Accés usuaris

E-mail

Contrasenya

L'Ajuntament i els veïns de Gandesa s'oposen a les obres iniciades al tram urbà per Naturgy per fer passar grans molins

Publicat el 14/05/2021 14:17

GandesaVilalba dels Arcs

L'alcalde lamenta que el Govern els deixi sols i els veïns denuncien la indefensió del municipi davant la companyia
Naturgy va iniciar dimecres, amb l'autorització de Territori, la modificació de la plaça Francesc Serres de Gandesa perquè hi puguin passar els camions que transportaran grans aerogeneradors al nou parc eòlic de Vilalba dels Arcs. L'Ajuntament s'oposa a l'obra que suposa rebaixar la rotonda, perdre superfície al pàrquing del pavelló i desmuntar la Creu de Terme que la presideix. Una trentena de persones s'han concentrat aquest divendres al migdia a la plaça contra l'obra, que està aturada mentre es negocia "la solució que menys mal faci al municipi". L'alcalde Carles Luz ha lamentat que el Govern els hagi deixat sols i els veïns denuncien que els municipis estan indefensos si les energètiques compten amb la complicitat de la Generalitat.
L'Ajuntament de Gandesa va assabentar-se que la modificació de la rotonda tenia permís del Govern quan dimecres es va començar a arrencar la vegetació. L'Ajuntament ha aturat les obres mentre es negocia com mantenir la Creu de Terme (coneguda com a Creu Coberta), amb la companyia energètica. "Van retirar les plantes i ahir es van fer moviments per treure part de la rotonda, les peces que la delimiten, però vam parar les obres i hem demanat a Naturgy que no faci cap moviment fins que tinguem una solució", ha explicat Luz.


El consistori s'oposa a l'obra, que es fa per passar grans aerogeneradors cap a Vilalba dels Arcs per aquest tram urbà - que enllaça l'N-420 i la TV-7231-. "La sorpresa ha estat que la Generalitat ha donat autorització per modificar la rotonda i desmuntar la Creu Coberta, i ara mateix davant d'aquest atac al patrimoni cultural de Gandesa, estem negociant amb Naturgy solucions que evitin tocar-la", ha dit l'alcalde. La Creu de Terme ja s'ha mogut dues vegades i va patir actes vandàlics als anys trenta i el consistori tem que es malmeti del tot. "Està clar que no tenim suport de la Generalitat i passaran sí o sí. Per tant, buscarem la solució que menys mal faci al municipi de Gandesa, perquè és un tema que no hem demanat, ens ha caigut com una llosa i l'haurem de gestionar", ha afegit Luz.


La companyia energètica ha d'instal·lar aerogeneradors de 200 metres d'altura, molt més grans que els previstos als projectes licitats fa més d'una dècada amb la normativa de la ZDP i que ara s'han començat a executar al nord de la comarca. Els vehicles que transporten els molins des de Tarragona no poden girar amb l'actual estat de la circumval·lació i Territori ha autoritzat modificar la plaça.


"Donen permís per desmuntar la plaça per passar les grans torres, perquè és una animalada de projecte, i no és lògic que una plaça que manté l'Ajuntament, no hi tingui dret de donar permís si es modifica", ha criticat un dels veïns que s'han concentrat contra les obres, Joaquim Fontova. "Venen aquí, ho trinxen tot, ens posen el comptador a casa a tothom i això suposa ajudar les grans indústries, no a la gent del territori", ha criticat.


 


ACN


Comparteix aquesta noticia


Fés el teu comentari