Accés usuaris

E-mail

Contrasenya

Penyes taurines, ajuntaments i consells s'uneixen per rebutjar la proposició contra tres modalitats de bous

Publicat el 20/10/2023 16:58

L' Aldea

L'APCTTE demana un informe al consell de garanties estatutàries contra la llei i consensua una moció per votar als plens.
Una trentena d'alcaldes, els presidents dels Consells Comarcal del Montsià, el Baix Ebre i la Terra Alta i l'Agrupació de Penyes i Comissions Taurines de les Terres de l'Ebre (APCTTE) han mostrat units el seu rebuig a la proposició de llei que vol prohibir tres modalitats de correbous. L'APCTTE demanarà un informe al Consell de Garanties Estatutàries perquè consideren la proposta de CUP i Comuns "anticonstitucional". Igualment, han consensuat amb els alcaldes dels pobles on celebren bous una moció en defensa de la tradició i la cultura taurina de les Terres de l'Ebre per la qual demanen "respecte". També han criticat que la modificació de la llei la impulsin formacions que només representen el 4% dels edils dels pobles amb festes amb bous.La proposició de llei, que va registrar a l'abril CUP, En Comú Podem i les entitats animalistes qüestiona i proposa prohibir els bous embolats, capllaçats i a la platja. Els pobles i aficionats taurins, en un acte unitari aquest dijous a l'auditori Sixto Mir de la Ràpita (Montsià), han reclamat coherència a les formacions parlamentàries, en referència als Comuns, que no s'oposen a la tauromàquia ni a Espanya ni en altres comunitats autònomes amb tanta bel·ligerància.


Denuncien "el greuge comparatiu" que suposa la proposició de llei mentre es promulga una llei de benestar animal estatal que exclou la tauromàquia o es mira cap a un altre costat al País Valencià per part de les mateixes formacions polítiques que proposen prohibir els embolats, capllaçats i bous a la mar a Catalunya. "Si s'ha de fer un debat sobre el benestar animal, fem-lo, sense complexos, però, no només posant com a exemple la festa dels bous" ha suggerit el president de l'ACPTTE fent referència als animals domèstics o modalitats esportives com el canicros.


Pendents dels vots dels partits


L'Agrupació diu que s'ha reunit les últimes setmanes amb les formacions polítiques amb representació al Parlament per mirar "d'aturar" la proposició de llei. L'alcalde de la Ràpita, el socialista Javier Reverté, ha demanat l'abstenció del PSC tot i que ha remarcat que la cimera d'alcaldes i penyistes no s'ha fet "per fer política". "Ha de decidir el territori, que ho fa amb el cor i no pensant amb els vots i la política", ha afegit.


L'alcalde de Paüls i diputat de la Diputació de Tarragona, el republicà Enric Adell, ha demanat coherència i respecte per a la llei dels correbous, la 34/2010, perquè les coses des de llavors es fan "molt ben fetes" i la "tradició està molt arrelada". "El món rural té moltes singularitats i s'han d'entendre tal com són. Això no vol dir que no evolucionéssim i féssim les coses bé", ha reivindicat Adell, en nom dels alcaldes d'ERC.


Finalment, l'alcalde de l'Aldea, Xavier Royo, ha avançat que demà està prevista una reunió amb el grup parlamentari de Junts per Catalunya on els alcaldes del partit afectats traslladaran el seu posicionament i reivindicaran la unió territorial que existeix en defensa de la festa dels bous.


El president de l'Agrupació taurina ebrenca, Santi Albiol, ha reconegut que la "visió" de la situació "és complexa" i que encara no tenen "certesa absoluta" sobre què votarà cada formació política en la votació de la setmana vinent. "Hi ha interès dels partits polítics perquè la votació sigui favorable a la festa dels bous. Ho treballarem fins a l'últim segon, als passadissos del Parlament i parlant amb els diputats. Perquè pensin en el territori i que no tinguin una visió urbanita", ha reivindicat Albiol.


Incidències "residuals"


D'altra banda, l'ACPTTE ha recordat que des de la posada en marxa de la llei dels correbous i del seu reglament de bones pràctiques les incidències amb els animals són mínimes. El president s'ha emparat en un estudi "d'universitats i veterinaris" del 2018 per assegurar que només en un 0,29% d'un miler d'espectacles de bous embolats i capllaçats es van produir lesions greus. El període estudiat és entre 2010 i 2017. A les ramaderies la xifra s'eleva al 5%.


Albiol ha anunciat que aquest cap de setmana es presentarà un nou estudi sobre el bou capllaçat en el XVI Symposium sobre el bou de lídia que se celebrarà a Zafra (Extremadura) i ha avançat que "els resultats que es presentaran segueixen la mateixa línia, d'una incidència pràcticament residual".


Llei exemplar i blindada 


L'agrupació de penyes i els alcaldes i presidents comarcals ebrencs han remarcat que amb el reglament de la llei 34/2010 "el veterinari és una figura d'autoritat" que "examina i dona compliment al bon desenvolupament de la festa", unes activitats amb bous "transparents de principi a fi".


També assenyalen que "el Parlament de Catalunya pot regular i modificar" la normativa, però, "en cap cas té competències per prohibir o eliminar cap concepte relacionat amb la festa dels bous". Argumenten que des de l'any 2015 existeix la llei de Salvaguarda del Patrimoni Cultural Immaterial que protegeix la tauromàquia i s'han produït diverses sentències del Tribunal Constitucional a favor dels interessos de la festa amb bous.


En aquest sentit, si la votació al ple del Parlament tirés endavant i la proposició de llei entrés a tràmit, ja han presentat al registre general parlamentari una proposta al Consell de Garanties Estatutàries perquè emeti un informe sobre "la inconstitucionalitat" de la proposta.


Tots els representants polítics dels ens locals i les comissions penyes taurines han consensuat una moció que es portarà a votació als diferents ajuntaments, un text que exigeix "respecte per als pobles" que volen "mantenir viva l'essència de les festes amb bous".

Comparteix aquesta noticia


Fés el teu comentari