Accés usuaris

E-mail

Contrasenya

El FabLab tutoritza una vintena de treballs de recerca d’arreu de les Terres de l’Ebre

Publicat el 22/11/2023 15:09

AlcanarAmpostaDeltebreRoquetes

La tasca del FabLab és la d’assistència i tutorització a l’alumnat que vol desenvolupar el seu projecte.


El FabLab de les Terres de l’Ebre ha participat en una vintena de treballs des de la seva creació, el febrer del 2022. A l’edifici del Sindicat, des del FabLab s’ha tutoritzat i acompanyat a alumnes de treballs de recerca, de grau, de final de màster i altres projectes de formació professional de centres educatius d’Amposta, però també de Deltebre, Sant Jaume, Alcanar o fins i tot universitats de Barcelona. Les eines més utilitzades en els projectes van des de la fresadora i la impressora 3D al tall làser o les tècniques de soldadura electrònica o videomapping.


Un d’aquests treballs és el de l’estudiant de 2n de Batxillerat tecnològic de l’Institut de Tecnificació, Guillem Sanchez, qui ha creat una maqueta de motor rotatiu wankel amb tecnologia 3D. Com el seu nom indica, funciona de forma rotacional, i és com el que han utilitzat comercialment marques com DKW o Mazda. Una proposta destacada per al sector de l’automoció perquè, amb unes dimensions reduïdes, pot generar molta energia. Per recrear la peça amb la impressora 3D, Sanchez, que vol estudiar enginyeria industrial, va posar-se amb contacte amb un americà que tenia el motlle de la peça original, el qual li va cedir de manera desinteressada.


Una de les altres iniciatives és el projecte d’Èrika Espinós, una estudiant de l’Institut de Roquetes que està treballant en una simulació d’un cor anatòmic humà. La maqueta de l’òrgan, que fins al moment és només una simulació, podria significar un abans important en ciència i medicina, ja que està impresa amb 3D amb bio cèl·lules mare.


A banda del vessant més formatiu, des del FabLab també han assessorat els ciutadans, empreses i "makers" en diferents iniciatives. Aquest servei s’ofereix de forma gratuïta, però les persones interessades han de demanar cita, presentar un projecte educatiu o amb algun interès destacat i fer un curs de certificació en impressió 3D que s’organitza periòdicament de forma oberta a Lo Sindicat.


Aquesta acció està alineada amb els ODS de l’Agenda 2030 4, 8, 9, 10, 11 i 17.


 


Comparteix aquesta noticia


Fés el teu comentari