Accés usuaris

E-mail

Contrasenya

Última hora Salut Terres de l'Ebre

Un brot a l’Hospital de Tortosa Verge de la Cinta obliga a aïllar una planta i a reduir l’activitat quirúrgica a l’urgent, l’oncològica i cirurgia major ambulatòria.


A la residència Vima de Sant Carles de la Ràpita el brot compta amb 50 usuaris positius i 14 treballadors.


A la Regió Sanitària Terres de l’Ebre hi ha 36 professionals positius i 134 es troben aïllats.


La gerent de la Regió Sanitària Terres de l’Ebre, Mar Lleixà; la directora dels serveis territorials d’Educació, Montse Perelló i el director dels serveis territorials de Treball, Afers Socials i Famílies (TASF), Màrius Pont han explicat la situació a les Terres de l’Ebre pel que fa a cadascun dels seus àmbits d’actuació en relació amb la pandèmia de la COVID19.


Els indicadors actuals de la pandèmia a Catalunya se situen en un índex de rebrot de 841, una velocitat de reproducció (Rt) d’1,53 i un 12,5 % de percentatge de PCR positius. A les Terres de l’Ebre aquestes dades són d’un índex de rebrot de 704, una Rt d’1,34 i un percentatge de positius del 10,11%. Si ho mirem per comarques, el Baix Ebre té un índex de rebot de 893, una Rt d’1,26 i un percentatge de positius del 8,5%. Al Montsià, l’índex de rebrot és de 818, la Rt d’1,9 i el percentatge de positius del 14,1%. A la Ribera d’Ebre l’índex de rebrot és de 265, la Rt de 0,8 i el percentatge de positius de 8,9%. A la Terra Alta l’índex de rebrot se situa en 195, l’Rt en 0,6 i el percentatge de positiu en 7,3%.


Tenint en compte aquestes dades, Lleixà ha assenyalat que “totes les mesures restrictives preses en els darrers dies a nivell de Catalunya tenen com a objectiu tallar les cadenes i prioritzar la seguretat de les persones vulnerables. El sistema sanitari està alerta ja que ha augmentat la mitjana d’edat dels casos que s’estan detectant i la pressió assistencial hospitalària de la Regió Sanitària Terres de l’Ebre també ha augmentat en els darrers dies”.


Pel que fa a l’afectació assistencial Lleixà ha indicat que actualment a l’Hospital de Tortosa Verge de la Cinta hi ha 23 positius a planta i 7 positius a la UCI; a l’Hospital de la Santa Creu hi ha 29 positius per Covid19, a l’Hospital Comarcal de Móra d’Ebre n’hi ha 4 i a l’Hospital Comarcal d’Amposta n’hi ha 15.


Així mateix, pel que fa als brots anunciats aquest cap de setmana, Lleixà ha afirmat que “al de l’Hospital de Tortosa Verge de la Cinta hi ha una planta aïllada arran del brot que afecta a 5 usuaris i 10 professionals”. Igualment, a l’Hospital Comarcal d’Amposta, el brot detectat els passats dies afecta a 6 usuaris i a 2 professionals. Aquest brot ha fet que en aquests moments només s’hi puguin ingressar usuaris amb covid positiu i s’hagin anul·lat les intervencions quirúrgiques.


En aquest sentit s’ha activat la Fase 1 del Pla de Contingència de la Regió Sanitària Terres de l’Ebre de tal manera que tots els hospitals acullen malalts covid per tal de donar una resposta a les necessitats assistencials tant covid com no covid. Per Lleixà, “tot i que, de moment al Verge de la Cinta ara mateix només es realitza activitat quirúrgica urgent, oncològica i cirurgia major ambulatòria, la voluntat és recuperar l’activitat quirúrgica tan aviat com sigui possible”. Així mateix, per donar resposta a les necessitats “la Regió Sanitària Terres de l’Ebre funcionarà com un únic dispositiu pel que fa a l’atenció quirúrgica”.


Pel que fa a dispositius, Lleixà ha informat de la disponibilitat de la quarta planta de l’antiga residència d’Amposta que s’activarà quan sigui necessari i tindrà una capacitat per a 17 persones. A Amposta també s’ha habilitat l’antic Centre d’Atenció Primària i aquest cap de setmana s’ha obert i ha permès realitzar les proves PCR. Per Lleixà, “l’atenció primària té el gran repte de fer el seguiment de les persones covid positiu lleus i també la resta d’activitat, sobretot a aquells usuaris amb problemes crònics de salut”.


Actualment, a la Regió Sanitària Terres de l’Ebre hi ha 36 professionals positius i 134 professionals aïllats. D’aquests 27 professionals positius i 114 professionals aïllats corresponen a l’Hospital de Tortosa Verge de la Cinta. Aquesta situació tindrà impacte en l’activitat tot i que s’intentarà que sigui el menor possible.


78 grups escolars confinats actius.


La directora dels serveis territorials d’Educació ha informat que fins al moment ales Terres de l’Ebre hi ha hagut un centenar de grups escolars confinats acumulats. Ara mateix hi ha 78 grups escolars confinats actius que es distribueixen entre 84 al Baix Ebre, amb 62 a la ciutat de Tortosa, 1 a Deltebre i 1 a Lligallo del Gànguil; 10 grups al Montsià distribuït en 5 a Amposta, 3 a Sant Carles de la Ràpita i 2 a Ulldecona; 3 a la Ribera d’Ebre distribuït amb 1 a Móra d’Ebre, 1 a Riba-roja i 1 a la Palma d’Ebre i 1 a la Terra Alta a Vilalba dels Arcs. Perelló ha indicat que “pel que fa als cribratges a la ciutat de Tortosa avui es finalitzen i un cop tinguem tots els resultat els facilitarem”. Així mateix s’ha anunciat que en els pròxims dies es realitzaran els cribratges a l’ensenyament secundari i cicles formatius a Jesús, Roquetes i Amposta.


Brots a centres residencials i especials.


Pel que fa centres residencials, Màrius Pont, director dels serveis territorials de Treball, Afers Socials i Famílies, ha actualitzat les dades dels brots a les residències del territori. El brot declarat a la residència de Vima de Sant Carles de la Ràpita les xifren se situen en 50 usuaris afectats més 14 professionals. D’aquests, 9 usuaris han estat derivats per complicació dels símptomes, 7 persones ingressades a l’Hospital Comarcal d’Amposta i 2 persones a l’Hospital de la Santa Creu de Jesús. Pons ha destacat “la coordinació i el suport donat des de l’Atenció Primària”.


A la llar l’Àngel d’APASA, actualment, hi ha 8 positius pel que fa a usuaris i 2 professionals.


Així mateix, Pons ha assenyalat que “a més del recurs de la vella residència d’Amposta, es posa a disposició l’Alberg de Sant Jaume d’Enveja per als temporers i de la ciutadania que s’hagin d’aïllar en la campanya dels cítrics i l’oliva, així com també a aquelles persones que necessitin estar aïllats i no disposin de recursos”. En aquest sentit també ha destacat que “com sempre intentem optimitzar els recursos del territori entre els quals també s’hi compta la segona planta de la residència de Gent Gran de Batea i el centre per a persones amb discapacitat intel·lectual Lo Goleró de Deltebre”.


Comparteix aquesta noticia


Fés el teu comentari