El Consell de Direcció de l'Administració Territorial del Govern a les Terres de constata amb les dades de Salut que la situació de la pandèmia del coronavirus es manté estable
L'Acord de Govern de racionalització de tasques detecció i vigilància d'incendis forestal permetrà mesures de control 24h/dia/any, mentre que els equips treballaran tot l'any en la preparació dels escenaris i del paisatge
El delegat del Govern valora l'evolució i situació actual de la pandèmia del coronavirus a les Terres de l'Ebre
El delegat territorial del Govern a les Terres de l'Ebre, Xavier Pallarés, ha presidit aquest matí una nova reunió extraordinària del Consell de Direcció de l'Administració Territorial per valorar l'evolució i la situació actual de la pandèmia del coronavirus a l'Ebre. En aquest sentit, Xavier Pallarés ha destacat que "en fem una valoració positiva de la fase1 de desescalada i estem preparat per encarar la fase2 però, sense relaxar-nos; la millor protecció continua sent l'autoprotecció".
Mentre el Govern a les Terres de l'Ebre es prepara per a seguir el procés de desescalada, constata amb les dades dels diversos departaments que la situació és estable. Així, Salut confimra un degoteig constant però, petit de casos de COVID19 "de fet, l'últim ingrés hospitalari per COVID19 a les Terres de l'Ebre va ser dissabte passat, fa 7 dies, a Móra d'Ebre, i el número de pacients a UCI és de 9, de totes les patologies, per tant, creiem que estem en una bona situació" - ha valorat el delegat del Govern.
Pel que fa a d'altres dades, el Departament d'Interior i els Mossos confirmen una disminució del nombre de denúncies per infraccions de les mesures de seguretat, en canvi, hi ha un augment notable de consultes per part de la ciutadania davant les noves mesures que s'han implementat en la fase1. El Departament de Treball concreta, a data d'avui, 2.229 ERTO presentats que afecten total de 9.348 persones de ls Terres de l'Ebre, per a les quals el Departament estableix una sèrie d'ajuts i mesures de suport per afrontar la crisi econòmica que ha provocat la pandèmia del coronavirus.
Aquests dies, el Departament d'Educació està centrat en el període de la preinscripció per al curs 2020-21 i, a hores d'ara, s'han dut a terme 68.000 inscripcions via telemàtica de les 120.000 previstes al país; mentre es fa també el repartiment als centres de les mesures de seguretat - equips d'EPI - per a l'inici del període de preinscripció via presencial. Al mateix temps, aquest cap de setmana, des dels Serveis Territorials d'Educació s'acabarà el repartiment dels suport informàtics a l'alumnat amb necessitat de les Terres de l'Ebre.
D'altra banda, malgrat que els departaments d'Agricultura i Territori tenen apunt el servei de bus específic i gratuït per a temporers "de moment, no hem tingut demanda per part de l'empresariat per a la campanya de la fruita dolça, d'una banda, perquè el pas a la fase1 ha establert canvis notables en els desplaçaments i, de l'altra, perquè les pluges d'aquests dies està perjudicant i molt la fruita i la demanda de temporers no és tan elevada com esperàvem" - ha explicat Xavier Pallarés.
Mentrestant, els departaments continuen les tasques del procés de desescalada en els diversos àmbits: així, Cultura prepara les mesures per l'obertura de biblioteques, arxius i museus; Justícia està reobrint amb serveis mínims, ara al 30%, i en una segona fase entre el 70-80%, i des de Joventut estan preparant els protocol i activitats per, si arriba el moment, iniciar les activitats en lleures dels esplais i campus d'estiu.
D'atra banda, es van representant també altres actuacions, que havien estat aturades, com són els treballs del Departament de Territori i Sostenibilitat a la C-12 al terme de Flix, o l'obra d'urgència a l'esboranc que es va provocar ahir a la TV-3430 a Sant Jaume d'Enveja. També aquest dimarts, el COPATE va dur a terme un nou tractament contra la mosca negra al riu Ebre, malgrat l'alt cabal, "per això vull agrair la feina dels tècnics i, especialment, la col·laboració i les facilitats que ens donen els gestors d'Endesa i la CHE per regular els cabals, tot i les dificultats aquests dies en tant volum d'aigua per controlar" - ha destacat el delelgat del Govern.
Finalment, Xavier Pallarés també ha explicat que "si bé aquests dies han sortit veus contra l'Acord de Govern pres per al canvi de gestió de la vigilància de prevenció d'incendis, els canvis dels punts de guaita, recordar que es tracta d'un informe tècnic de Bombers i Forestal Catalana, i que no suposa cap pèrdua de lloc de treball, de fet, passaran de treballar 3 a 12 mesos, si volen".
L'Acord de Govern de 14 d'abril de 2020 estableix la racionalització de les tasques de detecció i vigilància d'incendis forestals i permetrà mesures de control les 24 hores del dia, els 365 dies de l'any, mentre que els equips treballaran tot l'any en la preparació dels escenaris i del paisatge.