Accés usuaris

E-mail

Contrasenya

La planta de triatge i transferència d'envasos lleugers de l'Aldea comença a funcionar en proves

Publicat el 27/07/2020 14:09

L' Aldea

La planta de triatge i transferència d'envasos lleugers de l'Aldea comença a funcionar en proves
S'hi gestionaran fins a 4.000 tones anuals i abaratirà el cost del reciclatge actual


La planta de transferència d'envasos lleugers del polígon Catalunya Sud, a l'Aldea (Baix Ebre) ja funciona en període de proves. Impulsada pel Consell Comarcal del Baix Ebre donarà servei als municipis d'aquesta comarca i del Montsià i té capacitat per triar i transferir –a la planta de Constantí- fins a 4.000 tones d'envasos anualment. Per construir la planta s'han invertit 657.112 euros, 350.000 finançats per Ecoembes, a través del seu conveni amb l'Agència Catalana de Residus, i la resta pel Consell Comarcal del Baix Ebre, a través del Consorci de Residus del Baix Ebre, actualment dissolt. La previsió és reduir la taxa d'impropis del 40% de mitjana actual a un 25% o abaratir el cost del reciclatge actual.
El president del Consell Comarcal del Baix Ebre, Xavier Faura, i el del COPATE, Joan Alginet han signat aquest dilluns la cessió de la gestió de la planta d'envasos al COPATE. "Suposa dos grans oportunitats: una logística perquè, amb la planta de transferència d'envasos al costat de la de resta i al costat del centre logístic, guanyem en operativa i comportarà que s'hagin de fer menys viatges a la planta de Grinyó a Constantí -la de referència al territori-; i sobretot en el model de gestió dels residus", ha apuntat Alginet. I és que l'objectiu de la planta és millorar la qualitat dels envasos recuperats que incrementarà retirant més elements impropis en l'àrea de pretriatge que incorpora. La previsió és reduir la taxa d'impropis del 40% de mitjana actual a un 25%.


"Suposarà una millora per a la gestió dels residus i a la vegada una optimització dels recursos per als municipis perquè rebaixarem substancialment els costos i es millorarà la qualitat dels envasos recuperats", ha insistit Faura. "No ens hem de desplaçar a Constantí, tenim la planta a casa nostra i està en un lloc immillorable, prop de la C-42 i d'altres plantes de residus", ha remarcat el president del Baix Ebre. Faura ha destacat que es tracta d'una infraestructura "molt important per al territori", que en millora "la sostenibilitat ambiental" i que contribueix al fet que les comarques ebrenques tinguin un elevat grau de reciclatge i "que assoleixin l'excel·lència", i siguin "les més sostenibles possible mediambientalment".


L'obra de construcció ha anat a càrrec de l'empresa Edifisa Enter SL, amb seu a Ascó, mentre que el subministrament de la maquinària es va adjudicar a Amadeo Farell SAU. La planta de transferència d'envasos disposa d'una àrea de descàrrega, una cinta transportadora metàl·lica equipada amb un espai de triatge i una estació compactadora. La nau ocupa una superfície de 943 metres quadrats i està ubicada en una parcel·la de 60.387 metres quadrats, que ha estat cedida per l'Ajuntament de l'Aldea.


"L'Aldea ha estat centre del territori per ubicar l'abocador fa anys, després la planta de transferència de la resta i ara la d'envasos. És responsabilitat dels gestors polítics que posem tots els mitjans possibles perquè la ciutadania pugui reciclar al màxim i que l'augment de recuperació dels residus sigui el més alt possible", ha dit l'alcalde de l'Aldea, Xavier Royo.


L'explotació de la planta anirà a càrrec de la UTE FCC-Acciona d'acord amb el contracte signat el 2018 amb l'empresa, adjudicatària de les tasques operatives relacionades amb la recollida viària de residus municipals de 24 municipis de les dues comarques. "D'entrada es faran torns de 4 treballadors i caldrà veure el nombre de torns que es faran", ha explicat Faura. "Podríem estar parlant de 16 llocs de treball, i totes les feines indirectes per al manteniment de les instal·lacions", ha detallat.


Actualment, la taxa de recuperació total de residus municipals del Baix Ebre i Montsià se situa a entorn del 52%. Les dues comarques ebrenques configuren una de les zones del país amb major taxa de recuperació. "Estem per sobre de la mitjana, però el nostre objectiu és que la ciutadania del Baix Ebre recicli més i millorem les dades", ha insistit el president del COPATE. L'objectiu de la normativa actual és assolir el 2025 una taxa de recuperació del 55%.


Pel que fa als envasos lleugers, l'any passat el COPATE va recollir 2.864 tones en el seu àmbit territorial d'actuació, la qual cosa suposava un 43% dels envasos generats pel consum. En aquest cas, la normativa europea determina com a objectiu per al 2030 la recuperació del 75% dels envasos generats.


 


ACN


Comparteix aquesta noticia


Fés el teu comentariAquesta web utilitza cookies propies i de tercers per oferir una millor experiència i servei. Al navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptas l'ús que fem.