Accés usuaris

E-mail

Contrasenya

Descobert un tram de muralla exterior al poblat ibèric de l'Assut de Tivenys

Publicat el 12/07/2018 11:34

Tivenys

Arqueòlegs de la URV finalitzaran divendres la dinovena campanya d'excavacions al jaciment que es reprendrà durant dues setmanes al Setembre. 


 

La dinovena campanya d'excavacions al jaciment del poblat ibèric de l'Assut de Tivenys (Baix Ebre) ha permès descobrir un tram de muralla exterior. Aquest és el principal resultat dels treballs efectuats durant dues setmanes per l'equip del Grup de Recerca Seminari de Protohistòria i Arqueologia (Gresepia) de la URV. Segons el director de les excavacions i professor d'Història Antiga de la URV Jordi Diloli, les tasques s'han centrat a excavar el traçat del qual serà el nou camí d'accés al jaciment, amb la sorpresa de "topar amb la muralla"."Pel que hem pogut veure té unes mides considerables i ens confirma les dimensions del jaciment, que és d'uns 5.000 metres quadrats", ha apuntat. La muralla hauria estat construïda al segle V, abans de la nostra era (ANE), una data que no ha estat corroborada, atès que es troba a la part més baixa del jaciment, força lluny de les estructures excavades.El poblat, que destaca per haver estat habitat entre el segle VII abans de la nostra era i fins a l'època romana, s'ha convertit també en un cas singular per la forma circular de la seva torre central, situada al punt més alt del turó que domina el riu Ebre.

Segons Diloli, es tracta d'una troballa important que se suma a la descoberta durant la campanya anterior de la qual seria una doble porta d'accés al jaciment, situada al costat de la torre circular. En aquestes dues setmanes han participat en les tasques arqueològiques unes quinze persones, entre arqueòlegs professionals i estudiants del Curs d'Arqueologia de la URV.A banda de la muralla també han trobat molts fragments de ceràmica grega i una moneda també grega provinent de Massalia, actual Marsella. Aquesta primera fase d'excavacions del 2018 ha tingut un pressupost de 8.000 euros, finançats a parts iguals per la URV, la Diputació de Tarragona i l'Ajuntament de Tivenys. Els treballs, que finalitzen aquest divendres, es reprendran el mes de setembre durant dues setmanes més, amb la idea de completar la tasca iniciada aquest mes de juliol.


 


 


IMATGE: Excavació del mur exterior al nou accés del poblat ibèric de l'Assut de Tivenys. 


 


Comparteix aquesta noticia


Fés el teu comentari