Accés usuaris

E-mail

Contrasenya

Noves deixalleries, a Xerta i a Alfara

El director de l’Agència de Residus de Catalunya (ARC), Josep Maria Tost, el president del Consell Comarcal del Baix Ebre, Lluís Soler, el president del Consorci de Residus del Baix Ebre (REBÉ), Rafel Tomàs, el gerent del REBÉ, Kilian Franch, els alcaldes de Xerta i Alfara de Carles, i la directora dels serveis territorials de Governació, Rosa Peig, van assistir a la inauguració de les deixalleries de Xerta i Alfara de Carles, titularitat del REBÉ.

Aquestes instal.lacions, que donaran servei a uns 1.700 habitants, han tingut un cost de 283.465€ i han estat subvencionades en un 80% pel PUOSC. En aquest sentit, director de l’Agència de Residus de Catalunya, Josep Maria Tost, va destacar que “aquestes noves instal.lacions refermen el compromís de la Generalitat d’ampliar el número de deixalleries a tot el territori, amb l’objectiu d’apropar i fomentar-ne l’ús ciutadà”.
Totes dues deixalleries, d’uns 700m2 cadascuna, disposen dels elements mínims necessaris per fer una gestió correcta dels residus, com ara contenidors de 9 m3 de capacitat, un espai cobert i tancat per emmagatzemar residus especials, una oficina i un cobert per dipositar-hi residus voluminosos. Per aquest motiu, el president del REBÉ, Rafel Tomàs, va subratllar que “les noves instal.lacions reuneixen tots els requisits essencials per tal de facilitar i, al mateix temps, continuar conscienciant a la ciutadania sobre la importància del seu ús”. Aquestes instal.lacions s’afegeixen a les 8 deixalleries que ja estan en funcionament en altres municipis de la comarca (Camarles, Deltebre, el Perelló, l’Aldea, l’Ametlla de Mar, l’Ampolla, Roquetes i Tortosa) i una deixalleria mòbil que dona servei als pobles petits i a les pedanies de Tortosa. De fet, la gestió de les deixalleries al Baix Ebre ha anat millorant any rere any, fins al punt que actualment es gestionen gairebé 9.000 tones de residus/any i es recupera el 85 % dels residus admesos.
El president del Consell Comarcal del Baix Ebre, Lluís Soler, va valorar positivament aquestes dades i ha explicat que “per a la comarca del Baix Ebre, i atès les seves característiques, és rellevant poder disposar d’una xarxa de deixalleries que pugui donar plena resposta a les necessitats dels ciutadans”. Finalment, Tost va manifestar la intenció “d’impulsar les sinèrgies entre el servei de deixalleria i el teixit de petita activitat econòmica dels municipis, amb l’objectiu d’assolir una gestió més simplificada i una optimització del servei”.

Altres actuacions
A banda de la construcció d’aquestes dues noves deixalleries, i la previsió de construcció d’una de nova a Benifallet, també s’han millorat les instal.lacions existents amb les següents actuacions: condicionadament amb un tancament d’obra a l’Ametlla de Mar, Camarles i Deltebre; condicionament i reforç de la tanca metàl.lica a Roquetes; escomeses de llum a Camarles i l’Ametlla de Mar; millora de paviment i reparacions a Camarles i Tortosa; i, finalment, al Perelló s’ha adquirit un compactador de residus per millorar la logística de recollida. També s’ha millorat la retolació per a la identificació dels residus a totes les deixalleries. Totes aquestes actuacions han tingut un cost de 106.500€.
Cal esmentar que, properament, les funcions i les gestió del REBÉ s’integraran al nou Consorci de Polítiques Ambientals de les Terres de l’Ebre (COPATE) per tal de garantir un servei més eficient.

Millora de prestacions
El director de l’Agència de Residus de Catalunya va destacar que, a banda d’augmentar el número de deixalleries a tot Catalunya, que actualment és d’unes 460, el Programa general de prevenció i gestió de residus i recursos de Catalunya 2013-2020 (PRECAT20) preveu millorar-ne les prestacions, ja que s’està treballant per potenciar al màxim la reutilització dels materials dipositats.
De fet, aproximadament el 19% de les deixalleries estan desenvolupant algun tipus d’actuació de reutilització i de preparació per a la reutilització, donant una segona vida a allò que havia estat considerat inservible, però cal establir les orientacions, obligacions i requisits necessaris per portar a terme aquestes activitats de manera òptima, tenint en compte que gairebé el 60% dels voluminosos i dels residus d’aparells elèctrics i electrònics recollits a les deixalleries són potencialment reutilitzables.
Tost també van manifestar la intenció d’impulsar les sinèrgies entre el servei de deixalleria i el teixit comercial, agroramader o de petita indústria, amb l’objectiu d’assolir una gestió més simplificada i una optimització del servei.

Comparteix aquesta noticia


Fés el teu comentari