribuir a assolir la resiliència territorial i identificar-ne les recomanacions adequades. En la cinquena sessió d’aquest dilluns s’han format grups de treball centrats en les línies d’acció sorgides de les preocupacions de les darreres sessions i agrupades en: governança i igualtat, sostenibilitat territorial i sostenibilitat econòmica. Aquesta fase participativa donarà pas ara a la presentació de les recomanacions, que seran el punt de partida per a la priorització de projectes de millora de la resiliència de les Terres de l’Ebre.
El Projecte d’anàlisi de la resiliència de les Terres de l’Ebre (PARTE) s’emmarca en el Memoràndum d’entesa signat entre l’Administració de la Generalitat de Catalunya, mitjançant el Departament de Territori i el Departament d’Acció Exterior i Unió Europea, i ONU-Hàbitat. Es tracta d’un projecte pioner que busca exportar a altres regions del món una metodologia d’anàlisi de la resiliència territorial, partint de les Terres de l’Ebre com a model pioner i de referència.
Aquest programa de Nacions Unides, que fins ara només s’aplicava a ciutats, acompanya les ciutats, i ara els territoris, en el camí d’augmentar la seva resiliència davant els reptes territorials, econòmics i socials, identificant accions i construint coneixement conjunt amb el territori per a la formulació de polítiques i projectes.