Accés usuaris

E-mail

Contrasenya

El sector agrari no preveu descens generalitzat en la producció d'olivera, cítric i arròs a causa de la Dana

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) no preveu un descens generalitzat en la producció d'olivera, cítric i arròs a causa de la Depressió Aïllada a Nivells Alts (Dana) del cap de setmana a les Terres de l'Ebre. Un balanç preliminar confirma que les infraestructures de les explotacions com ara camins, murs i accessos a finques han estat les més afectades. Els municipis amb més danys són els del Montsià i, de manera destacada, Santa Bàrbara, la Sénia, la Galera, Godall, Mas de Barberans, Masdenverge i Ulldecona. A Alcanar, on es van recollir 200 litres d'aigua, l'afectació ha estat menor que la de fa dos anys. Al Baix Ebre hi ha finques afectades a Tortosa -com Camp-redó- i a Roquetes.

La FCAC ha recollit desperfectes com ara regueralls en les plantacions, camins rurals tallats o afectats, accés a les finques o murs de separació malmesos pel desbordament de torrents, rieres i barrancs, acumulació d'aigua en alguns espais o flux descontrolat per les plantacions i l'entorn.


Les barrancades han fet arribar a nombroses finques materials d'origen divers (brossa, electrodomèstics, trossos de paviment de carretera, branques i altre material vegetal...). En el cas d'accessos a finques, el cost de reparació podria suposar uns 4.500 euros per accés.


Quant a la producció en els sectors d'olivera, cítrics i arròs, no es preveuen pèrdues generalitzades a curt termini. La precipitació en el conjunt del sector agrari era necessària però, donada la intensitat amb què ha caigut, no s'ha aprofitat com si hagués estat més distribuïda en el temps.


En arròs, els sistemes de desguàs i bombeig de les comunitats de regants han funcionat perfectament i han permès eliminar els excedents amb agilitat. En algunes parcel·les, localment, s'ha ajagut la planta però majoritàriament l'aiguat no ha fet perillar el cultiu. A l'entorn del Delta de l'Ebre, a la zona de la Carrova, a Amposta, sí que s'haurien perdut unes 18 hectàrees d’arròs com a conseqüència del desbordament d'un barranc pròxim, que també ha afectat altres parcel·les fonamentalment de cítrics i horta.


Algunes cooperatives han hagut de lamentar la inundació del magatzem o de la instal·lació, amb els conseqüents danys, i a municipis com la Sénia aquest matí encara hi havia talls en la connexió a Internet i la telefonia fixa.


Per tot plegat la FCAC ha sol·licitat una valoració dels danys "correcta i ràpida", així com un seguiment de les afectacions per avaluar les pèrdues. També és "urgent" reparar els accessos i camins per la proximitat de la recol·lecció de l'oliva i dels cítrics.

Comparteix aquesta noticia


Fés el teu comentari