Accés usuaris

E-mail

Contrasenya

Sant Joan es tornarà a celebrar a les Terres de l'Ebre

Publicat el 23/06/2023 13:10

AldoverAmpostaTivenysTortosaXerta

Sant Joan marca gairebé la meitat del curs de l’any i ve definit pel solstici d’estiu.


Com passa en altres moments de l’any, és una efemèride estel·lar la que marca la festa de Sant Joan. En aquest cas, el solstici d’estiu fa que en aquesta diada, la nit sigui la més curta de l’any i el dia, el més llarg. El sol sortirà a les 6:23 i es pondrà a les 21.31 aportant 15 hores d’insolació.


La cultura popular d’aquest dia està carregada de costums que assenyalen el dia 24 de juny com un dels més importants de l’any a nivell de costums i creences d’origen pagà i posteriorment cristianitzades i dedicades a Sant Joan Baptista.


La nit de la revetlla de Sant Joan s’encenen fogueres que emulen el sol i el seu pas per la meitat de l’any. Les properes seran les setmanes de més calor del calendari, corresponents a la canícula, que aquest any s’iniciarà cap al 15 de juliol i s’allargarà fins al 15 d’agost. Són els 30 dies en els quals l’estrella Siri és visible al cel estiuenc i en les quals, les onades de calor solen ser freqüents i intenses. Un avís d’alerta del cos de Bombers alerta sobre la necessitat d’extremar les mesures de precaució per no causar un foc forestal, especialment quan la calor i sequera provoquen una situació delicada als boscos.


En canvi, les fogueres es poden fer, de forma controlada la nit de la revetlla de Sant Joan. Se’n faran a totes les poblacions de les Terres de l’Ebre i arreu, i en ocasions, a partir de la Flama del Canigó. Aquest acte que organitza Òmnium Cultural, enguany porta per lema “La Flama, el foc de la llengua” i encendrà les fogueres, entre altres, d’Aldover, Tivenys, Xerta, Campredó, Tortosa, Amposta i Sant Jaume d’Enveja.


Una de les tradicions més arrelades per Sant Joan és menjar coca ensucrada amb fruita confitada, pinyons i crema entre moltes altres variants d’autor. El gremi de pastissers espera tenir una gran venda aquest any, amb més d’1,8 milions de coques venudes, aprofitant la circumstància que aquest any, la diada cau en cap de setmana. Pel que fa al preu de venda al públic de les coques, no s’espera que augmenti de forma significativa, malgrat la pujada del preu de les matèries primeres. La forquilla de preus es mou entre els 18 i els 22 euros per una coca de mida mitjana. Tant a nivell particular com popular hi hauran revetlles organitzades pels ajuntaments de totes les poblacions en les que no hi faltarà la música i la celebració.


La festivitat de Sant Joan representa l’inici de les vacances per a moltes persones. Enguany és una petita pausa enmig de les dues importants convocatòries electorals, la primera de les quals va ser el 28M, donant lloc a la formació als plenaris dels ajuntaments. La següent és el 23 de juliol, quan es decidirà la correlació de forces entre els 13 partits que concorren a les eleccions generals, i que definirà les polítiques que es portaran a terme des del Congrés dels Diputats i el Senat en els propers quatre anys, així com la persona que governarà el país presidint el Govern espanyol.


Comparteix aquesta noticia


Fés el teu comentari