Pressupostos: ‘S’han aconseguit 400.000 E per al Centre de Dia de l’Aldea i 200.000 E per a l’ampliació de l’Institut-Escola de Móra la Nova”
El diputat al Parlament de Catalunya i secretari general adjunt d’ERC, Lluís Salvadó, acompanyat del president de la Federació de l’Ebre d’ERC, Gervasi Aspa va explicar dimecres que, gràcies a la creació del Fons econòmic derivat de l’impost sobre l’energia d’origen nuclear, les zones amb centrals podran començar a treballar en una alternativa econòmica per a quan se’ls esgoti la vida útil i calgui tancar-les. Segons Salvadó, ‘era una reivindicació històrica, poder anticipar-mos al tancament de les centrals nuclears i evitar l’impacte econòmic i laboral que això pot suposar per a les nostres comarques’. El diputat republicà ha recorat que l’Acord d’estabilitat parlamentària i de Govern signat fa dos anys entre CiU i ERC impulsava la creació de nous impostos de caràcter ambiental, concretats en la Llei 12/2014 aprovada el passat 10 d’octubre. Aquesta Llei regula l’impost sobre tres efectes contaminants, un dels quals és el produït per l’energia d’origen nuclear. Diversos grups parlamentaris van pactar que una part del que es recaptés d’aquest impost nuclear aniria destinat al territori més proper i afectat per les centrals nuclears. Ara, amb la negociació pressupostària, s’ha acordat que el destinat a aquestes zones sigui el 10 % del total recaptat per l’impost, fet que durant l’any 2015 pot acabar sumant 55 milions d’euros. Segons Salvadó, ‘això vol dir que la zona d’Ascó i de Vandellòs disposarien de 5 milions d’euros per diversificar i reactivar la seva economia de cara a un futur tancament de les centrals’. L’impost de caràcter regular serà vigent mentre es produeixi aquest tipus d’energia. El diputat ha manifestat que ‘cal un treball ben fet, prioritzant on i per a què cal destinar aquests recursos, i afavorir l’aparició d’una economia alternativa que impulsi nous sectors econòmics a llocs com la Ribera d’Ebre’.
El diputat republicà ha fet saber també que mitjançant una esmena transaccionada entre ERC i CiU s’ha concretat que, durant els propers sis mesos, el Govern aprovarà el reglament que organitzarà la implementació d’aquest fons econòmic.
Pressupostos i esmenes.
Pel que fa a la negociació dels Pressupostos de la Generalitat i l’aprovació, Salvadó ha afirmat que ‘hem prioritzat les persones i no tant les noves construccions o carreteres, perquè això pot esperar, i les necessitats de les persones, no’. ERC ha negociat un fons de 100 milions d’euros per destinar-lo a ‘donar resposta a les necessitats socials urgents que pateix la gent’. Segons la nota d’ERC, en l’àmbit de les Terres de l’Ebre, el partit republicà ha aconseguit que s’aprovessin dues esmenes sobre dues qüestions d’importància local i que, des de fa anys, estaven pendents de resoldre malgrat les demandes reiterades des del territori i d’ERC. S’han aconseguit 400.000 € per al Centre de Dia de l’Aldea i 200.000 € per a la redacció del projecte d’ampliació de l’Institut Escola ‘3 d’abril’ de Móra la Nova. Més llistes municipals.
El president de la Federació de l’Ebre, Gervasi Aspa, ha informat de la jornada municipalista que celebrarà el partit demà dissabte 31 de gener a Rasquera, amb més de 100 càrrecs electes inscrits. Segons Aspa, ‘la voluntat dels partit és construir una alternativa municipalista des de l’esquerra que ens porti a consolidar-nos com a segona força política al conjunt de les Terres de l’Ebre’. Un altre dels objectius serà ‘trencar les majories de govern de CiU i PP als consells comarcals del Baix Ebre, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta’. En el debat organitzat per a la jornada de dissabte, hi serà Magda Casamitjana, responsable de Política Municipal de Moviment d'Esquerres, Marc Mur d’Avancem i Miquel Aubà de la FIC. ERC treballa per tancar 42 llistes electorals a les Terres de l’Ebre, quan les darreres municipals en va presentar 34.
Comparteix aquesta noticia