Accés usuaris

E-mail

Contrasenya

Sanitat creu que el brot d’Osca es podria resoldre 'en breu' i espera que no s’hagin de fer confinaments

Publicat el 26/06/2020 10:03

Simón diu que a hores d’ara un 20% dels casos son importats i alerta que poden augmentar en les properes setmanes
El director del Centre de Coordinació d’Emergències i Alertes Sanitàries, Fernando Simón, creu que el brot de l’Aragó, que afecta tres comarques d’Osca i una de Saragossa, “en breu” podria estar en “vies de solució” i espera que no calguin prendre mesures de confinament. Durant la roda de premsa d’aquest dijous, Simón ha admès que els preocupa i que ja s’han identificat 250 casos, el 95% dels quals asimptomàtics. En aquest sentit, ha elogiat la tasca de la conselleria de Salut i ha dit que estan valorant si hi ha hagut un “impacte en la transmissió comunitària” però que “probablement si hi ha sort potser no s’ha de confinar ningú”.
El responsable de Sanitat ha explicat també que a hores d’ara tenen identificats uns 40 brots a tot Espanya però ha insistit que no tots són de risc.


També ha alertat que a hores d’ara un 20% dels casos que es detecten són importants i avisa que poden augmentar en les properes setmanes. Per això, ha ressaltat la importància de la detecció precoç i el control.


“Tenim diversos brots, que s’estan seguint amb molt de compte, tot i que alguns ens preocupen més pel volum com el de l’Aragó”, ha afirmat Simón. En aquest sentit, ha dit que s’estan fent reunions i que la conselleria està fent una gran feina. Per això, ha dit que creu que “en breu podríem pensar que està en vies de solució”. Malgrat això, ha admès que caldria esperar un o dos períodes d’incubació.


En total, en les últimes setmanes a Espanya s’han detectat uns 40 brots, tot i que alguns estan ja pràcticament resolts. Entre ells, un a Cantàbria o a Galicia. També a Andalusia, a Castella i Lleó o al País Basc.


En relació a l’Aragó ha dit que s’està valorant l’impacte que ha tingut en la transmissió comunitària i que se sap que pràcticament tots són casos asimptomàtics. També que s’han fet proves d’anticossos. “Si hi ha sort potser no s’haurà de confinar ningú perquè s’han pres unes mesures de seguretat exquisides”, ha dit.


Sense estat d’alarma


En aquest sentit, Simón ha recordat que sense estat d’alarma ja no es poden fer confinaments però que si que hi ha lleis, com la de salut pública, que permeten fer actuacions molt més concretes i que quedarien en mans de les CCAA. Simón ha advertit però que s’han de prendre amb arguments i dades.


També ha explicat que estan treballant en un document de “resposta i preparació davant de possibles increments de transmissió”, que inclourà actuacions a nivell local, d’autonomies i a nivell de tot l’estat espanyol.


El control dels casos importats


Simón ha advertit a més que en les properes setmanes arribaran més viatgers i que, per tant, augmentarà la possibilitat que arribin més casos importats. D’aquí, ha dit, la importància de controlar-los i d’evitar que s’escapin. Malgrat això, ha admès que “és veritat que entraran i que no ho podrem impedir”. “Tenim l’exemple de la Xina que, amb fort controls, ha tingut un brot a Pequín”, ha remarcat. “Seria innocent pensar estem totalment protegits”, ha afegit.


Amb tot, ha insistit que s’està parlant de “brots” i no de transmissió comunitària” i que això vol dir que “estem bé”. “Tenim capacitat de poder treballar-los específicament i no calen mesures de gran calat”, ha afegit.


 


ACN


Comparteix aquesta noticia


Fés el teu comentariAquesta web utilitza cookies propies i de tercers per oferir una millor experiència i servei. Al navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptas l'ús que fem.