Accés usuaris

E-mail

Contrasenya

PIMEC rebutja la mesura de desafectar els fons destinats a la Formació Professional per a l’Ocupació

Publicat el 01/04/2020 19:00

Implica una retallada d’un 55% sobre els fons assignats l’any passat a Catalunya, el que implica uns 215 milions d’euros menys


PIMEC rebutja la mesura recollida en el Reial Decret Llei 11/2020, publicat avui al BOE, de desafectar els fons destinats a la Formació Professional per a l’Ocupació, per aplicar-se al finançament del sistema de prestacions per desocupació que depenen del Servei Públic d’Ocupació Estatal (SEPE). La patronal assenyala que es tracta de 2.400 milions d'euros provinents de la quota de formació professional que aporten les empreses i els treballadors que constitueixen fons finalistes que es desviaran a altres finalitats diferents de la que els correspon.


Aquesta mesura que posa en qüestió el finançament de les polítiques actives d'ocupació, implica una retallada d’un 55% sobre els fons assignats l’any passat a Catalunya, el que implica uns 215 milions d’euros menys.


PIMEC considera que aquest mesura atempta contra una de les polítiques estratègiques més importants del país com és la formació professional ocupacional i contínua de les persones, especialment en moments com l’actual situació de desestabilització del mercat de treball, que ja es trobava afrontant altres reptes com la transformació digital, un dels objectius de la nova European Skills Agenda.


Aquesta mesura arriba precisament pocs dies després que el Centre Europeu de Desenvolupament de la Formació Professional (CEDEFOP) publiqués l’European Skills Index, que situa de nou Espanya en una de les pitjors posicions del rànquing comunitari en termes de les competències desenvolupades i assolides per les persones, a través de la formació, i la seva correspondència efectiva amb les necessitats competencials del mercat de treball. Concretament, Espanya ocupa la 29a posició de la Unió Europea quan a competències en l’European Skills Index. Això es manifesta en desajustaments entre oferta i demanda que inclouen atur i una xacra per a la competitivitat, que constitueix un problema estructural.


PIMEC valora que aquesta decisió és, una vegada més, improvisada, i demana que es valorin altres mesures de finançament alternatives, mobilitzant altres recursos, i que no es carregui de nou la responsabilitat sobre les empreses, i en aquest cas també treballadors, i mantenir aquelles polítiques que, com la Formació Professional per a l’ocupació, permetin donar resposta a les conseqüències de la crisi actual.


Comparteix aquesta noticia


Fés el teu comentari