Accés usuaris

E-mail

Contrasenya

Crida al sector industrial a optar als Fons Nuclears d'enguany abans que acabi el termini a l'octubre

Publicat el 27/07/2023 17:41

FlixTivissaTortosa

La meitat dels diners de la convocatòria extraordinària d'enguany es repartiran als 96 ajuntaments al setembre.
(ACN) - El termini per presentar projectes que puguin ser finançats amb els recursos del Fons de Transició Nuclear d'enguany s'acaba a l'octubre. El secretari d'Empresa i Competitivitat, Albert Castellanos, ha animat al sector industrial i econòmic de les Terres de l'Ebre i el Camp de Tarragona a presentar propostes. Són uns 26 MEUR als quals poden optar projectes industrials com la fàbrica de bateries de la sud-coreana ILJIN de Mont-roig del Camp (Baix Camp) com projectes més petits. Els requisits mínims són que "siguin capaços de generar més de 5 llocs de treball o que comptin amb una inversió mínima de 5.000 euros". La resta dels diners del Fons, uns 34 MEUR, es repartiran entre els 96 ajuntaments de la zona d'influència nuclear al setembre.Castellanos ha detallar que els 60 MEUR del 2023 es repartiran, la meitat per als municipis, com estableix la llei de forma excepcional en aquest exercici, i la resta s'atorgaran per "finançar projectes d'inversió industrial al territori, convocatòries que ja existien i que tenen un llarg recorregut des d'ACC1Ó" i també ha animat a continuar presentant propostes abans que acabi el termini a l'octubre, quan es tornarà a reunir l'òrgan de govern dels Fons de Transició Nuclear. El finançament es començarà a repartir a final d'any.


El secretari d'Empresa ha avançat que en aquesta tercera reunió es portarà a aprovació el reglament dels Fons i es treballarà per "identificar les oportunitats econòmiques i d'inversió i de projectes" en els municipis de la zona d'afectació nuclear "per identificar quina és la millor fórmula de distribució" dels diners cada exercici.


Nova composició


La segona reunió de l'òrgan de govern del Fons de Transició Nuclear s'ha fet al Consell Comarcal del Baix Camp, a Reus, aquest dijous al matí. Castellanos el president amb els alcaldes d'Ascó i Vandellòs-l'Hospitalet de l'Infant, agents socioeconòmics i dos representants de cada consell comarcal, alguns dels quals tenen pendent de validar encara el seu nomenament després dels canvis de les eleccions municipals.


Sobre la composició, també faltava resoldre quins era el municipi "més gran i més petit" de l'àrea Penta I d'Ascó i de Vandellòs, que determina la nova normativa. Els serveis jurídics de la Generalitat no han pogut determinar si calia tenir en compte el criteri de superfície o el de població i l'òrgan ha decidit incloure el municipi més gran i més petit, tant demogràficament com geogràficament.


Per tant, l'òrgan de govern del Fons Nuclear tindrà set representants dels pobles: de Flix (Penta I de la nuclear d'Ascó) i de Tivissa (Penta I de la nuclear de Vandellòs) - tots dos de la Ribera d'Ebre-, amb els termes municipals més grans; de Móra d'Ebre (àrea d'Ascó) i de Mont-roig del Camp (àrea de Vandellòs), els de més població; de Pratdip (Baix Camp), que és el municipi més petit i amb menys habitants del Penta I de Vandellòs; i de Móra la Nova (Ribera d'Ebre) i la Figuera (Priorat), com a municipis amb menys superfície de les dues àrees.


Dinamització de la Cambra de Comerç


Després de la reunió a Reus de l'òrgan de govern del Fons Nuclear, Castellanos s'ha reunit a Tortosa amb la Cambra de Comerç de la ciutat en una trobada-col·loqui per parlar sobre els reptes de futur de la transició energètica. El secretari ha aprofitat per demanar la implicació de l'organisme en determinar una estratègia perquè aquests recursos, dels quals es disposarà els pròxims anys (uns 60 MEUR anuals), "serveixin d'impuls, de palanca i d'ajuda per accelerar aquesta reindustrialització" que s'està duent a terme a les Terres de l'Ebre. "És un procés en el qual, la Cambra de Tortosa té un paper com a dinamitzador molt important", ha destacat.

Comparteix aquesta noticia


Fés el teu comentari