Accés usuaris

E-mail

Contrasenya

La crisi del coronavirus empeny la promoció i dinamització del turisme patrimonial a l'aire lliure

Publicat el 12/06/2020 18:31

AlcanarAmpostaUlldecona

Ulldecona reprèn les visites guiades amb una oferta reestructurada per fidelitzar visitants autòctons
El sector del turisme patrimonial a l'aire lliure veu en la sortida a la crisi del coronavirus una oportunitat per dinamitzar i potenciar la seva activitat. És el cas de l'Ajuntament d'Ulldecona (Montsià), que des de fa una setmana ha reprès les visites guiades als seus actius –com les pintures rupestres o les oliveres mil·lenàries- després de reestructura l'oferta de rutes i serveis per intentar fidelitzar els visitants autòctons aquest estiu. Al marge del ric patrimoni, compten amb l'avantatge que ja aposten per l'atenció en grups reduïts i a l'aire lliure, fet que ha facilitat l'adaptació a les mesures de seguretat sanitàries. A això, volen sumar el treball des de fa anys per un model de turisme 'slow', que prioritza la qualitat.
Els dispensadors de gel hidroalcohòlic i una mampara de metacrilat donen la benvinguda al mostrador de l'entrada del Centre d'Interpretació de l'Art Rupestre de l'ermita de la Pietat d'Ulldecona. Les pantalles tàctils i tota la part interior de l'espai no són ara visitables i tothom que vulgui veure les pintures rupestres declarades com a Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO haurà de fer el recorregut portant mascareta.


A Ulldecona, però, creuen que totes les mesures de seguretat sanitàries que les administracions han imposat per poder reobrir museus i espais patrimonials no constituiran un obstacle per poder reprendre la seva activitat habitual. Al contrari: consideren que gràcies a l'aposta per un model turístic que ja treballava amb visites programades per a grups reduïts i a l'aire lliure podran adaptar-se millor a les noves condicions i, per tant, ajudar a fer remuntar el sector.


"Tenim de sortida un avantatge i volem aprofitar aquesta situació complicada per convertir-la una oportunitat. Disposem d'uns actius patrimonials que estan a l'aire lliure, de gran valor arquitectònic i natural. Oferim unes visites guiades que compleixen totes les mesures de seguretat, en grups reduïts i respectant les distàncies. Creiem que aquest estiu, tot i les dificultats evidents i el canvi d'origen del visitant, perquè n'esperem més de nacionals que de fora, podrem salvar i aconseguir bons números al final de la temporada d'estiu", reflexiona l'alcaldessa d'Ulldecona, Núria Ventura.


Turisme 'slow'


Aprofitant els tres mesos d'aturada obligada de l'activitat, el consistori ha reestructurat i replantejat l'oferta turística per aprofundir en un model que es reconeix com a "turisme slow", de visites amb calma i sense presses, amb l'accent sobre la qualitat gràcies a la participació de guies locals amb llarga experiència. Després d'assolir la gens menyspreable xifra d'11.000 visites guiades de pagament en un any, els tècnics municipals de turisme creuen que el nou escenari derivat de la crisi obre noves possibilitats. Especialment, a l'hora de poder fidelitzar els visitants, que majoritàriament ja eren d'origen català i estatal, més enllà de les visites puntuals d'un dia i puguin allargar la seva estada diverses jornades.


"Portem molt de temps orientant el nostre turisme cap a un perfil de visitant de molta qualitat, persones que vulguin conèixer l'entorn i gaudir del territori. La situació actual ens dona l'oportunitat de recollir els fruits del treball fet durant molts anys. La nostra idea no és acollir una gran quantitat de turistes ni pujar les xifres de visitants cada anys, sinó que la gent marxi contenta del que ha vist i vulgui repetir l'experiència de conèixer altres indrets del terme municipal que tenen el seu interès", subratlla Ventura.


Ruta combinada amb Alcanar


Dins de la nova oferta de serveis i rutes, l'atractiu del conjunt rupestre es combina amb una visita al centre històric del municipi i l'església de Sant Lluc, que per primer cop passen a formar part activament del circuit turístic del municipi, que té la major part dels seus actius escampats fora del nucli urbà. Entre les novetats, es posa en marxa una nova ruta que combina l'art prehistòric i una visita al jaciment ibèric de la Moleta del Remei, al veí municipi d'Alcanar. Una iniciativa de col·laboració entre consistoris inèdita al territori que vol posar la primera pedra a la voluntat de "sumar per atreure més visitants de qualitat" i que Ventura vol exportar a actius d'altres municipis veïns en el futur.


La visita a les oliveres mil·lenàries de l'Arion començaran ara a l'Antic Molí de Cèsar Martinell i incorporaran renovades propostes gastronòmiques que agermanen l'oli amb altres productes propis del territori, amb voluntat de potenciar l'atractiu gastronòmic i posar en valor la presència al municipi de dos restaurants amb estrella Michelin –Les Moles i l'Antic Molí-. També n'han creat noves propostes de circuits per recórrer, a peu o en bicicleta, el camí fluvial del riu Sénia, diferents indrets de la serra del Montsià, el castell, les basses de la Foia o un trajecte que uneix els diferents barris del municipi.


Els turistes encara tindran l'opció de poder fer una ruta pels principals actius en una sola jornada, però el disseny dels nous serveis està pensat per cobrir-la de forma pausada i amb més temps per a cadascun dels elements patrimonials. "Intentem donar més relleu a cadascun dels actius patrimonials i que les persones que venen a gaudir de les pintures rupestres, les oliveres mil·lenàries o el nucli antic tinguin més temps i puguin gaudir amb calma de l'entorn, el paisatge i la història d'un territori com el nostre", reflexiona l'alcaldessa. Això, de retruc, podria animar i dinamitzar també el sector local de l'hostaleria i animar la creació de més places d'allotjament, un dels grans dèficits al territori en aquest àmbit.


La reorganització dels serveis turístics per dinamitzar aquest model ha entrat ja en funcionament des de la represa, fa una setmana, de les visites guiades als diferents actius del patrimoni municipal. El conjunt de les pintures rupestres de l'ermita de la Pietat, Patrimoni de la Humanitat, continua sent un dels atractius indiscutibles. Priscil·la i Feliu, vinguts d'Amposta, han estat dels primers que han pogut tornar a visitar l'espai tres mesos després del seu tancament forçat.


Mascaretes a l'abric I


Amb el sol i la temperatura en augment, les mascaretes no resulten especialment còmodes de portar en el camí de pujada cap a l'abric I. Però ja des de dalt de l'estructura metàl·lica que permet visitar i preservar el conjunt, tots dos celebren aquesta oportunitat després de llargues setmanes de confinament. "Havien ganes de sortir i d'experimentar amb el nostre patrimoni: ara més que mai hem d'aprofitar les coses que tenim aquí a la vora i donar suport al que tenim", apunta Priscil·la. "Necessitàvem sortir a la natura, veure l'ambient, hem estat a casa tancats molt de temps i això és molt important per a nosaltres", replica Feliu.


En aquesta ocasió, els acompanya com a guia el director del Centre d'Interpretació d'Art Rupestre d'Ulldecona, Agustí Vericat. Constata que la facilitat d'adaptació a les mesures de seguretat pot ajudar a donar resposta a una demanda turística constatada, a partir de la pandèmia, de "redescobrir" un dels principals actius culturals del país. L'espai pot acollir grups de 10 o 15 persones, com ja era habitual abans de la pandèmia –fins i tot se solien dividir els grups que arribaven en autocar-, que es poden distribuir en diferents sectors perquè no coincideixin tots al mateix lloc i en el mateix moment.


"Tenint en compte que per fer visites en museus o altres llocs és molt més complicat mantenir les distàncies, que sigui còmoda la circulació pels llocs, que no hagi audioguies, hi haurà llistes d'espera... Aquí no canvia massa respecte com era bans, perquè ja podíem garantir aquest tipus de servei: en plena natura, amb distanciament i amb el contacte directe amb el visitant, malgrat mantenir les distàncies de seguretat", remarca. Una activitat que, confia, podran mantenir més enllà de l'estiu, encara que es mantinguin algunes restriccions, i es permetrà també reprendre, finalment, les visites didàctiques i tallers escolars.


 


ACN


Comparteix aquesta noticia


Fés el teu comentari