Accés usuaris

E-mail

Contrasenya

Recta final del projecte europeu LIFE MigratoEbre liderat per l’IDECE

Publicat el 01/12/2023 15:45

TivenysXerta

Aquest mes de desembre arribaran al centre d’aqüicultura de l’IRTA, a La Ràpita, 45 exemplars d’esturions juvenils procedents del centre experimental de l’INRAE de Saint Seurin-sur-l’Isle (Nova Aquitània, França) i que s’alliberaran al riu Ebre.


Les obres de la rampa de peixos a l’assut de Xerta-Tivenys, que esdevindrà la més gran de Catalunya, estan a punt d’iniciar-se.


El projecte LIFE MigratoEbre de recuperació de peixos migratoris i millora de la connectivitat ecològica al tram final de l’Ebre que lidera l’Institut per al Desenvolupament de les Comarques de l’Ebre (IDECE) encara la recta final. Fruit d’un acord amb França, aquest mes de desembre arribaran al centre d’aqüicultura de l’IRTA, a La Ràpita, 45 exemplars d’esturions juvenils procedents del centre experimental de l’INRAE de Saint Seurin-sur-l’Isle (Nova Aquitània, França).


Un cop hagin superat un curt període d’adaptació i d’haver-los marcat amb emissors de telemetria ultrasònica, s’alliberaran al riu Ebre. Posteriorment, es recolliran les dades dels receptors submarins instal·lats en diferents punts del tram final del riu Ebre. A mig termini es preveu alliberar més esturions en el marc d’un programa de reintroducció de l’espècie.


Les obres de la rampa de peixos a l’assut de Xerta-Tivenys, necessàries per finalitzar la connectivitat ecològica de la part baixa del riu Ebre després d’haver executat l’any 2017 la rampa de peixos a l’assut d’Ascó, també s’iniciaran aquest mes de desembre. Tindrà una longitud de 236 metres, una amplada útil de 8 metres i una pendent de 2,7%, esdevenint la més gran de Catalunya.


 


En el marc del projecte LIFE MigratoEbre també està previst organitzar unes jornades al mes de juny del 2024 dedicades a exposar i valorar els resultats obtinguts en les diferents accions que s’han realitzat.


Gestió i conservació del riu


L’IDECE té assumides, entre d’altres, les funcions de gestió i conservació del riu Ebre, l’explotació del servei de navegació i el foment d’actuacions destinades a afavorir l’ús turístic i de lleure del riu.


El projecte LIFE MigratoEbre, presentat per l’IDECE al Programa comunitari LIFE +, té per objectiu la recuperació de l’esturió europeu (acipenser sturio) al riu Ebre, així com la millora de les poblacions d’anguila, llamprea i saboga al tram final del mateix. Així mateix, el projecte pretén restaurar significativament la connectivitat ecològica del tram final del riu Ebre a través de la interconnexió dels espais naturals inclosos a la Xarxa Natura 2000, adaptant els obstacles actuals d’aquest tram, com l’assut de Xerta i l’assut d’Ascó, per permetre la migració dels peixos (aigües amunt i aigües avall) i així augmentar, més de deu vegades, la disponibilitat d’hàbitats de fresa per l’esturió, la saboga i la llamprea i incrementar la distribució en l’àrea així com el creixement de l’anguila.


Comparteix aquesta noticia


Fés el teu comentari