Accés usuaris

E-mail

Contrasenya

Protecció Civil de la Generalitat manté l'Alerta del Pla INUNCAT a les Terres de l'Ebre

A les Terres de l’Ebre ja s’han acumulat fins a 170 l/m2 als Ports, que podrien arribar als 200 l/m2 al final de l’episodi.


Protecció Civil recomana extremar les precaucions a la zona del massís dels Ports i a l’entorn de rius i rieres, així com evitar passar per zones inundades


No s’han registrat incidències destacables fins al moment
Es manté l’Alerta del Pla POCICAT per fort onatge amb onades que poden arribar als 4 metres al Baix Ebre i el Montsià amb possible afectació al Delta de l’Ebre. 
Segons el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), durant el dia d'avui es mantenen les previsions de xàfecs intensos localment acompanyats de tempesta, podran superar el llindar dels 20 l/m2 en 30 minuts a les Terres de l’Ebre i a les comarques del litoral i prelitoral de Tarragona.  Aquestes tempestes poden provocar incidències en zones urbanes amb afectacions a carrers, passos soterranis, baixos i similars.


A més, les pluges podran deixar acumulacions de pluja de fins a 200 l/m2 en 24 hores a les comarques del Baix Ebre i Montsià, i valors de 100 l/m2 en 24 hores a la resta de les Terres de l’Ebre i a les comarques de Tarragona. Aquestes acumulacions poden fer créixer els cabals dels rius i especialment dels barrancs, afectant a camins i carreteres, com ja s’ha produït aquest matí per exemple al barranc de la Galera a Masdenverge. 


Des de l'inici de l'episodi s'han registrat valors importants de pluja acumulada a comarques de les Terres de l'Ebre especialment durant la nit: Massís del Ports (157,1 l/m2 en 24 hores), Ulldecona – els Valentins (96.8 l/m2), Mas de Barberans (88.2 l/m2), Alcanar (85.1 l/m2) i Horta de Sant Joan (72.9 l/m2). Al matí les pluges s’han concentrat a les comarques de Tarragona amb valors destacats a Prades (57.7 l/m2), Constantí (54.9 l/m2), Riudoms (51 l/m2) i Tarragona (48.2 l/m2). 


Els municipis han estat realitzant tasques de vigilància de l’evolució dels rius i zones inundables, especialment a les Terres de l’Ebre, a petició de Protecció Civil i d’acord als seus plans d’emergència , amb brigades municipals, policies locals i voluntariat de protecció civil, que també han senyalitzat i tancat el pas en algunes zones de perill d’inundació. L’Ajuntament de Tarragona ha tancat parcs i jardins davant les condicions meteorològiques anunciades. Aquest matí s’havien suspès 5 rutes de transport escolar del Consell Comarcal del Montsià. 


 


En quant a la situació hidrològica, la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE)informa de normalitat de l'estat del cabal dels rius, rieres i torrents a la conca de l'Ebre, on el terreny està absorbint l'aportació d'aigua de les pluges i no es detecta cap situació de perill. 


 


Protecció Civil de la Generalitat recomana extremar les precaucions en les activitats a l’aire lliure a l’entorn del massís dels Ports on s’estan donant les acumulacions d’aigua més importants, i on els barrancs, rius i rieres poden portar aigua abundant de forma sobtada i convertir-se en una zona extremadament perillosa.  No travesseu cap zona inundada, tampoc dins de zona urbana, l’aigua podria arrossegar-vos. No baixeu als baixos, soterranis o zones inundades, podríeu quedar atrapats. 


 


De la mateixa manera i de forma genèrica, Protecció Civil aconsella no romandre a prop de lleres, rius i guals i evitar travessar rieres i torrents a les zones afectades perquè, encara que semblin portar poc cabal, aquest es pot incrementar de forma sobtada. No deixeu els cotxes aparcats en zones inundables o torrents secs. Si les tempestes van acompanyades d’aparell elèctric, cal evitar situar-se sota els arbres o torres elèctriques. Extremeu les precaucions en les activitats a l’aire lliure en les zones afectades per les pluges i les situades aigües avall dels rius. Qui condueixi de matinada ha d’evitar vies secundàries, especialment si són a prop de rius, rieres i zones inundables. Es demana extremar la precaució en la mobilitat i fer cas de la senyalització de prohibició del pas en aquelles vies, camins i zones inundades afectades per les pluges, per evitar incidències que es poden prevenir. 


Alerta per fort onatge


Protecció Civil de la Generalitat manté l’alerta del Pla PROCICAT per fort onatge. Segons l’SMC durant el dia d’avui es mantindrà l’onatge de fins a 2,5 m. d’alçada al litoral central i Tarragona, i onades de fins a 4 m. d’alçada a les Terres de l’Ebre. L’onatge anirà afluixant a mida que passin les hores però es mantindrà actiu durant la nit i matinada. L’onatge podrà incidir més directament en el litoral amb el pas de les hores amb el canvi de vent de gregal (de nord-est) a llevant (d’est). 


Protecció Civil demana extremar les precaucions al front marítim a causa del fort onatge. Respecteu els tancaments dels accessos al litoral que es realitzin amb caràcter preventiu per seguretat.


 Trobareu tots els consells de Protecció Civil de la Generalitat davant fortes pluges a interior.gencat.cat/inundacions i davant tempestes a interior.gencat.cat/tempestes.


 


 


 


 


Comparteix aquesta noticia


Fés el teu comentari