Accés usuaris

E-mail

Contrasenya

La MADE reclama a la Generalitat l’impost nuclear que va aprovar el 2017

Publicat el 15/03/2019 13:35

La Mesa d’Alcaldes de l’Energia de Catalunya, MADE, reclama a la Generalitat la dotació econòmica de l’impost nuclear que va aprovar el 2017 i que es va recollir a la Llei 7/2017, de mesures fiscals, administratives, financeres i del sector públic i de creació i regulació dels impostos sobre grans establiments comercials, sobre estades en establiments turístics, sobre elements radiotòxics, sobre begudes ensucrades envasades i sobre emissions de diòxid de carboni.


Hem de tenir en compte que l’Associació Nuclear Ascó-Vandellòs (ANAV) està liquidant aquest impost que, com no té un caràcter finalista, fins ara la Generalitat el destina a despeses generals del Govern autonòmic, excepte una petita part, uns 240.000 euros, que els consigna a Protecció Civil. A data de 31 de desembre de 2018, per tant, la Generalitat ha recaptat en base aquest impost 17.314.000 euros. És per aquest motiu que reclamem el percentatge que se’ns va prometre perquè el territori pugui començar a invertir-lo immediatament.


Els responsables de la MADE justifiquen l’exigència perquè, en el cas de l’energia nuclear, el nou tribut s’aplica als propietaris de les centrals que són els que obtenen beneficis de la seva activitat econòmica. Segons es pot llegir al preàmbul de la Llei les empreses “han d’assumir el cost que generen les externalitats negatives que provoca aquesta activitat en el medi ambient i la salut de les persones.Des del punt de vista territorial, l'externalitat negativa és essencialment local”. Des de la MADE tambées defensaque des del punt de vista territorial, l’externalitat negativa és essencialment local, en tant que les emissions dels productes radiotòxics derivats de les activitats gravades tenen un impacte rellevant immediat en el territori en què es produeixen les emissions.


La MADE te la potestat de fer aquest requeriment perquè va ser la impulsora de la creació d’un impost d’aquestes característiques i l’organisme pioner en la demanda de la recaptació d’aquest impost com a eina de diversificació per fugir del monopoli nuclear en què el territori està instal·lat.A més, MADE és l’única associació catalana del sector públic que aglutina el territori on hi ha instal·lats els tres grups nuclears a Catalunya i l’entitat, que des del seu origen, té com a objectiu desenvolupar la zona en base l’energia. Per tant, entén que pot i ha de gestionar aquests recursos amb grans consensos territorial on han de tenir veu els consells comarcals que tenen les centrals nuclears, la Generalitat de Catalunya i els ajuntaments que formen part de la MADE.


 


 


 


Una vegada definit el calendari pel tancament nuclear, cal començar a preparar el territori per aconseguir inversions que alleugereixi el previsible impacte econòmic que això suposarà pel territori MADE. Es per això que des d’aquest organismes’impulsa un estudi amb la fundació FUNSEAM i la Càtedra de Sostenibilitat Energètica de la Universitat de Barcelona  i amb la col·laboració de la Diputació de Tarragona per intentar quantificar aquest impacte econòmic. Així mateix,és el moment queaquests recursos de l’impost sobre elements radiotòxics reverteixin en grans inversions a la zona, fugint de la tant coneguda “repartidora municipal”.


Comparteix aquesta noticia


Fés el teu comentari