Accés usuaris

E-mail

Contrasenya

El Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre rebran més d'un milió d'euros per reduir la sinistralitat

Publicat el 16/01/2023 09:39

DeltebreEl Pinell de BraiFlixL' Aldea


El Govern invertirà 10 milions d’euros a tot Catalunya per promoure una mobilitat més segura i sostenible en l'àmbit urbà


Sis municipis del Camp de Tarragona i quatre de les Terres de l'Ebre de menys de 50.000 habitants rebran en total més d’un milió euros per reduir la sinistralitat a les carreteres durant el 2023. Se’n beneficiaran les poblacions de Bràfim, Torredembarra, El Catllar, Vilanova de Prades, Bellmunt del Priorat, Riudoms, Flix, el Pinell de Brai, l'Aldea i Deltebre. 


Les ajudes formen part d’un programa de deu milions d’euros del Govern per reduir l’accidentalitat en l’entorn urbà, impulsar la pacificació del trànsit i promoure una mobilitat més segura i sostenible a tot Catalunya. 


És la primera vegada que el Departament d’Interior, a través del Servei Català de Trànsit, posa en marxa un programa de subvencions als ens locals per actuacions vinculades a fer una mobilitat més segura i sostenible, on es finançarà la totalitat del cost de l’obra.


Objectiu: reduir el 15% de víctimes el 2023


Amb aquest propòsit, 91 municipis catalans de menys de 50.000 habitants rebran una subvenció del Govern per valor de deu milions d’euros. El conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, recorda que el 35% dels accidents mortals es produeixen en l’àmbit urbà. En aquest sentit, Elena destaca que "si volem reduir el 15% de víctimes aquest 2023 que marca el Pla de seguretat viària, cal intervenir". 


Per la seva banda, el director del Servei Català de Trànsit, Ramon Lamiel, subratlla que "aquesta línia de subvencions ha permès atorgar aquestes ajudes als municipis de menys de 10.000 habitants que tenien dificultats per complir amb els Plans locals de seguretat viària".


Dels 91 ajuntaments que rebran finançament, 10 municipis són de la demarcació de Tarragona, 26 de Lleida (5 del Segrià, 4 de la Noguera o 4 del Solsonès), 26 de Girona (on destaquen 10 municipis de l’Alt Empordà), i 28 de Barcelona (5 municipis de l’Anoia, 5 del Vallès Oriental o 4 del Bages).


Millores en travesseres i itineraris de vianants


a majoria del pressupost, més d’un 60%, servirà per millorar travesseres, uns espais on habitualment es concentra el percentatge més elevat de sinistralitat, i també per reformar itineraris de vianants accessibles. En un 30% dels casos, la subvenció es destinarà a ampliacions de voreres, semaforització per a vehicles i l’execució de camins per a vianants i carrils de bicicletes, en una aposta clara per la mobilitat activa i la seguretat dels vianants. Finalment, un 16% de les actuacions serà per reduir la velocitat dels vehicles privats, limitar-ne l’ús i promoure la mobilitat del vehicle elèctric.


En aquesta primera convocatòria de subvencions als municipis per al 2023 s’hi van presentar 226 consistoris, dels quals 122 complien els requisits mínims, i 43 van ser els adjudicataris provisionals. Inicialment, el Departament havia previst cinc milions d’euros, que ha doblat fins als deu milions, vista la quantitat de municipis presentats, la qualitat dels projectes i que molts dels municipis quedaven fora de la convocatòria.


El 35% de les morts al volant en l'àmbit urbà


L’any passat a Catalunya el 35% de les víctimes mortals de trànsit va tenir lloc en l'àmbit urbà. Això s’explica per la concentració més gran de persones que hi viu en aquestes poblacions i l’elevat nombre de desplaçaments que es generen diàriament. A més, es tracta d’espais limitats on conflueixen i conviuen els diferents usuaris de la via pública com són els vianants, ciclistes, persones usuàries de vehicles de mobilitat personal, vehicles particulars, comercials i vehicles de transport públic.


Per reduir els accidents, el Servei Català de Trànsit ha establert convenis de col·laboració amb els municipis i amb les seves policies locals per a la cessió de cinemòmetres, d’alcoholímetres, tests de drogues i la realització de campanyes de formació i educació viària. 


També com a estratègia de lluita contra l’accidentalitat en l'àmbit urbà, existeix una línia de suport als municipis per a l’elaboració dels plans locals de seguretat viària i treballs tècnics de seguretat viària. Aquests plans preveuen mesures per millorar els entorns urbans i fer-los més segurs, així com per impulsar una mobilitat més sostenible. D’altra banda, als treballs tècnics de seguretat viària s’aborden problemàtiques concretes com són l’establiment de mesures de pacificació del trànsit, la millora de la seguretat viària en entorns escolars, el foment de la mobilitat activa o l’ordenació de polígons industrials i urbanitzacions, entre d’altres.


 


Comparteix aquesta noticia


Fés el teu comentari