Accés usuaris

E-mail

Contrasenya

Millora la qualitat de l'aire aquest estiu i l'ozó troposfèric se situa en els nivells més baixos de la dècada

Publicat el 17/09/2020 11:00

La realitat imposada per la covid-19 afavoreix en línies generals la millora de l'aire
Els nivells d'ozó troposfèric (O3) han estat els més baixos de la dècada aquest estiu a Catalunya, segons ha informat el Departament de Territori i Sostenibilitat. Això ha estat així per la disminució dels seus precursors, com els compostos volàtils que s'originen en indústries químiques i en l'automoció i els òxids de nitrogen, molt associats al trànsit. Territori ho ha relacionat amb la nova realitat de les activitats derivada de la covid-19, "que està afavorint, en general, una millora de la qualitat de l'aire". En concret, aquest estiu hi ha hagut sis hores d'incidències per O3, mentre que la mitjana dels darrers 10 anys es de 56 hores.
Durant aquestes sis hores, corresponents a quatre dies concrets dels 124 de la campanya entre el 15 de maig i el 15 de setembre, s'ha superat el llindar d'informació a la població (180 micrograms per metre cúbic) en cinc punts de mesurament. Aquests són el de Palau Reial a Barcelona el 10 de juliol, el de Manresa el 30 de juliol, els d'Alcover, Manresa i Berga un dia després i el de Reus el 14 de setembre.


Les superacions s'han concentrar al juliol, que és quan s'han donat les temperatures més elevades. El llindar d'alerta, situat a 240 micrograms per metre cúbic en 1 hora, no s'ha sobrepassat en cap moment. Per zones de qualitat de l'aire, la que ha presentat més superacions és la de Tarragona amb dues hores en dos dies diferents. La Catalunya Central també ha presentat dues hores de superació, però concentrades en el mateix punt de mesurament.


Les condicions meteorològiques a l'estiu, en concret l'alta radiació solar, faciliten la formació de l'ozó troposfèric. Durant la campanya, s'informa de les superacions dels llindars perquè la població i les entitats puguin adoptar les mesures preventives de protecció. A més, el Departament ofereix una predicció de superacions dels llindars als municipis i s'han realitzat preavisos d'incidència.


 


ACN


Comparteix aquesta noticia


Fés el teu comentariAquesta web utilitza cookies propies i de tercers per oferir una millor experiència i servei. Al navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptas l'ús que fem.