Accés usuaris

E-mail

Contrasenya

Cinc peces audiovisuals sobre no-llocs de les Terres de l’Ebre constitueixen la nova proposta d’Ebrergent

Publicat el 11/05/2017 18:22

AmpostaL' AldeaTortosaUlldecona

No hi haurà una exposició d’obres individuals de joves artistes ebrencs. La nova edició d’#ebrergent, una proposta conjunta de la Direcció General de Joventut del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya i Lo Pati - Centre d’Art Terres de l’Ebre que té com a objectiu donar suport als artistes emergents del territori en la producció i difusió de les seues creacions, ha trencat esquemes tal com vam anunciar l’octubre de l’any passat quan es va obrir la convocatòria, i ha apostat per un projecte comú creat de manera conjunta i col·laborativa des del principi de gestació fins al resultat final. Seran cinc creacions audiovisuals que es penjaran en un espai web ebrergent.tk, una cada mes, i que busquen reflexionar sobre els no-llocs de les Terres de l’Ebre.


S’entenen com a no-lloc “aquells espais urbans caracteritzats per la transitorietat, com ara els aeroports, les estacions de tren i de metro, les autopistes, les àrees de servei, els centres comercials… Espais anodins, despersonalitzats, que no aporten identitat i queden definits pel tràfec incessant de la gent que va d’un punt a un altre”, segons l’antropòleg francès Marc Augé, un concepte que va haver de redefinir i que també la proposta d’Ebrergent subverteix, ja que s’han buscat no-llocs que sí formen part de l’imaginari col·lectiu dels joves i no tan joves de l’Ebre.


La primera creació audiovisual sobre un no-lloc ebrenc ja està penjat a la web, amb el títol Vuelta = Ida i està inspirada en el trajecte ferroviari L’Aldea-Tortosa-L’Aldea, un recorregut que no és una anada i tornada, sinó una ruta que passa dos vegades pel mateix lloc. Aquest va ser el punt de trobada dels cinc artistes que participen arrel la convocatòria Ebrergent llançada l’any passat. “El tren Terres de l’Ebre – Barcelona ha suposat un espai comú per a molts de nosaltres, i tot i que no ens coneixem, compartim un imaginari, un temps, una localització geogràfica i unes problemàtiques socials”, assenyala Oriol Fuster, el comissari d’aquesta edició de l’Ebrergent en la qual també participa com artista. Les altres participants seleccionades són Joana Gil, de Sant Carles de la Ràpita; Elena Blesa, de La Sénia; Laia Ortiz, d’Ulldecona; i Llúcia Pla d’Amposta. Cadascú ha proposat un no-lloc. Així també hi ha un espai desindustrialitzat de La Sénia o la zona de les Casotes de Sant Carles de la Ràpita, i entre els cinc han realitzat col·lectivament els audiovisuals que formaran part del projecte. “Ens interessava parlar de les situacions que tenim en comú, la precarietat d’haver nascut en un lloc desposseït i on la natura és un element molt important. El fet d’estar desperdigolats entre l’Ebre, Barcelona o altres punts geogràfics ha condicionat el projecte i ens ha ajudat a pensar en un format diferent”, afegeix Fuster.


A l’octubre es farà una presentació pública del projecte i durant tot aquest temps s’aniran publicant, al ritme d’un al mes, les diferents peces audiovisuals.


Comparteix aquesta noticia


Fés el teu comentari