Accés usuaris

E-mail

Contrasenya

6 de cada 10 No han votat

Aquestes eleccions europees passaran a la història per la baixa participació que han tingut, tant a nivell estatal, nacional o a la vegueria de les TE.

Més d'un 60% de tota la població amb dret de vot no s'han apropat a les urnes per a decidir els representants a la cambra europea. Els resultats han generat tot un recital d'interpretacions per part dels diferents partits politics.

Unes paraules del socialista Joan Sabaté a una de les entrades del seu blog, «Hem passat aquestes eleccions europees
i es compleix el tòpic i com sempre sembla que tothom ha guanyat» és un bon inici per aquest article.

Ja ha passat gairebé una setmana de les eleccions al Parlament Europeu i els resultats són els que són. A grans trets, i destacant les dades més rellevants, el PSC s’ha mantingut com la primera força política en el conjunt de Catalunya, i també a les Terres de l’Ebre. Concretament, amb un 37,56% al Montsià, un 37,81% al Baix Ebre i un 32,22% a la Ribera d’Ebre. A la Terra Alta, però, la victòria se l’endú CiU amb un 37,98%. Si aprofundim en les reaccions dels diferents

partits polítics, el portaveu del grup del PSC a l’Ebre, Joan Sabaté, ha afirmat que els resultats evidencien el bon treball del seu partit i dels responsables municipals arreu de les 4 comarques. Tot i la ventaja dels socialistes al nostre territori, amb un 9% sobre CiU, destacar també l’increment de vots d’aquests últims, passant del 21,49% de les eleccions europees del 2004 a representar un 30,52% i incrementar els vots absoluts en 2.030. El candidat ebrenc de CiU, Lluís Soler, es mostrava molt satisfet amb els resultats per ser l’únic partit que ha pujat en nombre de vots, «i això representa una bona tendència de cara a futures cites electorals ». El president de CDC a Terres de l’Ebre, Xavier Pallarès, destacava també « que hem guanyat a 20 dels 53 municipis amb pujades del més del 50% de vots a municipis com la Pobla de Massaluca, Roquetes, Deltebre, l’Aldea i Tortosa». No tant contents amb els resultats obtinguts es mostra Esquerra que està insatisfeta, tot obtenir a les Terres de l’Ebre uns percentatges (12,75%) superiors a la mitjana catalana (9,21%) i del conjunt de la demarcació de Tarragona (10,69%). El candidat Josep Maria Sáez ha afirmat que «si mirem els resultats des d’una perspectiva històrica i ho comparem amb els de l’any 1999 que vam tenir un 6,75% es poden considerar un avanç molt important, perquè l’any 2004 el 17,23% venia donat per uns fets exepcionals com l’efecte PHN, l’atemptat de l’11-M, etc...Sáez també s’ha mostrat molt agraït amb el seu poble, Miravet, perquè és on Esquerra ha aconseguit, amb un 43,37%, el millor resultat de tots els Països Catalans. També Rasquera, amb un 32,65%, és un dels municipis amb un dels millors resultats. «Es demostra que la baixa participació ha beneficiat els partits espanyols i ha perjudicat els partits d’esquerres que estem governant» ha afirmat el Secretari d’Organització de la Federació, Lluís Salvadó. A les cuatre comarques de les Terres de l’Ebre es va produir un increment significatiu del vot nul, fet que  només pot respondre a la crida que feia la Plataforma en Defensa de l’Ebre (PDE) en considerar que cap partit català garantia la nova cultura de l’aigua. 1.236 indecisos a les urnes van optar per aquesta opció. Però destacar sobretot l’elevada abstenció que hi va haver en tots els àmbits i en tots els territoris. Més del 60%

dels ciutadans van preferir el biquini a la butlleta.Comparteix aquesta noticia


Fés el teu comentariAquesta web utilitza cookies propies i de tercers per oferir una millor experiència i servei. Al navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptas l'ús que fem.