Accés usuaris

E-mail

Contrasenya

Albert Salvadó: “La lluita contra les violències masclistes ens interpel·la a tota la societat”

Publicat el 22/11/2023 14:38

AmpostaCaseresTortosa

Albert Salvadó: “La lluita contra les violències masclistes ens interpel·la a tota la societat”


El Govern commemora el Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència vers les Dones a les Terres de l’Ebre amb un acte a Caseres


Caseres ha acollit aquest dimarts la commemoració del Govern del Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència vers les Dones a les Terres de l’Ebre. La declaració institucional del 25 de novembre de 2023 enguany posa l’accent en la necessitat de fer de la lluita contra les violències masclistes una “lluita col·lectiva” i interpel·la a tota la ciutadania a esdevenir “agents de canvi” per prevenir, detectar i reparar les violències contra les dones.


“La lluita contra les violències masclistes ens interpel·la a tota la societat”, ha assegurat el delegat del Govern a les Terres de l’Ebre, Albert Salvadó Fernandez. “Cada 25 de novembre ens posem davant de l’espill per veure el camí que encara ens queda per continuar avançant per eradicar la violència contra les dones, però també ens permet reflexionar sobre tot el que hem avançat i totes les eines i recursos que estem destinant”, ha continuat. 


Amb motiu del 25N, el Govern posa en marxa una campanya en què se subratlla que el silenci o la falsa neutralitat davant d’una situació de violència masclista no és una opció. 
Amb el lema “Davant les violències masclistes, obrim els ulls. Si n’ets testimoni, pren partit”, la campanya mostra diferents situacions de violència masclista quotidiana i ens convida a treure’ns la bena dels ulls i a convertir-nos en part de la solució.


“Fem una crida a tota la ciutadania per posar de relleu la importància de la prevenció comunitària: hem d’obrir els ulls i, davant d’una agressió, però també d’una sospita, tota la ciutadania ha de tenir tota la informació per saber com actuar”, ha explicat la directora dels Serveis Territorials del departament d’Igualtat i Feminismes a les Terres de l’Ebre, Mar Lleixà Fortuño.


Durant l’acte, el subdirector general de Sensibilització i Prevenció del departament d’Igualtat i Feminismes, Rubén Sánchez Ruiz, ha explicat el Pla nacional de prevenció de les violències masclistes que la consellera Tània Verge va presentar aquest dilluns. Es tracta d’un pla sense precedents que compta amb una inversió total de 43 milions d’euros i es concreta en 222 accions que permetran arribar a tots els col·lectius de la societat i generar canvis en tots els espais: els espais culturals, el món de l’esport, els centres de treball, el
transport públic, els centres educatius i l’àmbit digital, entre d’altres.


El pla preveu la creació d’una Xarxa Lila de país que estarà integrada per comerços, mercats, centres comercials, transports públics, espais i entitats veïnals, centres culturals, ateneus i espais esportius, entre d’altres. També s'activaran punts lila als grans esdeveniments esportius i culturals. La mobilitat, els transports i l’urbanisme també són espais clau per a la prevenció de les violències masclistes i, en aquest sentit, el Pla preveu la creació d’un botó lila que connectarà directament les aplicacions mòbils dels operadors de transport públic amb el telèfon 900 900 120. Així mateix, s’impulsarà el sistema de parades a demanda en les rutes dels autobusos que transiten per espais poc concorreguts, i es crearà una bústia virtual anònima de denúncies de violències sexuals que es pateixin o es detectin al transport públic.


La commemoració del 25N a les Terres de l’Ebre ha comptat també amb una taula amb tres experiències d’eines de prevenció de les violències masclistes. Hi ha participat Sara Ortiz, del Col·lectiu punt 6, que ha parlat de les marxes exploratòries que s’estan fent en pobles i ciutats d’arreu del país per tal que les dones participin en la millora de l’enllumenat o en la percepció de seguretat dels espais i que els ens locals tinguin més capacitat d’incloure la perspectiva de gènere en les seves actuacions d’urbanisme.


Lores López, de l’Associació Dones Mentores, ha explicat el projecte Veïnes x veïnes; i Marga Merlos, de l’Institut Escola 3 d’abril de Móra la Nova, ha fet balanç del Punt Lila Irisat, pioner en l’àmbit educatiu i format
per 24 alumnes voluntaris entre 6è i 4rt d’ESO, amb el suport de la comunitat educativa.


La lectura de la declaració institucional ha anat a càrrec de membres de la Junta de Santa Àgueda de Caseres, en un acte que ha acabat amb l’actuació de l’artista Laura Guarch.


A les Terres de l’Ebre, aquest 2023 s’ha estrenat un nou Servei d’Informació i Atenció a les Dones (SIAD), a Amposta, i l’Institut de Medicina Legal i Forense ha incorporat el reconeixement de víctimes d’agressions sexuals i les valoracions integrals forenses. A principis de l’any que ve es preveu l’obertura d’un nou Servei d’Intervenció Especialitzada (SIE) a Tortosa, per oferir atenció especialitzada i acompanyament a totes les dones joves i adultes i els seus fills i filles afectats per processos de violències masclistes per facilitar el seu procés de recuperació. Donarà cobertura al Baix Ebre i la Terra Alta i se sumarà al SIE d’Amposta, que cobrirà les comarques del Montsià i la Ribera d’Ebre. Properament també es comptarà a les Terres de l’Ebre amb una atenció descentralitzada del Servei d’Intervenció en Crisis.


Comparteix aquesta noticia


Fés el teu comentari